Cum s-au descurcat în 2012 cele mai importante firme de servicii imobiliare

Instabilitatea politică, dar şi menţinerea unui climat economic nu tocmai favorabil pentru investiţii au dat peste cap estimările consultanţilor imobiliari privind evoluţia afacerilor în 2012, astfel că trei din cele mai importante cinci companii de pe piaţă au încheiat anul cu afaceri în scădere.
Economica.net - joi, 17 ian. 2013, 13:20
Cum s-au descurcat în 2012 cele mai importante firme de servicii imobiliare

„Principalul factor care a influenţat negativ piaţa imobiliară, fie că vorbim de sectorul de investiţii sau de achiziţia unei locuinţe noi, a fost reprezentat de incertitudinea economică, dublată de un an foarte încărcat din punct de vedere politic. În plus, dificultăţile economice înregistrate de la declanşarea crizei economice şi-au pus şi mai puternic amprenta pe rezultatele companiilor din industrie, înregistrându-se astfel şi întârzieri de plată mai semnificative”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Valentin Ilie, directorul executiv al companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Compania, unul dintre cei mai importanţi consultanţi de pe piaţa rezidenţială, a înregistrat în 2012 o diminuare a cifrei de afaceri de aproximativ 10%, de la 5,04 milioane euro în 2011 la circa 4,5 milioane euro. Cifra de afaceri este aproximativă şi neconsolidată, bilanţurile anuale nefiind finalizate pentru toate societăţile prin care Coldwell Banker Affiliates îşi desfăşoară activitatea în România.

Departamentul de property management a continuat să deţină ponderea majoritară în veniturile companiei (peste o treime), în contextul în care portofoliul administrat a fost extins. Potrivit datelor preliminarii, compania a înregistrat o scădere a activităţii pe segmentul rezidenţial, al doilea ca pondere în veniturile companiei, deşi în 2012 Coldwell Banker a prelut activitatea de vânzări pentru mai multe proiecte noi, segment pe care compania şi-a dublat vânzările intermediate, cu peste 300 de unităţi noi vândute doar în Capitală.

„Pentru 2013 estimăm menţinerea la un nivel similar de afaceri, deşi există premise de creştere”, a apreciat Ilie.

Şi compania internaţională de consultanţă imobiliară DTZ Echinox a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri sub cea din 2011, deşi previziunile iniţiale erau mult mai optimiste.

„Cifra de afaceri a companiei DTZ a fost cu aproximativ 15% sub cea de anul trecut. Acesta este singurul an de la începutul crizei în care compania nu a înregistrat creştere, perioada 2009-2011 fiind caracterizată de creşteri constante de aproximativ 10% an”, au spus reprezentanţii companiei.

DTZ a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 2,8 milioane de euro.

Cea mai importantă contribuţie la cifra de afaceri de anul trecut a companiei au avut-o serviciile profesionale, respectiv property management şi evaluări, care împreună au generat circa 40% din rulaj şi, din cadrul agenţiei, departamentele de birouri, retail şi industrial.

Compania a intermediat anul trecut tranzacţii de închiriere, renegocieri şi reînnoiri de contracte pentru aproximativ 30.000 metri pătraţi pe piaţa birourilor, iar pe segmentul industrial a facilitat contractarea a peste 25.000 metri pătraţi. Pe retail, DTZ a dus retailerii New Yorker în complexul Iris din Bucureşti şi H&M la Sibiu.

Totodată, compania a intermediat vânzarea imobilului ocupat de Zara la Sibiu şi vânzarea unui teren către fondul sud-african NEPI la Cluj.

„În 2013 pariem pe tranzacţii de investment şi achiziţii de terenuri, însă, în condiţiile actuale de piaţă, este dificil de estimat cu ce cifră de afaceri vom încheia anul”, a declarat Oana Iliescu, mananaging director, DTZ Echinox.

Colliers a încheiat de asemenea anul 2012 cu o cifră de afaceri în scădere, de 3,2 milioane de euro, comparativ cu 3,5 milioane de euro cu un an înainte.

„Dacă ne raportăm la încasări, 2012 s-a încheiat cam în aceiaşi parametri comparativ cu 2011. În 2012 ne-am concentrat atenţia asupra profitabilităţii, astfel încât am încheiat anul cu o rată a profitului extrem de satisfăcătoare, de circa 10%”, au declarat reprezentanţii Colliers.

Departamentul de evaluări şi consultanţă a înregistrat cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri (peste 35%), urmat de departamentele de retail (20%), office (15%) şi terenuri (15%). Departamentul de property management, una dintre cele mai noi divizii ale Colliers, a generat venituri de patru ori mai mari comparativ cu anul precedent, ca urmare a creşterii numărului de proiecte din portofoliu.

„De asemenea, ne-am menţinut poziţia de lideri pe segmentele industrial, realizând mai bine de jumătate din volumul tranzacţiilor şi investiţii, unde am fost implicaţi în cea mai mare tranzacţie din piaţă, care a vizat complexul de birouri CBC Timişoara. Pentru 2013, ne aşteptăm la o creştere a cifrei de afaceri”, au adăugat reprezentanţii Colliers.

Pe de altă parte, Răzvan Iorgu, director general CBRE România, spune că în 2012 piaţa imobiliară şi-a continuat trendul uşor ascendent înregistat în ultimii ani, lucru care s-a reflectat şi în portofoliul companiei pe care o conduce.

Cele mai active departamente ale CBRE au continuat să fie birouri şi retail, pentru care Iorgu se aşteaptă la performanţe bune în continuare, urmând să fie livrate proiecte mari, în special în zona Barbu Văcărescu şi Orhideea.

„Departamentul de birouri are cel mai extins portofoliu de clienţi corporate, aflat în continuă ascensiune, dar anul acesta s-au înregistrat creşteri şi în departamentele de Transaction Management, Project Management şi Consultancy. Cea mai importantă colaborare pe segmentul birouri este numirea CBRE România ca agent exclusiv al clădirii Sky Tower. În ceea ce priveşte portofoliul departamentului retail, în 2012 acesta s-a mărit cu peste 20.000 metri pătraţi în întreaga ţară, proiecte exclusive şi co-exclusive”, a arătat Iorgu.

El a adăugat că şi în 2013 se aşteaptă la creşteri, fiind programate livrări importante pe segmentele retail şi birouri.

Notă discordantă a făcut evoluţia din 2012 a companiei The Advisers/ Knight Frank, care a anunţat o triplare a cifrei de afaceri faţă de anul anterior. Astfel, compania a încheiat anul 2012 cu afaceri de aproximativ 2,6 milioane de euro.

„În ciuda provocărilor din piaţă, 2012 a fost cel mai bun an al nostru şi acest lucru s-a reflectat financiar în triplarea cifrei de afaceri. Suntem într-o etapă de maturitate a companiei şi vrem să ne consolidăm business-ul în 2013. Ne aşteptăm la o creştere moderată, generată în continuare de segmentul de birouri, dar şi de sectorul de terenuri şi de serviciile noastre de evaluări şi consultanţă”, a declarat Horaţiu Florescu, preşedintele şi directorul executiv al The Advisers/Knight Frank.

Compania deţine potrivit propriilor date o cotă de 39% din totalul tranzacţii de relocare pe piaţa de birouri, intermediate de agenţii (excluzând tranzacţiile de renegociere), în condiţiile în care în 2012 a încheiat peste 30 de tranzacţii pe segmentul de birouri, adică peste 55.000 metri pătraţi din totalul de aproximativ 220.000 metri pătraţi din piaţă.

Alte companii importante pe piaţa de consultanţă imobiliară sunt, printre altele, Jones Lang LaSalle, cu afaceri de 3,5 milioane de euro în 2011, şi Cushman&Wakefield, cu circa 1,6 milioane de euro afaceri în 2011. Acestea nu au răspuns până la publicarea acestei ştiri solicitării MEDIAFAX privind activitatea pe 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat serviciilor de mentenanță și testare a trenurilor și locomotivelor......
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele ...
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare ...