Cum investesc românii bogaţi în străinătate

Apetitul investitorilor români pentru pieţele externe a crescut în ultima perioadă, au declarat pentru ECONOMICA.NET,  reprezentanţi  ai departamentelor de private banking ale băncilor din România. Astfel de servicii sunt dedicate clienţilor băncilor cu resurse ridicate.
Adrian N. Ionescu - mar, 09 oct. 2012, 12:01
Cum investesc românii bogaţi în străinătate

Plasamantele cu expunere pe pietele externe reprezintă circa 5 – 10% din totalul activelor administrate“,  a estimat pentru ECONOMICA.NET, Anca Eremia, şefa diviziei de private banking la UniCredit Ţiriac Bank. Banca însăşi administrează active totale de peste 300 de milioane de euro, pentru mai mult de 1.000 de clienţi.

Specialiştii grupului administrează categorii de portofolii diversificate, cu expuneri pe mai multe profile de risc, incluzand diverse clase de active financiare (obligaţiuni, actiuni, fonduri, derivate, mărfuri) pe orice regiune geografică.

Activele totale administrate în regim de private banking în România depăşesc 4 miliarde de euro, potrivit estimărilor ECONOMICA.NET. Liderul pieţei este BCR, ai cărei „bancherii personali“ administrează peste 940 de de milioane de euro, din care 46% sunt plasamente în produse de investiţii.

„Apetitul pentru pieţele externe are ca explicaţie  principală dorinţa de diversificare“ a portofoliilor, potrivit oficialului de la UniCredit Ţiriac Bank.

Serviciile de private banking sau de banking preferenţial asigură accesul la mai toate tipurile de servicii financiare ale entităţilor grupate în jurul unei bănci. Printr-un acelaşi manager de cont („bancher personal),  clientul poate face şi asigurări şi investiţii în aur, dacă are suficient de mulţi bani.

La UniCredit Ţiriac Bank un client trebuie să aibă active investite şi gestionate de bancă active în valoare de 200.000 de euro. Clienţii bogaţi au acces şi la produse de cercetare de piaţă, recomandări şi prognoze ale analiştilor grupului financiar respectiv.

„Un produs de interes este aurul, ca destinatie investiţională pentru clienţii care îşi doresc protecţie, dar şi fondurile de investiţii, cu expunere  pe titluri din domenii diferite de activitate (financiare, sănătate, IT&C)“, a mai spus Anca Eremia.

Fondurile de investiţii sunt căile pe care, aproape exclusiv clienţii de private banking ai OTP Bank  preferă să facă plasamente externe.

„Clienţii care aleg să investeasca în străinătate au la dispoziţie o paletă largă de fonduri deschise de investiţii străine, care le asigura un management profesionist al activelor într-un mediu economic care este dificil de cunoscut.

În plus, şi prin fondurile locale administrate de OTP Asset Management, fondul de actiuni OTP AvantisRO, de exemplu, clientii au o expunere de circa 8-10% (aproximativ 1 milion de lei) pe bursele din Polonia, Cehia si Austria“, a declarat, pentru #Economica”, Corina Stoica (Grigore), şefa departamentului de oprivate bnking din OTP Bank.

Expunerea indirectă pe pieţe externe este oferită şi de alte fonduri de investiţii locale, precum Raiffeisen Prosper, BCR Expert, sau fondurile de investiţii în valută Raiffeisen Dolar Plus, Raiffeisen Strategii Valutare  şi fondul mutual Raiffeisen Euro Plus.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...