“Tot mai mulți români preferă siguranța oferită de asigurările private de sănătate, pe fondul neîncrederii în sistemul medical de stat. Potrivit datelor The Brokers România, 7 din 10 persoane care încheie o astfel de poliță se tem de riscurile din spitalele publice – infecții nosocomiale, lipsă de igienă sau erori medicale – iar un număr tot mai mare solicită acoperire și pentru tratamente în străinătate.”, arată specialiștii The Brokers, citați de www.studiifinanciare.ro.
Un exemplu recent a fost raportat la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, unde mai mulți angajați medicali, inclusiv medici, moașe și personal auxiliar, precum și paciente, au fost depistați ca purtători ai stafilococului auriu – o bacterie extrem de rezistentă la antibiotice și periculoasă pentru pacienții vulnerabili. Acest caz nu este singular, ci reflectă o realitate care alimentează temerile populației.
Citește AICI cât costă și cum funcționează o asigurare privată de sănătate
„Contractarea infecțiilor din spitale este una dintre principalele îngrijorări care determină românii să aleagă asigurările private, mai ales când acestea includ acces și la clinici din afara țării. Cererea pentru asigurarea privată de sănătate a crescut semnificativ după pandemie, fiind de două ori ori mai mare decât în 2019-2020, cu un record de subscrieri în 2023. Experiența din pandemie, dar și cazurile cum este cel de la Maternitatea din Târgu-Jiu și multe altele din trecut determină tot mai mulți români să își facă tratamente și operații în clinici private. Lipsa de condiții, aglomerația și teama de erori medicale determină tot mai mulți români să caute alternative – inclusiv posibilitatea de a se trata în clinici din străinătate. O asigurare privată de sănătate costă de la 100-200 lei pe lună, în funcție de nevoile oamenilor. Asigurarea privată de sănătate este tot mai accesată de români și pentru că tot mai mulți angajatori includ această facilitate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an, o practică folosită în prezent inclusiv de firme mai mici cum ar fi IMM-uri cu 5 angajați”, explică Adrian Stancu, fondator The Brokers România.
De altfel, în 2023, a avut loc o înregistrare record a numărului de români care au optat pentru o asigurare privată de sănătate, fiind asigurate peste 700.000 de persoane. Valoarea subscrierilor au fost astfel peste 800 milioane de lei, cu 21,5% mai mult faţă de anul 2022, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din 2023. Acest avans a fost influențat de factori precum schimbările din piața muncii, efectele pandemiei asupra conștientizării sănătății și concurența tot mai mare pentru atragerea angajaților potriviți, mai ales în industrii cheie.