Cum s-a transformat experiența unui fost manager Coca-Cola India într-un business românesc cu sucuri din afine bio, fără apă adăugată

De ce se pune apă în sucurile naturale? Un fost manager Coca-Cola din India și-a răspuns la această întrebare alegând România ca loc de producție pentru sucurile sale din afine bio, fără apă și zahăr. Ajay Naqvi a investit inițial într-o cultură de afine bio ce se întinde pe 10 hecatre iar de anul acesta produce sucuri naturale pe care le vinde în special online și cu care vrea să cucerească Europa și Asia. Se anunță investiții de 400.000 de euro.
Alina Stanciu - Dum, 23 apr. 2023, 21:29
Cum s-a transformat experiența unui fost manager Coca-Cola India într-un business românesc cu sucuri din afine bio, fără apă adăugată

Pe Ajay Naqvi, fost Creative Excellence, General Manager, Coca Cola India și Asia de Sud-Vest și fost Marketing Manager India la Airbnb viața l-a dus în punctul în care a înțeles că agricultura este acel punct critic în care oamenii trebuie să intervină pentru a fi sănătoși. Evitase o operație învățând singur „exercițiile corecte” și mâncând „alimentele potrivite” și devenise tată astfel că și interesul față de întreg lanțul de producție alimentară devenise exponențial.

Așa s-a născut o afacere în România.

În urmă cu peste șase ani, antreprenorul indian Ajay Naqvi și soția sa Ramona Naqvi au cumpărat o plantație de 10 hectare de afine lângă Făgăraș, în satul Toderița. Și-au denumit brandul Dealul cu Afine și au reușit să vândă pe bază de pre-comandă peste 30.000 de kilograme de afine bio anual. De anul acesta, vânzarea de afine s-a oprit pentru că, sub un nou nume, The Blue Renaissance, antreprenorul a început să producă suc bio de afine, fără apă adăugată și fără conservanți, într-o unitate de procesare din Iași. Fabrica, deținută de o companie antreprenorială din care antreprenorul a cumpărat o cotă de 50%, are o capacitatea de producție de suc certificat ecologic de peste 1.000 de sticle pe zi.

De ce sucurile au apă adăugată?

Pentru un litru de suc Ajay Naqvi folosește două kilograme de fructe și mizează pe faptul că,  în urma investițiilor în automatizarea completă a liniei de producție, va ajunge la 1,4 litri din două kilograme de fructe. Antreprenorul și-a planifiat 200.000 de euro anul acesta, pentru modernizarea liniei până la finele acestui an. De altfel, pentru 2023, compania își propune să atragă încă 2 milioane euro de la investitori pentru a-și spori capacitatea de procesare și extinderea globală.

În prezent, după mai bine de șase ani, timp în care firma a atras mai multe runde de investiții în valoare totală de 800.000 euro, startup-ul românesc este evaluat la 6 milioane euro. Printre investitorii actuali se numără executivi de top din Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

„Am pornit de la întrebarea – de ce sucurile ar trebui să aibă apă adăugată. Așa am decis că vom produce suc în care vom pune doar afine, pentru început, iar apoi vom ajunge și la alte fructe de pădure. Noi credem cu tărie că niciun alt fruct nu ar trebui să fie transformat în suc, pentru că ar conține prea mult zahăr”, a povestit antreprenorul, pentru Economica.

„Aș fi putut deveni distribuitor sau ceva de genul ăsta. Dar am vrut să înțeleg cum se dezvoltă lucrurile, să înțeleg întregul lanț valoric pentru a mă asigura că nu facem ceea ce face toată lumea. În mare parte apar lucruri greșite pentru că ești condus de profituri, de  succesul comercial. Nu spunem că nu vrem să avem succes comercial. Dar cred că a venit  momentul să facem bine în lume, iar oamenii înțeleg valoarea pe care o oferă un produs de calitate excelentă”, a mai adăugat fermierul care a adus în propria afacere experiența acumulată lucrând pentru branduri internaționale.

„La Coca-Cola am învățat ce nu trebuie să facem. Noi nu vrem să facem niciodată un produs ca cel pe care îl face Coca-Cola.Pe de altă parte, Coca-Cola este considerată cea mai bună mașină de marketing din lume. Așa că am învățat multe despre marketing nu doar de la Coca-Cola și de la Airbnb unde am condus departamentul de marketing pentru Airbnb în India”.

Investiții de 400.000 de euro

Pentru următoarele 6 luni, antreprenorul estimează o producție de 50-80.000 de litri de suc organic, în total aproximativ 250.000 de sticle, planul companiei fiind să crească capacitatea de producție la 1.500 de sticle pe oră, antrenând în proces și alți producători de afine bio care le vor livra fructe. Pentru 2023 și 2024, The Blue Renaissance și-a bugetat  400.000 de euro în consolidarea capacităților de producție și logistice, cercetare și dezvoltare, resurse umane și dezvoltare de noi produse. Compania a investit deja 200.000 de euro în ultimul an, definindu-și strategia globală de brand și în linia de producție, iar piața căreia i se adresează, în primă fază este cea de export. Compania vizează piețe precum Germania, Arabia Saudită, Qatar unde compania intenționează să vândă sucul său organic de afine și noile produse dezvoltate de echipa de cercetare și dezvoltare în acest an, precum alte mixuri de fructe de pădure și șapte formule de pudre pentru smoothie din afine gata de băut.

„Există însă un segment premium de piață și în România. Sunt consumatori care apreciază calitatea produselor globale care pot vorbi așa cum o fac mărcile globale. (…) Piața sucurilor se ridică la aproximativ 175 de miliarde de dolari global, iar piața superalimentelor , din care fac parte și afinele, este din nou de 175 – 180 de miliarde de dolari, din care 40% se află în Germania și Marea Britanie. Noi credem că atât în ceea ce privește sucurile, cât și superalimentele, există o mare oportunitate de creștere a pieței din România. Cu siguranță România este un loc în care putem lua o parte din cota de piață a sucurilor obișnuite. Dar pentru asta avem planuri să ne asigurăm că prețurile noastre sunt în concordanță cu piața”.

În prezent, produsele The Blue Renaissance sunt vândute prin intermediul platformei  online și pot fi găsite în magazinele bio din România, atât online, cât și offline. O parte dintre planurile companiei de expansiune la nivel național se referă la pătrunderea în rețelele locale de supermarketuri, magazine alimentare și lanțuri de farmacii.

De ce sunt afinele atât de scumpe

Cât despre fructe, în marile magazine, kilogramul de afine ajunge la peste 60 de lei, afinele fiind unele dintre cele mai scumpe fructe care se pot cultiva și în România. Nu este greu de înțeles de ce consumul de afine în România este undeva la 125 de grame pe cap de locuitor pe an, față de Marea Britanie unde consumul este de un kilogram pe cap de locuitor.

„Motivul pentru care afinele convențioanle sunt scumpe este din cauza metodei de cultivare. Afinele nu pot fi cultivate direct în sol, au nevoie de un substrat, de turbă care se importă, în esență, din țări precum Lituania sau din zonele umede ale Europei”, explică antreprenorul potrivit căruia o plantație de afine de un hectar presupune o investiție de aproximativ 20.000 de euro, având nevoie de 700-800 de metri cubi de substrat.

„Din calculul nostru, pentru fiecare hectar de afine, atunci când este înființată o plantație de la zero, este nevoie de aproximativ 100.000 de euro. Însă, dacă înființezi, de exemplu, o plantație de 10 hectare, atunci intră în joc economia de scală”, mai spune Ajay Naqvi, potrivit căruia la costul mare al produsului contribuie și costul plantelor care provin, în cele mai multe cazuri, din pepiniere olandeze dar și costul „uriaș” de recoltare pentru că se face manual.

În plus, trebuie selectate doar fructele în cea mai bună condiție, motiv pentru cafre clesul durează mai mult iar zilierii sunt plătăți la kilogram și nu cu ora.

„Nu se folosesc mașini de recoltat pentru că generează pierderi de aproximativ 10-15%. De asemenea, eu nu am văzut o mașină de recoltat foarte bună din punct de vedere tehnologic, care să poată fi folosită în condițiile vremii și ale solului din România”.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...