Cum s-a schimbat piaţa de cloud în timpul pandemiei: creşteri record, noi centre de date, dar şi verticale puternic afectate

Piaţa de servicii de infrastructură cloud a atins un record în primul trimestru, cu o creştere de 34%, la o valoare totală de 31 de miliarde de dolari. Creșterea a fost determinată de migraţia către munca de acasă în companiile din întreaga lume pe măsură ce pandemia de COVID-19 a luat amploare. Drept urmare, companiile au căutat un acces rapid la resurse pentru a continua activitatea în timpul blocării mobilităţii.
Lidia Neagu - Dum, 24 mai 2020, 18:58
Cum s-a schimbat piaţa de cloud în timpul pandemiei: creşteri record, noi centre de date, dar şi verticale puternic afectate

O creștere a cererii de instrumente de colaborare online, comerțul electronic și serviciile de consum au determinat creșteri puternice ale consumului de infrastructură cloud, situaţie de care au beneficiat toți furnizorii majori de cloud, arată un studiu al Canalys.

Dar creşterea din aceste sectoare a fost compensată de încetinirea proiectelor complexe de migrare a companiilor mari și a proiectelor cloud transformaționale, deoarece corporaţiile au pus pe hold toate proiectele, dar în special pe cele de IT. De asemenea, a fost afectată cererea companiilor digitale, care, la rândul lor, au fost afectate de blocajele din sectoare precum ospitalitatea și turismul.

Cum arată clasamentul celor mai importanţi furnizori de cloud

AWS și-a menținut poziția de lider în domeniul serviciilor cloud, reprezentând 32% din piața totală din primul trimestru, cu vânzări mai mari cu 33%. AWS și-a depășit din nou concurenții principali şi în ceea ce priveşte valoarea în dolari a vânzărilor. Vânzările Azure ale Microsoft au crescut cu 59%, iar cota sa a ajuns la 17%.

Azure a ajuns la capacitate maximă pe anumite piețe, deși acest lucru s-a datorat utilizării fără precedent a platformei Teams, ceea ce nu a avut un impact direct asupra veniturilor Azure. Acest lucru a obligat, de asemenea, Microsoft să restricționeze consumul pentru unele servicii și clienți noi.

Google Cloud a ocupat locul trei pe piața mondială a infrastructurii cloud în primul trimestru, urmată îndeaproape de chinezii de la Alibaba Cloud. Ambele companii aveau o cotă de 6% din totalul pieței serviciilor de infrastructură cloud.

Google Cloud a înregistrat o adopție bună a platformei sale de date și analiză în unele dintre verticalele sale cheie, condusă de sectorul public, serviciile de sănătate, furnizorii de servicii și serviciile financiare, deși acest lucru a fost parțial compensat de slăbiciunea din alte segmente. Google Cloud continuă să investească într-o strategie agresivă de angajare pentru platforma Google Cloud, atât în vânzările companiilor, cât și în resursele tehnice.

Alibaba Cloud a fost unul dintre primii furnizori de servicii cloud care a lansat inițiative pentru sprijinirea firmelor afectate de blocajul din China, cu credite gratuite și acces la suita sa de colaborare DingTalk.

„Acesta este un teritoriu nou pentru furnizorii de servicii cloud, care oferă un impuls consumului, dar creează dinamici noi și deseori provocatoare pentru clienți”, a spus Alastair Edwards, analist șef la Canalys. „Cloud a devenit un instrument esențial pentru susținerea continuității afacerii în aceste momente dificile. Multe organizații s-au îndreptat către cloud-ul public pentru capacitățile sale de explozie pentru a face față unei creşteri bruşte de utilizare. Platforme precum Zoom nu ar fi putut să funcționeze fără infrastructura flexibilă furnizată de principalii furnizori de cloud”.

Furnizorii de servicii cloud răspund prompt la creşterea consumului

Microsoft a anunțat un plan de urgență, care include adăugarea unei noi capacități de server la centrele de date din regiunile cele mai afectate. AWS a deschis două noi centre de date regionale în aprilie, în Cape Town și Milano, şi are în plan să inaugureze şi mai multe în următoarele trimestre. Google Cloud spune că intenţionează să deschidă patru noi centre de date cloud în Asia, Canada și Orientul Mijlociu.

De asemenea, Alibaba Cloud vrea să investească 28 de miliarde de dolari pentru a-și extinde businessul cloud în toată lumea în următorii trei ani.

„Companiile au fost nevoite să își schimbe rapid strategiile de infrastructură IT și prioritățile de investiții ca răspuns la pandemie”, a spus analistul șef Matthew Ball. „Reducerea costurilor și protecția capitalului sunt prioritare pe măsură ce economia globală se deriorează. Orice infrastructură on-premises care nu îmbunătățește inițiativele actuale de continuitate a afacerilor au trecut pe locul doi. Pentru că firmele își regândesc bugetele în fața creșterii incertitudinii sau depun eforturi pentru a avea acces la centrele de date fizice. În același timp, companiile din întreaga lume au nevoie urgentă de acces la capacitatea de calcul flexibilă pentru a sprijini munca la distanță, colaborarea, comerțul online și securitatea. Infrastructura cloud este o soluție evidentă pe termen scurt. Acesta a fost un element benefic pentru majoritatea, dacă nu pentru toți jucătorii importanți”.

Reversul medaliei: pandemia a avut şi un impact negativ

Cu toate acestea, au existat şi dificultăţi pe piaţa de cloud. Furnizorii de servicii cloud au simțit, de asemenea, impactul negativ al unei încetiniri în proiectele mari, iar cele mai efectate sectoare au fost cele de consultanță, inclusiv migrații SAP, implementări de cloud hibride și alte proiecte de transformare digitală care au oferit un impuls major creșterii cloud în ultimele trimestre.

Investițiile în cloud în verticalele cele mai afectate, precum ospitalitatea, aviația, construcțiile, turismul și producţie, sunt reduse sau amânate. Aceasta a compensat o parte din creșterea pe termen scurt de care s-a bucurat piaţa pe parcursul trimestrului.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...