Cum să îți protejezi cardul de atacuri informatice atunci când faci plăti online

Zilele trecute, posesorii de carduri VISA, Mastercard și Maestro au intrat în alertă din cauza unor informații în legătură cu anumite breșe de securitate. Pentru a scădea riscul de a deveni victima unor tentative de fraudă online, trebuie să înrolezi cardul în sistemul 3D secure.
laurentiu.matache - lun, 19 dec. 2011, 11:55
Cum să îți protejezi cardul de atacuri informatice atunci când faci plăti online

„Cel mai important pas este activarea cardului în sistemul 3D Secure. Tot ce trebuie să faci este să mergi la bancă emitentă sau să intri online pe site-ul băncii și să urmezi pașii indicați. Înrolarea se face în câteva minute, iar tu îți poți configura singur o parolă specială pentru plata online. Parola 3D Secure reprezintă pentru mediul online ceea ce reprezintă codul PIN la bancomat, protejând astfel cardul de utilizări neautorizate”, a declarat pentru RTV.net, Mihai Manoliu, director de vânzări al ePayment, cel mai mare procesator de plăţi online din România.

Deși cazuri de alerte din cauza unor breşe de securitate au mai existat, și la noi și în orice altă țară unde există un sistem bancar, nu se cunosc cazuri în care datele sustrase chiar au putut fi folosite pentru extragerea sumelor din conturilor clienților. „Dacă acest lucru se întâmplă, clientul își poate recupera banii printr-o cerere adresată băncii în care declară refuzul de plată. Deși acest lucru presupune câteva zile în care nu poți dispune de suma respectivă, îți recuperezi banii, spre deosebire de cazurile în care banii sunt furați din portofel și în care nu mai există posibilitatea recuperării lor”, a mai spus reprezentantul ePayment.

Un alt lucru la care trebuie să fii atent este să nu lași cardul la vedere, pe un birou sau în orice loc unde altcineva poate avea acces la datele înscrise pe el. Spre exemplu, la un restaurant, când plătești nota, roagă chelnerul să vină cu POS-ul mobil sau însoțește-l până la POS-ul fix pentru a fi mai sigur că datele de pe card nu ajung pe mâinile altcuiva.

Cardurile Maestro sunt sigure

Cardurile Maestro nu sunt periculoase pentru plățile online, dimpotrivă, sunt chiar mai sigure, deoarece nu pot fi folosite decât în sistemul 3D Secure, prin urmare, nivelul lor de securitate este chiar mai ridicat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...