Cum investesc românii bogaţi în străinătate

Apetitul investitorilor români pentru pieţele externe a crescut în ultima perioadă, au declarat pentru ECONOMICA.NET,  reprezentanţi  ai departamentelor de private banking ale băncilor din România. Astfel de servicii sunt dedicate clienţilor băncilor cu resurse ridicate.
Adrian N. Ionescu - mar, 09 oct. 2012, 12:01
Cum investesc românii bogaţi în străinătate

Plasamantele cu expunere pe pietele externe reprezintă circa 5 – 10% din totalul activelor administrate“,  a estimat pentru ECONOMICA.NET, Anca Eremia, şefa diviziei de private banking la UniCredit Ţiriac Bank. Banca însăşi administrează active totale de peste 300 de milioane de euro, pentru mai mult de 1.000 de clienţi.

Specialiştii grupului administrează categorii de portofolii diversificate, cu expuneri pe mai multe profile de risc, incluzand diverse clase de active financiare (obligaţiuni, actiuni, fonduri, derivate, mărfuri) pe orice regiune geografică.

Activele totale administrate în regim de private banking în România depăşesc 4 miliarde de euro, potrivit estimărilor ECONOMICA.NET. Liderul pieţei este BCR, ai cărei „bancherii personali“ administrează peste 940 de de milioane de euro, din care 46% sunt plasamente în produse de investiţii.

„Apetitul pentru pieţele externe are ca explicaţie  principală dorinţa de diversificare“ a portofoliilor, potrivit oficialului de la UniCredit Ţiriac Bank.

Serviciile de private banking sau de banking preferenţial asigură accesul la mai toate tipurile de servicii financiare ale entităţilor grupate în jurul unei bănci. Printr-un acelaşi manager de cont („bancher personal),  clientul poate face şi asigurări şi investiţii în aur, dacă are suficient de mulţi bani.

La UniCredit Ţiriac Bank un client trebuie să aibă active investite şi gestionate de bancă active în valoare de 200.000 de euro. Clienţii bogaţi au acces şi la produse de cercetare de piaţă, recomandări şi prognoze ale analiştilor grupului financiar respectiv.

„Un produs de interes este aurul, ca destinatie investiţională pentru clienţii care îşi doresc protecţie, dar şi fondurile de investiţii, cu expunere  pe titluri din domenii diferite de activitate (financiare, sănătate, IT&C)“, a mai spus Anca Eremia.

Fondurile de investiţii sunt căile pe care, aproape exclusiv clienţii de private banking ai OTP Bank  preferă să facă plasamente externe.

„Clienţii care aleg să investeasca în străinătate au la dispoziţie o paletă largă de fonduri deschise de investiţii străine, care le asigura un management profesionist al activelor într-un mediu economic care este dificil de cunoscut.

În plus, şi prin fondurile locale administrate de OTP Asset Management, fondul de actiuni OTP AvantisRO, de exemplu, clientii au o expunere de circa 8-10% (aproximativ 1 milion de lei) pe bursele din Polonia, Cehia si Austria“, a declarat, pentru #Economica”, Corina Stoica (Grigore), şefa departamentului de oprivate bnking din OTP Bank.

Expunerea indirectă pe pieţe externe este oferită şi de alte fonduri de investiţii locale, precum Raiffeisen Prosper, BCR Expert, sau fondurile de investiţii în valută Raiffeisen Dolar Plus, Raiffeisen Strategii Valutare  şi fondul mutual Raiffeisen Euro Plus.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un an
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un ...
Fermierii români au cumpărat anul trecut din SUA semințe de floarea-soarelui în valoare totală de aproximativ 41,6 milioane de dolari, valoarea fiind cu 42% mai mare decât în 2019. Peste 87%......
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat joi la Antena 3 că de la operatorul aerian de stat, TAROM, au plecat ...
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul ...
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Începând de vineri (7 mai), ora 16:00, și până luni (10 mai), ora 08:00, la Biblioteca Națională din București și ...