Cum să-ţi îmbunătăţeşti căutarea pe Google

Gogal Goagal Gagal Google... toată lumea ştie că, atunci când nu ştii ceva, îl găseşti pe Google. Dar ştii să-l cauţi? Există mai multe trucuri pentru a-ţi eficientiza căutarea pe Google decât crezi. Iată câteva sfaturi cruciale din partea howtogeek.com.
Andreea Budica - Dum, 05 feb. 2012, 10:40
Cum să-ţi îmbunătăţeşti căutarea pe Google

Termenii de căutare, denumiți „operatori” te pot ajuta să obții mult mai multe rezultate specifice decât dacă folosești doar termeni generici de căutare. Iată-i pe cei mai utili dintre aceștia:

Ce vrei să găsești: Articole din evz.ro scrise între 2008 și 2010 despre rezultatele admiterii la facultate, excluzând admiterea la masterat.

Cum să cauți pe Google: site:evz~facultate”rezultate admitere”-masterat2008..2010

Utilizând „site:„, vei căuta doar pe site-ul respectiv. Dacă scrieți o frazi între ghilimele, Google va căuta fraza exactă, nu fiecare cuvânt separat. Liniuța () va exclude termenul care urmează din căutare. Simbolul „ ~ ” va ajuta și la găsirea de sinonime, precum „educație” sau „universitate”. Ghilimelele („”) te vor ajuta să obții rezultatele din perioada dintre ghilimele.

Ce vrei: Un raport despre viteza de zbor a rândunelelor

Cum să-l cauţi pe Google: Nu pune întrebări pe Google. Gândeşte-te cum ai vrea să fie formulat răspunsul şi caută asta (Nu căuta niciodată „Care este viteza de zbor…”)

Tastând „Filetype:” înainte de cuvântul căutat şi numele tipului de document (pdf, doc, jpg, etc.), vei găsi doar acel format în căutare.

După ce tastezi „intitle:”, tastezi cuvâtul pe care vrei să-l conţină titlul şi, în acest caz, rezultatul va fi „viteza”.

Exemplu: filetype: pdf viteza de zbor intitle:a rândunelelor


Google Scholar

Pentru majoritatea proiectelor pentru facultate, Google nu este suficient. Foloseşte „Google Scholar”, care caută, exclusiv, lucrări academice de care ai nevoie pentru a le cita în proiectele tale.

 

Ce vrei

Lucrări despre fotosinteză scrise de Dr. Ronald L. Green şi Dr. Thomas P. Buttz.

 

Cum să cauţi pe Google

Tastând „author:” înainte de a scrie numele, vei căuta doar lucrări scrise de Green şi nu luctrări care conţin cuvântul „green”.

Pentru mai multă precizie, poţi pune numele întreg al autorilor sau iniţialele între ghilimele (“”).

Exemplu: author: green fotosinteză „tp buttz”

 

Definiţii: Când ai nevoie de definiţii rapide, pune „define:” înainte de cuvântul pe care vrei să-l explici.

 

Calculator: Pentru probleme simple de matematică, nu te deranja să foloseşti calculatorul. Tastează tipul de calcul pe care vrei să-l faci pe Google, folosind +, -, *, / şi paranteze. Exemplu: (2*3)/5+44-1

 

Convertorul: Este cel mai uşor de folosit. Tastează ce cauţi şi unitatea de măsură în care vrei să transformi într-o propoziţie. Exemplu: 54 pounds în kilograme.

 

Shortcut-uri pe tastatură

90% din utilizatorii de internet nu ştiu să folosească comanda Ctrl + F să găsească anumite cuvinte pe o pagină. Dacă te numeri printre aceştia, această secţiune este pentru tine.

Am aflat deja: dacă suntem în căutarea unui anumit cuvânt pe orice document sau pagină web, după tastarea Ctrl + F, tastăm cuvântul şi l-am găsit!

Uneori, PDF-urile sunt greu de citit. Poţi mări dimensiunea documentului prin Ctrl + sau să o micşorezi cu Ctrl –

 

Selectează bara de adrese

Căutarea pe Google în viteză, în mai multe tab-uri, poate fi obositoare. În loc să cauţi cu mouse-ul, încearcă Ctrl + L

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...