Cum încearcă operatorii să atragă clienţi pentru abonamente

În ultimele luni Orange, Vodafone şi Cosmote au lansat tot felul de oferte pentru a atrage cât mai mulţi clienţi pe bază de abonamet şi astfel să îşi consolidaeze portofoliul.
Economica.net - sâm, 08 iun. 2013, 20:37
Cum încearcă operatorii să atragă clienţi pentru abonamente

Criza a lovit în plin, iar consumul mediu pe utilizator a scăzut dramatic din cauza clienţilor care au renunţat la abonamente şi care şi-au trecut numerele pe serviciile prepaid.

Deşi consumul de minute a crescut fulminant datorită numărului mare de minute aflte în ofertele pe cartele, venitul pe care îl încasează operatorii pentru fiecare minut este tot mai mic.

Dacă în urmă cu un an nici nu ne puteam imagina de oferte cu minute naţionale şi internaţionale nelimitatate la abonament, iar operatorii nici nu doreau să se gândească la aşa ceva, lucrurile s-au schimbat radical din anul 2013.

Vodafone România, cel de-al doilea operator de telefonie mobilă de pe piaţa locală, a lansat nu cu mult timp în urmă portofoliul Red prin care clienţii beneficiază de minute şi sms-uri nelimitate în orice reţea naţională. Deşi ne-am putea gândi că operatorul ar ieşi în pierdere, aceste abonamente pornesc de la 29 de euro pe lună, clienţii au confortul că nu mai simt limită în comunicare şi nu mai au surpriza unei facturi mari, iar operatorul îşi asigură un venit mediu lunar rezonabil.

Cosmote România, primul operator din România care a avut curajul să iasă pe piaţă cu o astfel de ofertă,  îţi face şi o reducere semnificativă la abonament în cazul în care nu doreşti să îţi achiziţionezi şi un terminal.

Astfel abonamentul No Limit, care îţi oferă minute naţionale şi internaţionale nelimitate, se reduce de la 31 de euro pe lună la 24.8 euro în cazul în care nu doreşti să îţi achiziţionezi şi un telefon.

Oferte lansate iniţial cu caracter limitat, se pare că este noul trend spre care se va ghida piaţa începând din acest an, an în care operatorii au găsit o variantă pentru a-şi maximiza veniturile şi din voce, segment cu o profitabilitate scăzută în momentul de faţă.

Orange România, deşi până acum nu a lansat un abonament cu minute nelimitate, a venit cu o ofertă pentru clienţii pe bază de abonament care călătoresc în afara ţării.

Astfel, pentru o taxă de un euro pe zi clienţii au tarife naţionale atunci când se află în roaming, mult sub preţurile reglementate de Uniunea Europeană chiar şi după următoarea reducere care va avea loc la 1 iulie 2013.

Abonament sau cartelă prepaid?

Dacă în ultimii trei ani scopul operatorilor era să atragă cât mai mulţi clienţi pentru a obţine o cotă de piaţă cât mai mare, obiectivul pentru acest an este creşterea venitului mediu pe utilizator.

Pentru cei cu un consum mediu la telefonia mobilă, oferta pe bază de abonament este net avantajoasa în comparaţie cu caretele prepay, deşi costurile sunt mai mari.

Noile tipuri de abonamente includ minute naţionale nemilitate faţă de cartele prepay care include un trafic maxim de 200 de minute naţionale incluse. În ofertele de abonamente regăsim minute internaţionale nelimitate. Tarifele pentru traficul de voce, sms  şi date este cu aproape 50% mai ieftin, iar prin semnarea unui contract poţi achiziţiona un telefon cu o reducere semnificativă.

Vodafone avea la finalul anului cu 8,081,290 de clienţi ai serviciilor mobile, în creştere cu 142.461 de clienţi, faţă de anul precedent

La 31 martie 2013, abonaţii reprezentau 41% din baza de clienţi, iar utilizatorii serviciilor pre-plătite erau 59%, cei din urma crescând cu două puncte procentuale, pe parcursul ultimului an financiar.

Cosmote România (inclusiv Zapp) a fost de 6,1 milioane, proporţia abonaţilor fiind de 24,9%, aproximativ la acelaşi nivel cu T1 2012, ca urmare a creşterii segmentului business şi a ofertelor atractive pentru segmentul rezidenţial.

Orange a afişat în primul trimestru al acestui an un portofoliu de clienţi de 10,2 milioane  cu aproximativ 127.000 mai mulţi decât la finalul lunii martie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu baterii de ultimă generaţie, a anunţat marţi al treilea mare producător......
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...