Cum să-ţi alegi un aparat foto digital ieftin şi bun

Pentru mulţi dintre noi alegerea unei camere foto digitale nu este tocmai un proces uşor din cauza ofertei uriaşe de modele de pe piaţă şi a noilor tehnologii care evoluează rapid.
laurentiu.matache - mie, 08 feb. 2012, 09:16

De multe ori, ne gândim cum să alegem un aparat foto ieftin şi bun şi dacă de regulă noţiunea de ieftin include şi un anumit standard de calitate al produsului sau dacă pur şi simplu ştim să îl folosim.

“Alegerea unui aparat foto este condiţionată, în primul rând, de nivelul cunoştinţelor fotografice de care dispunem sau de scopul final pentru care dorim să folosim respectivul dispozitiv. Există mai multe tipuri de camere foto, fiecare categorie adresându-se unei audienţe specifice”, a declarat, pentru RTV.NET, Gabriel Pereş, sales manager al Flanco.

Avem de ales între:

 

  • Camere foto compacte, dedicate utilizatorilor cu puţine cunoştinţe tehnice, care vor doar să apese pe declanşator şi să realizeze o fotografie rapidă cu cei dragi sau peisaje uimitoare din vacanţă. Camerele compacte sunt, de asemenea, o alegere foarte des întâlnită şi în cazul fotografilor cu experienţă, care doresc să scape de povara greutăţii echipamentelor profesionale şi aleg un asemenea dispozitiv pentru momentele de relaxare.
  • Camere foto ultrazoom care dispun de caracteristici foarte bune la un preţ atractiv. Aceste aparate au  un zoom foarte mare (până la 36X-Nikon P500) care permite fotografierea la mare distanţă, filmare HD sau full HD, ISO ridicat de până la 12.800 (Fuji HS20) pentru fotografii realizate în condiţii de iluminare slabă, procesoare de imagine performante care permit realizarea unor fotografii uimitoare.
  • Camere foto compacte cu obiective interschimbabile (sau camere foto compacte cu tehnologie mirrorless), dedicate utilizatorilor care au pretenţii mai ridicate de la calitatea fotografiilor, dar în acelaşi timp îşi doresc un dispozitiv uşor de purtat.
  • Camere foto DSLR pentru utilizatorii care doresc un aparat cu rezultate impresionante, cu funcţii multiple şi cu o varietate amplă de obiective, pentru diverse instanţe de fotografiere.

“Când alegem un aparat foto, trebuie să luăm în considerare situaţiile posibile de fotografiere pe care vrem să le întâmpinăm cu camera în mână. De pildă, dacă ne dorim o cameră foto doar pentru vacanţe sau momente dragi cu cei apropiaţi, o cameră compactă este suficientă.”, a mai spus sales managerul Flanco.

Cum alegem o cameră compactă

Camerele compacte sunt cele mai uşor de utilizat pentru că nu necesită alte customizări semnificative pentru a realiza o fotografie şi se adresează utilizatorilor cu puţine cunoştinţe despre domeniul fotografic şi sunt adesea prima opţiune atunci când alegem un aparat pentru vacanţă.

“În momentul în care plecăm în căutarea unei camere foto compacte recomandate pentru cei mai puţin familiarizaţi cu tehnologia, ar trebui să ne uităm după anumite aspecte”, a menţionat Gabriel Pereş.

  • Camera ar trebui să dispună de mod automat inteligent de folosire, care reglează automat expunerea şi alte setări, pentru o gamă largă de situaţii de fotografiere;
  • Funcţie integrată de stabilizare optică, pentru reducerea neclarităţii imaginii atunci când subiectul vizat este în mişcare;
  • Zoom optic ridicat, pentru a putea fotografia detalii bogate şi la distanţă;
  • Rezoluţie decentă – de la 10 MP, rezoluţia este mai mult decât suficientă pentru un asemenea aparat de fotografiat.

Ce aparate ieftine şi bune găsiţi pe piaţă

Aparat foto digital Sony Cyber-shot DSC-S3000, Argintiu + Husă + Încărcător + Card 2GB – 249 lei. Este o cameră suficient de mică pentru a o lua oriunde, încape cu uşurinţă într-un buzunar sau într-o geantă. Cu dimensiuni şi o greutate mai mică de transportat, sunteţi întotdeauna pregătit să capturaţi momentele speciale, indiferent unde vă aflaţi şi ce faceţi. În plus, primiţi cadou o husă şi un card de 2GB.

KIT aparat foto digital BENQ C1430 + GPS ES400 + 4GB – 599 lei. Pentru vacanţe în care ne vom deplasa cu maşina, Flanco propune kit-ul compus din: aparat foto digital BENQ C1430 14MP, card 4 GB, sistem de navigatie North Cross ES400, Full Europe, pentru vacanţe pline de amintiri.

Aparat foto digital Canon PowerShot A2200 silver – 349 lei; Filme HD (720p) cu efect de miniatură; control la vizualizarea în timp real şi filtre creative ce produc rezultate impresionante pentru stimularea imaginaţiei.

Aparat foto digital Nikon L120 -799 lei; Rezoluţie: 14MP, Filmare HD(720p), Zoom optic 21X,Ecran :3.0”

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...