Cum să-ţi îmbunătăţeşti căutarea pe Google

Gogal Goagal Gagal Google... toată lumea ştie că, atunci când nu ştii ceva, îl găseşti pe Google. Dar ştii să-l cauţi? Există mai multe trucuri pentru a-ţi eficientiza căutarea pe Google decât crezi. Iată câteva sfaturi cruciale din partea howtogeek.com.
Andreea Budica - Dum, 05 feb. 2012, 10:40
Cum să-ţi îmbunătăţeşti căutarea pe Google

Termenii de căutare, denumiți „operatori” te pot ajuta să obții mult mai multe rezultate specifice decât dacă folosești doar termeni generici de căutare. Iată-i pe cei mai utili dintre aceștia:

Ce vrei să găsești: Articole din evz.ro scrise între 2008 și 2010 despre rezultatele admiterii la facultate, excluzând admiterea la masterat.

Cum să cauți pe Google: site:evz~facultate”rezultate admitere”-masterat2008..2010

Utilizând „site:„, vei căuta doar pe site-ul respectiv. Dacă scrieți o frazi între ghilimele, Google va căuta fraza exactă, nu fiecare cuvânt separat. Liniuța () va exclude termenul care urmează din căutare. Simbolul „ ~ ” va ajuta și la găsirea de sinonime, precum „educație” sau „universitate”. Ghilimelele („”) te vor ajuta să obții rezultatele din perioada dintre ghilimele.

Ce vrei: Un raport despre viteza de zbor a rândunelelor

Cum să-l cauţi pe Google: Nu pune întrebări pe Google. Gândeşte-te cum ai vrea să fie formulat răspunsul şi caută asta (Nu căuta niciodată „Care este viteza de zbor…”)

Tastând „Filetype:” înainte de cuvântul căutat şi numele tipului de document (pdf, doc, jpg, etc.), vei găsi doar acel format în căutare.

După ce tastezi „intitle:”, tastezi cuvâtul pe care vrei să-l conţină titlul şi, în acest caz, rezultatul va fi „viteza”.

Exemplu: filetype: pdf viteza de zbor intitle:a rândunelelor


Google Scholar

Pentru majoritatea proiectelor pentru facultate, Google nu este suficient. Foloseşte „Google Scholar”, care caută, exclusiv, lucrări academice de care ai nevoie pentru a le cita în proiectele tale.

 

Ce vrei

Lucrări despre fotosinteză scrise de Dr. Ronald L. Green şi Dr. Thomas P. Buttz.

 

Cum să cauţi pe Google

Tastând „author:” înainte de a scrie numele, vei căuta doar lucrări scrise de Green şi nu luctrări care conţin cuvântul „green”.

Pentru mai multă precizie, poţi pune numele întreg al autorilor sau iniţialele între ghilimele (“”).

Exemplu: author: green fotosinteză „tp buttz”

 

Definiţii: Când ai nevoie de definiţii rapide, pune „define:” înainte de cuvântul pe care vrei să-l explici.

 

Calculator: Pentru probleme simple de matematică, nu te deranja să foloseşti calculatorul. Tastează tipul de calcul pe care vrei să-l faci pe Google, folosind +, -, *, / şi paranteze. Exemplu: (2*3)/5+44-1

 

Convertorul: Este cel mai uşor de folosit. Tastează ce cauţi şi unitatea de măsură în care vrei să transformi într-o propoziţie. Exemplu: 54 pounds în kilograme.

 

Shortcut-uri pe tastatură

90% din utilizatorii de internet nu ştiu să folosească comanda Ctrl + F să găsească anumite cuvinte pe o pagină. Dacă te numeri printre aceştia, această secţiune este pentru tine.

Am aflat deja: dacă suntem în căutarea unui anumit cuvânt pe orice document sau pagină web, după tastarea Ctrl + F, tastăm cuvântul şi l-am găsit!

Uneori, PDF-urile sunt greu de citit. Poţi mări dimensiunea documentului prin Ctrl + sau să o micşorezi cu Ctrl –

 

Selectează bara de adrese

Căutarea pe Google în viteză, în mai multe tab-uri, poate fi obositoare. În loc să cauţi cu mouse-ul, încearcă Ctrl + L

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...