Cum s-au descurcat producătorii români din industria alimentară în anul în care profiturile în retail s-au triplat

Cei mai mari cinci jucători cu capital autohton din industria alimentară, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, au raportat anul trecut scăderi ale rulajelor. În anul în care TVA s-a redus la 9%, industria alimentară merge înapoi. 
Alina Stanciu - lun, 06 iun. 2016, 21:02
Cum s-au descurcat producătorii români din industria alimentară în anul în care profiturile în retail s-au triplat

Reducerea TVA la alimente începând cu 1 iunie anul trecut s-a văzut mai puţin în rezultatele celor mai mari cinci companii cu acţionariat autohton din industria alimentară, singurele care au reuşit să treacă pragul de 100 de milioane de euro cifră de afaceri. În timp ce retailerii au avut profituri până la de trei ori mai mari şi cifre de afaceri în creştere, în zona de producţie rulajele au fost în scădere, antreprenorii locali fiind mult mai atenţi la marjele de profit. Situaţia defavorabilă din piaţă, marcată de supraproducţie şi prăbuşirea preţurilor, aproape că a anulat creşterea consemnată de consum. 

Potrivit unei analize realizate de ECONOMICA.NET pe baza cifrelor de afaceri aferente anului trecut, din cele cinci business-uri cu acţionariat românesc şi cu rulaje de peste 100 de milioane de euro, patru au raportat scăderi ale cifrelor de afaceri.  

Astfel, Prutul SA Galaţi, producătorul de ulei vegetal deţinut de Marian Andreev, a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă în valoare de 735,6 milioane de lei (aproximativ 165,6 milioane de euro) cu 1,35% mai mică faţă de anul anterior. Profitul companiei aproape că s-a dublat însă, de la 1,8 milioane de lei la 3,5 milioane de lei (plus 95,5%). Rata de profit este însă tot subunitară.

Business-ul Unicarm, cel mai mare producător din industria locală a cărnii, a scăzut anul trecut cu 2,5% faţă de 2014, ajungând la 645,4 milioane de lei (145,3 milioane de euro). Profitul a crescut însă cu 15,7%, până la 4,5% din cifra de afaceri. 

Unicarm Satu Mare, cu activităţi în industria cărnii, a lactatelor, dar şi a cerealelor şi în retail, este deținută de Vasile Lucuţ.

Trans­avia SA, cel mai mare procesator de carne de pui din România, a ajuns anul trecut la afaceri de 462,3 milioane de lei (104,1 milioane de euro) cu 2,9% mai puţin decât în anul anterior. Profitul a scăzut şi el la 56,1 milioane de lei, de la 64 de milioane de lei, compania având o marjă netă de 12,1% din cifra de afaceri.

Transavia SA este deţinută de Ioan Popa alături de alte companii din grup, afacerea cumulată ajungând anul trecut la aproximativ 140 de milioane de euro.

Producătorul de lactate Albalact, deţinut anul trecut de omul de afaceri Raul Ciurtin a avut în 2015 un rulaj de 450,3 milioane de lei (101,4 milioane de euro) cu 5,1% mai mic decât în 2014. Profitul s-a majorat însă la 13,3 milioane de lei, cu 8,2% peste nivelul anului anterior. În 20016, Albalact a anunțat preluarea de către Lactalis.

S.C. Cristim 2 Prodcom S.R.L, cea mai importantă companie din grupul Cris-Tim, deţinut de Radu Timiş, a raportat anul trecut afaceri de 448,2 milioane de lei (100,9 milioane de euro), fiind singura din top cinci cu rulaje mai mari faţă de 2014 (plus 29,1%). Mai mult, compania a trecut anul trecut pe profit – 5 milioane de lei, faţă de un minus de 1,1 milioane de lei cu un an în urmă. Tot grupul Cristim a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 105 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...