Cum merge RATB în 2014 : Subvenţia de la Primărie e de patru ori mai mare decât ce încasează de la călători

Subvenţia de la bugetul local, a crescut cu 100 de milioane de lei , în acest an. Cu toate acestea, salariaţii RTAB vor intr aîn grevă, pe motiv că nu cresc salariile şi nu există bani pentru reparaţii.
Florin Cojocaru - mie, 12 mart. 2014, 22:06
Cum merge RATB în 2014 : Subvenţia de la Primărie e de patru ori mai mare decât ce încasează de la călători

Subvenţia asigurată de Municipiul Bucureşti pentru Regia Locală de Transport este în cuantum de 560 de milioane de lei(circa 135 de milioane de euro), în acest an, cu 100 de milioane de lei mai mult decât în 2013, potrivit directorului Transporturi din Primăria Capitalei, Ion Dedu.

Subvenţi reprezintă de fapt cea mai mare parte a banilor de care dispune RATB, dat fiind că veniturile sale proprii sunt de 150 de milioane de lei(circa 30 de milioane de euro), cea mai mare parte, din bilete. Bugetul total al RATB pentru acest an este aşadar de 710 milioane de lei(circa 165 de milioane de euro). Această sumă trebuie să acopere costurile cu operarea, salariile şi achiziţia de noi mijloace de transport, „doar tramvaie Bucur, nu troleibuze, nu autobuze”.

Salariaţii RATB au anunţat grevă parţială în 26 şi 27 martie, ca protest la salariile mici şi lipsa pieselor pentru reparaţii. În replică, directorul Dedu, deşi susţine că această problemă cade exclusiv în sarcina conducerii Regiei, spune că banii ar trebui să fie suficienţi, şi că o creştere a veniturilor Regiei trebuie să se facă prin creşterea gradului de colectare a banilor de la populaţie.

Să fim serioşi, li se dă de peste trei ori mai mulţi bani decât fac ei. În cazul în care vor mai mulţi bani, vor să renegocieze contractul colectiv de muncă în sensul acordării de salarii mai mari, pot aduce mai mulţi bani prin creşterea gradului de colectare a banilor din bilete, urmărind validarea a cât mai multor călătorii”, a precizat Dedu. Potrivit informaţiilor de anul trecut, validarea cardurilor de călătorie era făcută doar de circa 60% dintre călători, restul călătorind fraudulos.

Salariul mediu la RATB este în jurul a 4.000 de lei, potrivit informaţiilor oferite de primarul Sorin Oprescu.

Potrivit bugetului pe 2014, bani pentru achiziţii de noi mijloace de transport nu există, mai puţin „câteva milioane de euro” pentru achiziţia de tramvaie noi Bucur. Tramvaiele Bucur sunt un concept local, construite la Atelierele Centrale RATB, şi costă circa 900.000 de euro bucata.

Potrivit oficialului citat, în Primărie, există un proiect de înscriere pe fonduri europene a achiziţiei de mijloace noi de transport. Eset de durată, însă, este puţin probabilă implementarea lui în acest an, şi va funcţiona numai la cumpărarea de mijloace de transport eco. Dimensiunea în bani a proiectului încă nu a fost stabilită.

RATB are 10.000 de salariaţi şi 2.000 de mijloace de transport, tramvaie, troleibuze, autobuze. Deserveşte peste 600.000 de călători, zilnic.

RATB are datorii totale de 443 de milioane de lei, dintre care 221 de milioane de lei restanţe la plata TVA şi 222 de milioane de lei dobânzi şi penalităţi, conform datelor de la ANAF, valabile la 31 decembrie 2013. Regia Autonomă de Transport Bucureşti mai are şi datorii de 23,7 milioane de lei către bugetul asigurărilor sociale, sumă pentru recuperarea căreia s-a declanşat executarea silită. RATB trece pe primul loc în topul datornicilor la bugetul de stat, asta după ce prima poziţie a fost ocupată ani la rând de Compania Naţională a Huilei.

Te-ar mai putea interesa și
Preţul benzinei a scăzut în medie cu 58 de bani faţă de finele lunii iunie, iar al motorinei cu 56 de bani – Consiliul Concurenţei
Preţul benzinei a scăzut în medie cu 58 de bani faţă de finele lunii iunie, iar al motorinei cu 56 de bani – Consiliul ...
Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani/litru în medie la benzina standard şi cu 56 de bani/litru la......
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023 – ROMATSA
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023 – ROMATSA
Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023, a anunțat vineri directorul general ...
ING a acceptat să proceseze plata pentru tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina spre Cehia
ING a acceptat să proceseze plata pentru tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina spre Cehia
O bancă europeană a fost de acord să proceseze o plată care are legătură cu tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina, ...
Piaţa de investiţii imobiliare din România a crescut cu 13%, la 336 milioane de euro, în primul semestru – Colliers
Piaţa de investiţii imobiliare din România a crescut cu 13%, la 336 milioane de euro, în primul semestru – Colliers
Piaţa de investiţii imobiliare a crescut în prima jumătate a anului, ajungând la 336 milioane de euro în România, ...