Cum ne-ar putea afecta vânzarea celui mai mare grup farmaceutic din România

Dr.Max, unul dintre cele mai mari lanţuri de farmacii din Europa Centrală, a finalizat contractul de achiziţie a A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România, care deţine farmaciile Sensiblu şi Punkt. Din datele pe care le avem până în acest moment, pacienţii români nu ar avea decât de câştigat ca urmare a acestei tranzacţii. Farmaciile Dr.Max se poziţionează, cel puţin declarativ, ca un retailer farmaceutic cu preţuri mici. Mai mult, farmaciile Dr.Max comercializează şi produse farmaceutice sub marcă privată, la fel de eficiente, dar mai ieftine decât cele produse sub branduri consacrate. 
Cristina Şomănescu - joi, 21 dec. 2017, 22:00
Cum ne-ar putea afecta vânzarea celui mai mare grup farmaceutic din România

Farmaciile Sensiblu şi Punkt, al doilea jucător pe piaţa retailului farmaceutic din România, au fost cumpărate de Dr.Max, au anunţat ieri cehii de la Penta Investments. 

Dr.Max nu a cumpărat doar lanţurile de farmacii Sensiblu şi Punkt, ci tot grupul A&D Pharma care mai deţine şi distribuitorul Mediplus în Romania, dar şi A&D Pharma Marketing & Sales – una dintre cele mai mari platforme de marketing și vânzări farmaceutice din Europa Centrală și de Est.

„Prin achiziția grupului A&D Pharma, Dr.Max îşi întăreşte prezenţa în Europa Centrală şi îşi consolidează poziţia de lider în segmentul serviciilor complete de sănătate din Europa”, a declarat Leonardo Ferrandino, CEO al Dr.Max.

Dr.Max se poziţionează, cel puţin declarativ, ca un retailer farmaceutic care are preţuri mici.

„În fiecare ţară în care sunt prezente, farmaciile Dr. Max garantează un acces larg la medicamente cu preţuri mici”, potrivit informaţiilor comunicate de companie pe pagina sa oficială. 

Farmaciile Dr.Max vând şi medicamente sub marcă privată la preţuri mici.

„Clienţii pot cumpăra din farmaciile Dr.Max o plajă largă de produse sub marcă privată. Aceastea sunt produse farmaceutice vândute sub brandul Dr.Max şi făcute în cele mai bune fabrici europene şi mondiale. Fiecare produs din această categorie se supune aceloraşi standarde de calitate ca produsele cu branduri cunoscute, dar sunt mai ieftine decât acestea”, se precizează pe pagina oficială a companiei.

Grupul Dr.Max şi-a făcut discret intrarea pe piaţa locală.

Lanţul de farmacii Dr.Max, prezent în Cehia, Slovacia, Polonia şi Serbia, a intrat pe piaţa românească încă de la începutul acestui an, prin înregistrarea firmei RockyFarm SRL la Registrul Comerţului (ONRC).

Firma RockyFarm SRL a fost înregistrată la ONRC pe 13 ianuarie 2017 şi are unic asociat un holding din Cipru: Glebi Holdings PLC, potrivit portalului termene.ro.
Până la data de 22 noiembrie, firma avea trei administratori. Aceştia sunt: Leonardo Ferrandino, directorul executiv al grupului Dr.Max, precum şi Herman Kopkane şi Jan Kocian, conform portalului termene.ro. Începând din 22 noiembrie, RockyFarm SRL mai are un administrator, de această dată o româncă – Andreea Grigorescu, potrivit unei decizii a firmei din 23 octombrie care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 22 noiembrie. 

Dr.Max a intrat pe piaţa locală prin preluarea farmaciilor Arta.

La scurt timp de la intrarea pe piaţa românească, firma RockyFarm SRL a devenit asociat majoritar la patru societăţi care operează, în total, 31 de farmacii Arta. Este vorba despre: York Farm SRL, Panpharma Med SRL, Iezer Pharm SRL şi Fastpharm SRL.

Prin achiziţia grupului A&D Pharma, Dr.Max vrea să devină jucător paneuropean, cu vânzări anuale de peste 2,3 miliarde de euro. 

„În anul 2017, brandul Dr.Max sărbătoreşte 11 ani de existenţă. Sub acest brand sunt prezente 1.300 de farmacii în Europa Centrală şi de Est, care au vânzări totale de 1,25 de miliarde de euro. Preluarea grupului A&D Pharma va spori vânzările Dr.Max la peste 2,3 miliarde euro, iar compania va deveni un jucător paneuropean cu peste 12.000 de angajaţi”, spune Leonardo Ferrandino.

Grupul Dr.Max este deţinut de Penta Investments care a dezvoltat și continuă să dezvolte cu succes numeroase proiecte de sănătate în Europa Centrală și de Est. Penta este un grup de investiții din Europa Centrală, fondat în 1994. Pe lângă sectorul de sănătate, grupul Penta Investments desfășoară și activități de servicii financiare, producție, retail, dezvoltare imobiliară și mass-media. Activele grupului se ridicau la 8,5 miliarde euro în 2016. 

Afaceri cu peste 40% mai mari pentru Sensiblu în 2016. 

Sensiblu SRL, compania care operează lanţul de farmacii cu acelaşi nume, a încheiat anul 2016 cu afaceri nete de 1,67 miliarde lei, cu 40,78% mai mari decât în anul 2015. La finalul anului 2014, Sensiblu a intrat pe segmentul farmaciilor low-cost prin lansarea reţelei de farmacii Punkt. Oficialii companiei nu au vrut până acum să ne spună detalii despre segmentul de farmacii cu preţuri mici. 

În anul 2016, Sensiblu SRL a cumpărat 78 de farmacii Reţeta şi Polisano, tranzacţie autorizată de către Consiliul Concurenţei câteva luni mai târziu.

Te-ar mai putea interesa și
Barna: Autorităţile publice locale din Bucureşti vor pregăti planul de acţiune pentru reducerea poluării aerului
Barna: Autorităţile publice locale din Bucureşti vor pregăti planul de acţiune pentru reducerea poluării aerului
Autorităţile publice locale din Bucureşti vor pregăti, până pe 15 martie, planul de acţiune pentru reducerea poluării aerului, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna. „Am...
Autostrada Transilvania: Undă verde pentru Umbrărescu. Guvernul a aprobat miercuri exproprieri în Sălaj
Autostrada Transilvania: Undă verde pentru Umbrărescu. Guvernul a aprobat miercuri exproprieri în Sălaj
Dorinel Umbrărescu primește undă verde să intre pe un șantier din Autostrada Transilvania, după ce miercuri au fost ...
SUA impun tarife vamale la importurile de tablă din aluminiu din 18 ţări, inclusiv România
SUA impun tarife vamale la importurile de tablă din aluminiu din 18 ţări, inclusiv România
Departamentul american al Comerţului a anunţat decizia finală privind tarifele vamale impuse la importurile de tablă ...
Cîţu: Nu iau în calcul schimbarea pragului privind infectările cu SARS-CoV-2 în Bucureşti propusă de Horeca
Cîţu: Nu iau în calcul schimbarea pragului privind infectările cu SARS-CoV-2 în Bucureşti propusă de Horeca
Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că nu ia în calcul schimbarea pragului privind infectările cu SARS-CoV-2 ...