Cum îţi recuperezi de la stat banii daţi în contul taxei auto

Guvernul a publicat actul normative referitor la procedura de restituire a taxei auto  plătită la înmatricularea oricărei maşini în perioada 2007-2013. Statul va da oamenilor înapoi banii, eşalonat, în tranşe de cinci ani, în total circa trei miliarde de lei.
Economica.net - joi, 14 apr. 2016, 08:36
Cum îţi recuperezi de la stat banii daţi în contul taxei auto

Iată ce paşi trebuie să parcurgi şi ce acte trebuie să depui pentru a primi banii înapoi. Un material realizat de consultantul fiscal Adrian Benţa

OpANAF nr. 1154/2016 adoptă formularele, aduce câteva precizări foarte importante și pune în aplicare modul de restituire al sumelor.

Cererea de restituire poate fi depusă într-un termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a intrat în vigoare OUG nr. 40/2015. Practic, cererea poate fi depusă până la data de 31 decembrie 2020.

Termenul de soluționare a cererii contribuabilului este de 45 zile de la data depunerii cererii la organul fiscal competent.

Cererea trebuie să fie depusă împreună cu documentele justificative, pe care le vedeţi mai jos

Dacă sunt necesare informații suplimentare, autoritatea fiscală notifică contribuabilul iar acesta are un termen de 60 zile pentru a prezenta documentele suplimentare. Nedepunerea în acest termen a documentelor solicitate conduce la respingerea cererii de restituire.

Beneficiarii cererii sunt persoanele fizice sau juridice respectiv persoanele fizice ce desfășoară activități independente ce au achiziționat autoturismele și au achitat această taxă.

În cazul autovehiculelor achiziționate prin contracte de leasing este îndeptățit la restituirea taxei utilizatorul – persoana ce a dobândit autovehicului în baza acestui tip de contract.

Ce documente se anexează la cererea de restituire?

La cererea de restituire se vor anexa următoarele documente:

a)      actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia, în copie;

b)      documentul care atestă plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

c)       copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.

 

Pentru achizițiile de autovehicule având ca documente de finanțare contractele de leasing se vor prezenta și aceste contracte.

Notă: în situaţia în care persoana fizică sau juridică ce solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, după caz, nu deţine documentul care atestă plata, autoritățile vor proceda la verificarea plăţii.

Fac obiectul restituirii dobânzile calculate până la data plății integrale iar sumele de restituit vor fi actualizate cu indicele prețurilor de consum.

În cazul în care restituirea a fost generată de decizia instanței de judecată ce acordă contribuabilului cheltuieli de judecată se vor achita și aceste sume.

Termenul de restituire este de 5 ani iar plățile se vor face prin stabilirea de către organul fiscal a unui grafic de plată.

Plățile se fac anual iar data plății fiecărei tranșe se stabilește astfel:

– pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an, restituirea tranșei se va face în luna aprilie din următorii 4 ani;

– pentru cererile de restituire depuse în al doilea semestru al fiecărui an, perioada de restituire a tranșei este luna noiembrie a fiecăruia dintre următorii 4 ani.

Legiuitorul a precizat expres că prin tranșă anuală se înțelege 20% din sumele aprobate la restituire.

De reținut: dacă contribuabilul înregistrează datorii la bugetul de stat, din sumele de restituit se vor stinge aceste datorii și ulterior se va efectua restituirea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Afacerile nete realizate de farmaciile Dr. Max în România depăşesc pragul de 3 miliarde de lei în 2022 şi sunt cu peste 34% mai mari decât în 2021
Afacerile nete realizate de farmaciile Dr. Max în România depăşesc pragul de 3 miliarde de lei în 2022 şi sunt cu peste ...
Dr. Max, unul dintre cei mai mari jucători din retailul farmaceutic din ţara noastră, a avut o cifră de afaceri netă de 3,19 miliarde de lei în anul 2022, cu peste 34% mai mare decât cea......
Retailerul de jucării Jumbo deschide depozitul din Popești Leordeni și se pregătește să intre în online
Retailerul de jucării Jumbo deschide depozitul din Popești Leordeni și se pregătește să intre în online
Retailerul grec de jucării Jumbo va inaugura în curând depozitul central din România, din Popești Leordeni, ca parte ...
Primăria Sectorului 2 va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, care cuprinde o parte din zona veche a Capitalei
Primăria Sectorului 2 va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, care cuprinde o parte din zona veche a Capitalei
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (foto), anunţă că va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, proces în ...
Poliţiştii de penitenciare încep de săptămâna aceasta protestele. Mâine vor fi în grevă japoneză, miercuri nu vor lucra timp de 2 – 4 ore, iar după accea vor bloca pușcăriile
Poliţiştii de penitenciare încep de săptămâna aceasta protestele. Mâine vor fi în grevă japoneză, miercuri nu vor ...
Poliţiştii de penitenciare vor fi marţi în grevă japoneză, iar miercuri vor refuza să intre la programul de lucru ...