Reuşesc grecii acolo unde israelienii au dat faliment. Olympus face profit pe terenul lui Tnuva

Producătorul de lactate elen Olympus Dairy Industry estimează că va termina 2012 pe profit, la doar un an de la lansarea primei sale investiţii greenfield pe plan local. În ultimul timp, au lansat noi produse, iar gama se va extinde din nou până la finele acestui an. 
Alina Stanciu - Dum, 05 aug. 2012, 21:06
Reuşesc grecii acolo unde israelienii au dat faliment. Olympus face profit pe terenul lui Tnuva

Olympus Dairy Industry, unul dintre principalii jucători de pe piaţa lactatelor din România, estimează pentru anul acesta o cifră de afaceri de  45 de milioane de euro şi mizează pe faptul că vor înregistra profit. Aceasta la doar un an de la inaugurarea fabricii de lactate de la Halchiu, judeţul Braşov, o investiţie greenfield  iniţială în valoare de aproximativ 55 de milioane de euro. „Sperăm că vom termina pe profit, dar acum depinde şi cum vrei să vezi paharul, dacă te uiţi la rezultatele operaţionale sau la cele totale. Depindem şi de curs, dar noi ca business mergem conform planului„, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ilias Pliatsikas, director general adjunct Olympus Dairy Industry. Acesta susţine că investiţia iniţială a fost realizată din propriile fonduri ale companiei mamă, la care s-au adăugat ulterior 30 de milioane de euro accesaţi de la Black Sea Trade and Development Bank pe o perioadă de 7 ani. 

 Exporturile predomină

Compania produce acum la Halchiu la 40% din capacitatea maximă a fabricii, dar cantităţile urmează să crească treptat până la 100%, cel mai probabil în 2014-2015.  Unitatea are o suprafaţă de producţie de 25.000 de metri pătraţi, o capacitate totală de recepţie a laptelui de 40.000 de litri pe oră şi trei linii de producţie: iaurt (120 tone/zi), tele­mea (100 tone/zi) şi lapte (PET: 16.000 litri/oră, ambalaj Tetrapak: 10.500 litri/oră). Mare parte din lactatele produse la Braşov sunt însă exportate. „Acum exportăm în jur de 80% din producţie, dar vom ajunge la 60% pe măsură ce vom creşte producţia. Exportăm în principal brânzeturi în Italia, Spania, Bulgaria, Estonia, Polonia şi Germania”, susţine Pliatsikas potrivit căruia fabrica din România va produce inclusiv pentru pieţe precum Rusia sau China. „Încercăm cu aceste două pieţe, dar este mai complicat, pentru că nu sunt state membre ale UE”, explică directorul Olympus.

Vânzări în creştere fără promoţii

Pe plan local, grecii susţin că au creşteri  constante în vânzări, mai ales pe segmentul iaurturilor unde au  lansat noi produse, deşi se lovesc de o competiţie acerbă. Iar Oly, brandul sub care Olympus îşi vinde produsele în ţara noastră nu este din prima categorie de preţ. „Pentru noi nu există pieţe scumpe sau ieftine. Există pieţe agresive, iar România este o piaţă foarte dificilă. În România există concurenţă mare, dar este bine că românii sunt deschişi să încerce produse noi şi le apreciază pe cele de calitate”, explică oficialul.

De altfel, mizând pe apetitul pentru nou al românilor, Olympus se  promovează mai mult prin activităţi de sampling şi mai puţin apelând la publicitatea convenţională. „Pentru noi este important ca oamenii să guste, pentru că sigur vor mai vrea”, explică Ilias Pliatsikas. 

Cât despre preţurile produselor Oly, Pliatsikas spune că nu sunt scumpe în comparaţie cu ce există pe piaţă, dar nici nu vor duce o politică a celui mai mic preţ. „Strategia noastră nu este să fim agresivi în zona de promoţii. Întotdeauna o să fie ceva mai ieftin, dar daca tu ca şi consumator apreciezi produsul, cred că nu este mare diferenţă 10 bani”, explică directorul Olympus.

Cota de piaţă, încă un mister

Pliatsikas susţine că nu au făcut încă studii pentru a vedea ce cotă de piaţă ocupă. Estimează însă că în trei ani iaurtul grecesc va „acapara” 10% din piaţa iaurturilor. „Nu avem un target în ceea ce priveşte cota de piaţă. Consumatorii ne spun cum şi ce trebuie să facem”, ne-a mai declarat directorul general Olympus. Compania a lansat în luna mai iaurturile greceşti cu fructe (cu căpşuni, coacăze, cu rodie şi zmeură), o premieră pentru România, dar şi pentru companie, fabrica de lângă Braşov fiind singura din grup unde se realizează aceste iaurturi. De asemenea, de câteva săptămâni au pus pe piaţă şi iaurturi probiotice cu fructe (prune, căpşuni, piersici şi cereale şi cereale).”Încă nu exportăm (iaurt grecesc cu fructe n-red), dar în România merge de la bine spre foarte bine. Există un trend cu iaurtul grecesc şi este şi o piaţă diferită, pentru că iaurtul grecesc este un alt fel de iaurt, este o altă reţetă. În România, 30% din piaţa totală a iaurturilor este ocupată de iaurturile cu fructe.”, a mai explicat Pliatsikas. Acesta oferă exemplul SUA, unde iaurturile greceşti deţin 40% din piaţa iaurturilor. 

Distribuţia, încă o provocare

Compania grecească are relaţii contractuale cu aproape toţi marii retaileri, dar procesul de căutare de noi parteneri este încă în desfăşurare. Cu toate acestea, producătorul nu vizează intrarea în magazinele alimentare mici.”Este destul de greu cu distribuţia. Pentru mine este important să colaborez doar cu acei furnizori în care pot avea încrede că produsul meu nu va avea probleme” explică directorul general adjunct. În momentul de faţă, Olympus lucrează cu doar 2-3 distribuitori. În rest, transportă prin forţe proprii şi cu ajutorul platformelor key account-ilor.

Unde ajunge preţul laptelui?

Conform propriei strategii, Olympus foloseşte materia primă de la fermieri locali, în jur de 500, pe care, după caz, îi ajută să se dezvolte.”Am investit peste 1 milion de euro pentru a-i ajuta pe fermieri să se tehnologizeze sau să crească populaţia d vite”, explică managerul Olympus. Acesta susţine că acum preţul laptelui este aproape de pragul maxim şi că totul depinde de ce se întâmplă cu preţurile în Germania şi Olanda. Compania nu va majora însă preţurile cel puţin până la finele acestui an. „Dacă sunt scumpiri ale materiei prime pe perioade de 2-3 luni, atunci le putem susţine, dar dacă acest trend durează peste un an, atunci va trebui să modificăm preţurile”, mai spune Pliatsikas.

 2012, un an mai bun?

Pliatsikas nu vrea să discute despre modul în care business-ul Olympus este sau ar putea fi influenţat de  turbulenţele politice din România, dar a constatat la consumatorii români un lucru, care nu se mai vede în Grecia. „Românii mai au încă chef de cumpărături, ceea ce în Grecia nu se mai întâmplă.  Nu ştiu dacă am trecut peste criză, dar cred că nu poate veni ceva mai greu, sau cel puţin asa sper”. Directorul general adjunct spune însă că grupul Olympus este afectat de fluctuaţiile mari de curs, dar şi de piaţă neagră a laptelui pe care o estimează la 40%. ” Încă nu pot face estimări referitoare la pierderile generate de curs, pentru că nu s-a stabilizat. dar oricum, scumpirea euro ne afectează consumatorii şi atunci implicit şi pe noi”. Cât despre situaţia din Grecia, managerul afirmă că „nu este aşa cum vedem noi la televizor”, că problemele cele mai mari sunt ale statului şi că business-ul de acolo este stabil.

Grecii de la Olympus  au intrat pe piaţa locală în 1999, având o unitate de procesare a laptelui în Baraolt, Covasna, pe care au închis-o anul trecut, odată cu inaugurarea unităţii din judeţul Braşov. Principalii competitori ai companiei sunt Danone, FrieslandCampina, Hochland şi Covalact. La începutul acestui an, compania israeliană Tnuva a ieşit de pe piaţa locală, după aproximativ cinci ani de prezenţă în România. 

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...