Cum s-au descurcat constructorii de drumuri în 2016: Tel Drum, singura companie cu creştere semnificativă a afacerilor

Anul trecut a fost unul slab pentru majoritatea constructorilor de drumuri, ale căror afaceri au intrat la apă. Excepţie face însă Tel Drum Alexandria, singura companie din top 15 care a înregistrat o creştere semnificativă a business-ului în 2016.
Economica.net - lun, 12 iun. 2017, 21:00
Cum s-au descurcat constructorii de drumuri în 2016: Tel Drum, singura companie cu creştere semnificativă a afacerilor

Seceta de proiecte din sectorul construcţiilor şi reabilitărilor de drumuri din 2016, când nu a fost inaugurat niciun kilometru de autostradă, se observă şi în rezultatele companiilor de profil.

2016 a fost un an mai slab decât 2015 pentru majoritatea companiilor specializate în lucrări de construcţii pentru infrastructura de transport, după cum puteţi vedea mai jos

TOP 15 constructori de drumuri/autostrăzi, după cifra de afaceri din 2016 (mil. lei)

Sursa: Ministerul Finanţelor

Liderul Strabag, care în 2015 reuşise să depăşească pragul de 1 miliard de lei, a înregistrat anul trecut afaceri de 911 milioane de lei.

O scădere şi mai drastică la nivelul afacerilor a înregistrat Hidroconstrucţia, companie specializată în lucrări hidrotehnice, dar care a depus recent ofertă şi pentru construirea unei autostrăzi, împreună cu o companie din China. Cifra de afaceri a acestei companii s-a redus anul trecut la 405 milioane de lei, faţă de 763 milioane de lei în 2015.

2016 a fost un an slab şi pentru Construcţii Erbaşu, care a raportat afaceri de 380 milioane de lei, faţă de 406 milioane de lei în 2015. De meţionat că, pe lângă infrastructura de transport, această companie se mai ocupă şi cu reabilitarea şi construirea de clădiri.

De asemenea, subsidiara locală a italienilor de la Astaldi a înregistrat anul trecut afaceri de 338 milioane de lei, sub nivelul de 441 milioane de lei din 2015. Totodată, aceasta a trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 71 milioane de lei, faţă de un profit de circa 9 milioane de lei în anul precedent.

Ocupanta locului 5, firma Tancrad din Galaţi, a raportat la rândul său o scădere a afacerilor, la 334 milioane de lei, faţă de 374 milioane de lei în 2015.

Pe locul 6 se situează tot o firmă din Galaţi, Arcada Company. Aceasta a obţinut însă o cifră de afaceri în uşoară creştere, de la 295 milioane de lei la 297 milioane de lei anul trecut.

Totodată, unul dintre constructorii români de autostrăzi de odinioară, Euroconstruct Tranding ’98, a înregistrat o scădere semnificativă a afacerilor, de la 324 milioane de lei în 2015 la 257 milioane de lei îm 2016.

Pe de altă parte, ocupanta locului 8, Tel Drum Alexandria, a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 223 milioane de lei, cu aproape 20% mai mare faţă de cea de 186 milioane de lei din anul precedent.

Micul constructor din Alexandria, asociat în trecut cu numele liderului PSD Liviu Dragnea, a reuşit să depăşească firme cu tradiţie în construcţia de autostrăzi precum Tehnostrade Bacău. Firma lui Dorinel Umbrărescu a raportat afaceri de 206 milioane de lei pentru 2016, în scădere faţă de 314 milioane de lei în 2015.

Şi cealaltă firmă deţinută de Umbrărescu, Spedition UMB, a raportat scăderi, de la 210 milioande lei în 2015 până la 141 milioane de lei în 2016, situându-se pe locul 15.

Ocupanta locului 10, subsidiara din Cluj a italienilor de la Impresa Pizzarotti, a înregistrat la rândul o scădere de la 232 milioane de lei la 191 milioane de lei în 2016.

Pe următorul loc se situează tot o companie din Cluj, Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj. Şi aceasta şi-a diminuat afacerile, de la 208 milioane de lei la 178 milioane de lei.

Locul 12 este ocupat de Viarom Construct Bucureşti, parte a grupului francez Vinci, care a înregistrat anul trecut afaceri de 178 milioane de lei, mai mici faţă de nivelul de 203 milioane de lei din 2015.

Subsidiara grecilor de la Aktor şi-a diminuat la rândul său afacerile anul trecut, până la 169 milioane de lei, de la 211 milioane de lei în 2015, în ciuda faptului că lucrează pe două şantiere de autostrăzi. Mai mult, grecii şi-au adâncit pierderile din România la 26 de milioane de lei, faţă de 5 milioane de lei în 2015.

Şi afacerile subsidiarei italienilor de la Tirrena Scavi au scăzut aproape la jumătate în 2016, până la 167 de milioane de lei.

Clasamentul nu include constructori de drumuri precum Delta ACM 93, FCC Construccion şi Porr Construct, întrucât aceştia nu au raportat încă la Ministerul Finanţelor cifrele pe 2016.

De asemenea, în topul marilor constructori nu se mai află firme precum Pa&Co International, deţinută de Costel Căşuneanu, care raportează afaceri foarte mici, de până la 30 de milioane de lei.

Totodată, clasamentul nu include firme care au în prezent contracte cu Compania de Drumuri precum Straco Grup. Aceasta a raportat anul trecut pierderi de 57 de milioane de lei, mai mari decât cifra de afacari de 47 de milioane de lei. În 2014, firma fraţilor Horpoş era pe profit şi înregistra afaceri de peste 300 de milioane de lei.

Tot pe pierderi se află şi Max Boegl, alt mare constructor ale cărui afaceri au scăzut drastic, de la 226 milioane de lei în 2014, la doar 52 de milioane de lei în 2016.

Rămâne de văzut dacă 2017 va fi un an mai bun pentru constructorii de drumuri, având în vedere valul de licitaţii lansate şi proiectele deblocate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde de lei
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat vineri avizarea indicatorilor tehnico - ...