1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

Imobiliare

Cât de jos poţi negocia preţul unui apartament nou şi vechi

Dacă sunteţi în căutarea unui apartament nou sau vechi, trebuie să ştiţi că marjele de negociere ajung şi la 10% în cazul apartamentelor noi.

28 sep, 2015 | | ECONOMICA.net

Cătălina Stănescu a căutat să cumpere un apartament cu două camere în București. S-a orientat către achiziţia unui apartament vechi în apropiere de o staţie de metrou. După luni de căutări a găsit un apartament cu două camere peste drum de parcul Titan, la cinci minute de mers pe jos la staţia de metrou Titan. Proprietarii cereau un preţ de 59.000 de euro, însă după negocieri a ajuns la un preţ de 56.000 de euro. În acest caz, marja de negociere a fost de 5%.

"Marja de negociere pe piaţa rezidentială veche este în medie de 5% şi depinde în primul rând de cât de apropiat de preţurile de tranzacţionare este preţul de listare, aşteptările vânzătorilor. Toţi cumpărătorii caută o reducere, dar dacă preţul de listare este corect, aceştia vor dori mai mult o reducere de tip discount, mult mai mică, doar pentru a simți că au obţinut puţin în plus, este ceva specific oricărei negocieri şi tranzacţii", a declarat pentru ECONOMICA.NET, Alexandru Pricop, managing partner in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. 

Preţurile medii de tranzacţionare pentru apartamentele vechi, dar şi pentru cele noi au înregistrat uşoare creşteri de 0,1%, respectiv 0,4% în primele şase luni ale acestui an, se arată într-o analiză realizată de compania de evaluare Darian.

În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor vechi, scăderea înregistrată în ultimul an a fost de sub 1%, iar în ultimele şase luni s-a înregistrat o uşoară creştere, de 0.1%, care s-a simțit foarte puțin pe piață. De aceea părerea generală a fost mai degrabă de stabilitate a prețurilor. Comparativ cu 2008, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național.

"Preţurile de astăzi sunt mult mai bine adaptate şi cumpărătorii pot găsi oferte bune, marjele de negociere rămânând neschimbate pe parcursul ultimului an, pe fondul stabilizării preţurilor, şi mai ales a adaptării vânzătorilor la realităţile din piaţă, preţurile de listare fiind mult mai apropiate de cele de tranzacţionare", mai spune Alexandru Pricop.

La apartamentele noi, marja ajunge la 10% 

Şi dezvoltatorii de apartamente noi sunt dispuşi să ofere reduceri de preţ, dar depinde de situaţie. În ciuda faptului că mulţi cumpărători au plătit înainte de criză avansuri pentru apartamente care nu s-au mai construit, acum se pare că sunt dispuși să plătească pentru un apartament pe hârtie, în schimbul unui discount din partea dezvoltatorului. Tot de discount beneficiază și cei care vor să cumpere cu banii jos.

"În medie, marja de negociere pe piaţa rezidenţială nouă, a ansamblurilor rezidenţiale care se finalizează în această perioadă, este de 5% şi poate urca înspre 10% în unele cazuri, în funcţie de segmentul de piaţă şi de situaţia fiecărui dezvoltator. Toţi cumpărătorii caută reduceri şi toţi dezvoltatorii sunt dispuşi să le ofere, mai ales dacă cumpărătorul plăteşte cash sau dacă cumpără în fazele de construcţie", a declarat pentru ECONOMICA.NET, Gabriel Voicu, director New Homes Division, Coldwell Banker Affiliates of Romania. 

Marjele de negociere au rămas aceleaşi în ultimele 18 luni, asta datorită faptului că tot mai mulţi dezvoltatorii pun pe piaţa produse din ce în ce mai bine adaptate cererii.

Un studiu realizat de Departamentul de Analiză şi Evaluare Economico-Financiară al Academiei de Studii Economice, pe baza informaţiilor furnizate de Flexmls România, un serviciu de listare multiplă a ofertelor imobiliare din Bucureşti, arată care sunt marjele de negociere la aapartamentele din București pentru primele trei luni ale acestui an. Datele se regăsesc în tabelul de mai jos.

Studiul anali­zează evoluţia preţurilor din Bucureşti din perspec­tiva valorilor de tranzacţionare ob­ţinute de la vânzători şi agenţi imobiliari. Pentru realizarea indexului pentru primul trimestru din acest an au fost analizate 1.714 tranzacţii din totalul de 2,476 de tranzacţii din sistemul Flexmls.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO