Cum s-au descurcat constructorii de drumuri în 2016: Tel Drum, singura companie cu creştere semnificativă a afacerilor

Anul trecut a fost unul slab pentru majoritatea constructorilor de drumuri, ale căror afaceri au intrat la apă. Excepţie face însă Tel Drum Alexandria, singura companie din top 15 care a înregistrat o creştere semnificativă a business-ului în 2016.
Economica.net - lun, 12 iun. 2017, 21:00
Cum s-au descurcat constructorii de drumuri în 2016: Tel Drum, singura companie cu creştere semnificativă a afacerilor

Seceta de proiecte din sectorul construcţiilor şi reabilitărilor de drumuri din 2016, când nu a fost inaugurat niciun kilometru de autostradă, se observă şi în rezultatele companiilor de profil.

2016 a fost un an mai slab decât 2015 pentru majoritatea companiilor specializate în lucrări de construcţii pentru infrastructura de transport, după cum puteţi vedea mai jos

TOP 15 constructori de drumuri/autostrăzi, după cifra de afaceri din 2016 (mil. lei)

Sursa: Ministerul Finanţelor

Liderul Strabag, care în 2015 reuşise să depăşească pragul de 1 miliard de lei, a înregistrat anul trecut afaceri de 911 milioane de lei.

O scădere şi mai drastică la nivelul afacerilor a înregistrat Hidroconstrucţia, companie specializată în lucrări hidrotehnice, dar care a depus recent ofertă şi pentru construirea unei autostrăzi, împreună cu o companie din China. Cifra de afaceri a acestei companii s-a redus anul trecut la 405 milioane de lei, faţă de 763 milioane de lei în 2015.

2016 a fost un an slab şi pentru Construcţii Erbaşu, care a raportat afaceri de 380 milioane de lei, faţă de 406 milioane de lei în 2015. De meţionat că, pe lângă infrastructura de transport, această companie se mai ocupă şi cu reabilitarea şi construirea de clădiri.

De asemenea, subsidiara locală a italienilor de la Astaldi a înregistrat anul trecut afaceri de 338 milioane de lei, sub nivelul de 441 milioane de lei din 2015. Totodată, aceasta a trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 71 milioane de lei, faţă de un profit de circa 9 milioane de lei în anul precedent.

Ocupanta locului 5, firma Tancrad din Galaţi, a raportat la rândul său o scădere a afacerilor, la 334 milioane de lei, faţă de 374 milioane de lei în 2015.

Pe locul 6 se situează tot o firmă din Galaţi, Arcada Company. Aceasta a obţinut însă o cifră de afaceri în uşoară creştere, de la 295 milioane de lei la 297 milioane de lei anul trecut.

Totodată, unul dintre constructorii români de autostrăzi de odinioară, Euroconstruct Tranding ’98, a înregistrat o scădere semnificativă a afacerilor, de la 324 milioane de lei în 2015 la 257 milioane de lei îm 2016.

Pe de altă parte, ocupanta locului 8, Tel Drum Alexandria, a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 223 milioane de lei, cu aproape 20% mai mare faţă de cea de 186 milioane de lei din anul precedent.

Micul constructor din Alexandria, asociat în trecut cu numele liderului PSD Liviu Dragnea, a reuşit să depăşească firme cu tradiţie în construcţia de autostrăzi precum Tehnostrade Bacău. Firma lui Dorinel Umbrărescu a raportat afaceri de 206 milioane de lei pentru 2016, în scădere faţă de 314 milioane de lei în 2015.

Şi cealaltă firmă deţinută de Umbrărescu, Spedition UMB, a raportat scăderi, de la 210 milioande lei în 2015 până la 141 milioane de lei în 2016, situându-se pe locul 15.

Ocupanta locului 10, subsidiara din Cluj a italienilor de la Impresa Pizzarotti, a înregistrat la rândul o scădere de la 232 milioane de lei la 191 milioane de lei în 2016.

Pe următorul loc se situează tot o companie din Cluj, Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj. Şi aceasta şi-a diminuat afacerile, de la 208 milioane de lei la 178 milioane de lei.

Locul 12 este ocupat de Viarom Construct Bucureşti, parte a grupului francez Vinci, care a înregistrat anul trecut afaceri de 178 milioane de lei, mai mici faţă de nivelul de 203 milioane de lei din 2015.

Subsidiara grecilor de la Aktor şi-a diminuat la rândul său afacerile anul trecut, până la 169 milioane de lei, de la 211 milioane de lei în 2015, în ciuda faptului că lucrează pe două şantiere de autostrăzi. Mai mult, grecii şi-au adâncit pierderile din România la 26 de milioane de lei, faţă de 5 milioane de lei în 2015.

Şi afacerile subsidiarei italienilor de la Tirrena Scavi au scăzut aproape la jumătate în 2016, până la 167 de milioane de lei.

Clasamentul nu include constructori de drumuri precum Delta ACM 93, FCC Construccion şi Porr Construct, întrucât aceştia nu au raportat încă la Ministerul Finanţelor cifrele pe 2016.

De asemenea, în topul marilor constructori nu se mai află firme precum Pa&Co International, deţinută de Costel Căşuneanu, care raportează afaceri foarte mici, de până la 30 de milioane de lei.

Totodată, clasamentul nu include firme care au în prezent contracte cu Compania de Drumuri precum Straco Grup. Aceasta a raportat anul trecut pierderi de 57 de milioane de lei, mai mari decât cifra de afacari de 47 de milioane de lei. În 2014, firma fraţilor Horpoş era pe profit şi înregistra afaceri de peste 300 de milioane de lei.

Tot pe pierderi se află şi Max Boegl, alt mare constructor ale cărui afaceri au scăzut drastic, de la 226 milioane de lei în 2014, la doar 52 de milioane de lei în 2016.

Rămâne de văzut dacă 2017 va fi un an mai bun pentru constructorii de drumuri, având în vedere valul de licitaţii lansate şi proiectele deblocate.

Te-ar mai putea interesa și
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării cu încă 60 de zile, începând cu 4 februarie, măsura fiind propusă......
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...
Peter Szijjarto: Ambasadorul american nu are de ce să se amestece în afacerile interne ale Ungariei. Aceea epocă s-a încheiat
Peter Szijjarto: Ambasadorul american nu are de ce să se amestece în afacerile interne ale Ungariei. Aceea epocă s-a încheiat
Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a afirmat joi că ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, ca, de altfel, orice ...