Cum îţi recuperezi de la stat banii daţi în contul taxei auto

Guvernul a publicat actul normative referitor la procedura de restituire a taxei auto  plătită la înmatricularea oricărei maşini în perioada 2007-2013. Statul va da oamenilor înapoi banii, eşalonat, în tranşe de cinci ani, în total circa trei miliarde de lei.
Economica.net - joi, 14 apr. 2016, 08:36
Cum îţi recuperezi de la stat banii daţi în contul taxei auto

Iată ce paşi trebuie să parcurgi şi ce acte trebuie să depui pentru a primi banii înapoi. Un material realizat de consultantul fiscal Adrian Benţa

OpANAF nr. 1154/2016 adoptă formularele, aduce câteva precizări foarte importante și pune în aplicare modul de restituire al sumelor.

Cererea de restituire poate fi depusă într-un termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a intrat în vigoare OUG nr. 40/2015. Practic, cererea poate fi depusă până la data de 31 decembrie 2020.

Termenul de soluționare a cererii contribuabilului este de 45 zile de la data depunerii cererii la organul fiscal competent.

Cererea trebuie să fie depusă împreună cu documentele justificative, pe care le vedeţi mai jos

Dacă sunt necesare informații suplimentare, autoritatea fiscală notifică contribuabilul iar acesta are un termen de 60 zile pentru a prezenta documentele suplimentare. Nedepunerea în acest termen a documentelor solicitate conduce la respingerea cererii de restituire.

Beneficiarii cererii sunt persoanele fizice sau juridice respectiv persoanele fizice ce desfășoară activități independente ce au achiziționat autoturismele și au achitat această taxă.

În cazul autovehiculelor achiziționate prin contracte de leasing este îndeptățit la restituirea taxei utilizatorul – persoana ce a dobândit autovehicului în baza acestui tip de contract.

Ce documente se anexează la cererea de restituire?

La cererea de restituire se vor anexa următoarele documente:

a)      actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia, în copie;

b)      documentul care atestă plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

c)       copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.

 

Pentru achizițiile de autovehicule având ca documente de finanțare contractele de leasing se vor prezenta și aceste contracte.

Notă: în situaţia în care persoana fizică sau juridică ce solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, după caz, nu deţine documentul care atestă plata, autoritățile vor proceda la verificarea plăţii.

Fac obiectul restituirii dobânzile calculate până la data plății integrale iar sumele de restituit vor fi actualizate cu indicele prețurilor de consum.

În cazul în care restituirea a fost generată de decizia instanței de judecată ce acordă contribuabilului cheltuieli de judecată se vor achita și aceste sume.

Termenul de restituire este de 5 ani iar plățile se vor face prin stabilirea de către organul fiscal a unui grafic de plată.

Plățile se fac anual iar data plății fiecărei tranșe se stabilește astfel:

– pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an, restituirea tranșei se va face în luna aprilie din următorii 4 ani;

– pentru cererile de restituire depuse în al doilea semestru al fiecărui an, perioada de restituire a tranșei este luna noiembrie a fiecăruia dintre următorii 4 ani.

Legiuitorul a precizat expres că prin tranșă anuală se înțelege 20% din sumele aprobate la restituire.

De reținut: dacă contribuabilul înregistrează datorii la bugetul de stat, din sumele de restituit se vor stinge aceste datorii și ulterior se va efectua restituirea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...