Cum funcţionează elevatoarele auto?

În calitate de mecanic auto sau simplu pasionat de mașini, cu siguranță știi cum arată și la ce se folosește un elevator auto. El este un utilaj greu, robust, solid și cu un mecanism foarte simplu care poate ridica până la o anumită înălțime automobile cu sau fără ocupant în vederea depanării sau reviziei. Există mai multe tipuri de elevatoare auto, ca de exemplu elevatoare cu două sau patru coloane acționate electromecanic sau electrohidraulic, elevatoare de tip foarfecă, sau elevatoare de tip platformă, pentru vulcanizări. Oricare din aceste tipuri de elevatoare poate fi achiziționat din magazinul online eqp.ro, la prețuri avantajoase, dar indiferent de modelul pentru care se optează, principiile fizice care stau la baza funcționării mecanismului fiecărui utilaj în parte sunt mai mult sau mai puțin aceleași.
Economica.net - mar, 19 mai 2020, 09:53
Cum funcţionează elevatoarele auto?

Care este modul de funcționare al elevatoarelor auto?

Pentru că sunt foarte puternice, cele mai populare elevatoare auto din întreaga lume sunt elevatoarele electrohidraulice care funcționează pe baza principiului lui Pascal, mecanica fluidelor. Conform marelui om de știință, în momentul în care se exercită presiune asupra unui corp lichid închis ermetic într-un container, această presiune se transmite întregului corp fără ca volumul lui să se modifice. Astfel, dacă pereții containerului nu sunt elastici ca să se poată deforma, toată presiunea se va concentra pe un punct liber dacă acesta există.

Elevatoarele electrohidraulice sunt prevăzute cu câte un piston de acționare și unul executant. Dimensiunea pistonului de acționare este mai mică în comparație cu dimensiunea pistonului executant. Din acest motiv, presiunea exercitată la nivelul pistonului de acționare se amplifică până ajunge la pistonul executant și astfel este posibilă ridicarea unui obiect cu o masă foarte mare, ca de exemplu un autoturism.

Din ce piese este compus un elevator auto?

Elevatoarele auto conțin o mulțime de componente electronice și mecanice, precum și mecanisme de siguranță care asigură operarea utilajului evitându-se riscul de accident. În ceea ce privește piesele electronice, fiecare elevator este diferit, unele utilaje foarte moderne fiind prevăzute chiar și cu panouri de comandă, ca niște calculatoare, utilizate pentru punerea în funcțiune a elevatorului. Astfel de piese asigură o manipulare facilă a sistemului și un mod de lucru mult mai confortabil.

Există și elevatoare dotate cu ventile, niște piese speciale care au rolul de închidere a supapelor, integrate în sistem pentru a regla presiunea și a îmbunătăți siguranța dispozitivului. De asemenea, elevatoarele mai performante sunt dotate și cu sisteme de securitate automate care se blochează fără acțiune umană în cazul în care are loc o defecțiune la nivelul utilajului.

Ce diferențe există între elevatoarele auto?

Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, elevatoarele auto sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește modul lor de funcționare, dar diferă ca structură. Nu este o regulă în adevăratul sens al cuvântului, dar, în general, elevatoarele cu patru coloane sunt cele mai puternice tipuri de elevatoare, iar elevatoarele de tip platformă cele mai puțin potente, putând ridica doar vehicule ușoare, până la înălțimi mai mici de 500 mm. Un tip mai special de elevatoare sunt și elevatoarele de parcare. Ele permit stivuirea mașinilor una peste alta, permițând parcarea mai multor automobile în același loc și utilizarea la capacitate maximă a locului de parcare. De asemenea, pentru operații “de finețe”, precum geometria roților, sunt recomandate elevatoarele auto de direcție, mult mai costisitoare decât cele obișnuite, dar și mult mai eficiente.

Pentru cei care doresc să folosească același elevator în mai multe locații, există și elevatoare auto mobile. Cele cu două coloane, pentru că nu au multe puncte de susținere, trebuie fixate de podea, dar cele cu patru, sau cele de tip platformă pot fi mutate dintr-un loc în altul și utilizate în condiții sigure fără a necesita prinderea de ciment. De asemnea, pentru atelierele mici unde fiecare centimetru liber este foarte valoros, se poate opta pentru elevatoare de tip foarfecă îngropate, care atunci când nu sunt folosite formează o suprafață perfect plană cu podeaua. Bineînțeles, și acest tip de elevator este ceva mai costisitor decât un utilaj care nu are decât funcțiile de bază, dar poate fi extrem de util atunci când nevoia de spațiu este mai pronunțată decât nevoia de economisire.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...