Cum se fac banii în criză. Ce investiţii au bătut bursa şi ce le place marilor investitori

În prima zi a anului 2009, după ce în anul anterior se înregistrase apogeul crizei pe pieţele financiare, s-au putut face unele dintre cele mai profitabile investiţii financiare. Randamentele unora dintre cele mai mari fonduri mutuale de pe piaţă, pe perioada scursă din 1 ianuarie 2009 încoace, au întrecut indicele BET C, al tuturor acţiunilor de la Bursa din Bucureşti (mai puţin SIF-urile), potrivit calculelor ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - Dum, 23 sept. 2012, 21:05
Cum se fac banii în criză. Ce investiţii au bătut bursa şi ce le place marilor investitori

Mai multe fonduri de investiţii cu plasamente diversificate au obţinut randamente mai mari decât creşterea indicelui compozit BET C, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), de 38,5%, înregistrată din 1 ianuarie 2009 încoace.

Indicele BET C face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor tuturor companiilor de la bursă, cu excepţia Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF).

Performanţa fondurilor de investiţii diversificate este cu atât mai importantă, cu cât de la ele nu se aşteaptă astfel de recorduri.

Acest tip de fonduri fac plasamente mari şi în depozite bancare, mai puţin profitabile, pentru a-şi respecta statutul de vehicule cu risc moderat, spre deosebire de fondurile de acţiuni, de la care pretenţiile de câştig sunt mari, pentru că şi riscul este mare.

Valoarea unui titlu al fondului Raiffeisen Benefit a crescut cu peste 59% în perioada analizată, până la 125,65 lei. Totodată, valoarea investiţiei în fondul Carpatica Global şi cea în fondul BT Clasic au crescut cu 50%, până la 14,65 de lei/titlu, respectiv până la 16,95 de lei / titlu. Carpatica Global este administrat de filiala Băncii Comerciale Carpatica, de management al investiţiilor, iar BT Clasic, de cea similară a Băncii Transilvania.

O performanţă notabilă a înregistrat şi BCR Dinamic, fond diversificat a cărui valoarea a crescut cu peste 40 %, până la 22, 39 lei/titlu, de asemenea peste performanţa indicelui compozit al bursei. Fondul BRD Diverso s-a apropiat la 7 puncte procentuale de indicele BET C.

Nu aş compara un fond diversificat cu un indice bursier, pentru că plasamentele celui dintâi în depozite bancare, şi în alte instrumente cu venit fix, fac ca să aibă un câştig mai redus, pe o piaţă bursieră în creştere. De asemenea, au pierderi mai mici, pe o piaţă în scădere“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Managament, care administrează fondul Raiffeisen Benefit.

Într-adevăr, alţi indici ai BVB au înregistrat câştiguri de circa 70%, dar astfel de randamente ar fi fost obţinute cu asumarea unor riscuri mai mari, specifice investiţiilor „pure“ în acţiuni, aşa cum fac fondurile de acţiuni.

Un fond diversificat este vehiculul potrivit pentru trecerea unui investitor de la fondurile monetare şi de obligaţiuni, care fac plasamente cu risc scăzut, în depozite bancare şi în instrumente cu venit fix, la fondurile de acţiuni „pure“, care fac plasamente la bursă“, adaugă Mihail Ion.

Înseşi fondurile diversificate au diferite subcategorii de expunere la risc, începând cu fondurile defensive, care au expunere pe acţiuni de maxim 35% şi continuând cu cele fondurile echilibrate (cu expunere pe acţiuni între 35% şi 65%; cu fondurile dinamice (expunere pe acţiuni peste 65%) şi sfârşind cu fondurile flexibile, care pot varia ponderea deţinerilor în actiuni de la 0% la 100%. Fondurile de acţiuni trebuie să aibă tot timpul cel puţin 85% din avere în acţiuni.

 

Acţiuni favorite

Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) încadrează Fondul BT Clasic la categoria fondurilor „defensive“, pentru că are în acţiuni 19% din activele de 33,8 milioane de lei.

Cele mai mari pachete deţinute de BT Clasic sunt cele cu acţiunile Fondul Proprietatea (simbol bursier FP, 7,2% din portofoliul), Banca Transilvania (TLV, 5,2%) şi SIF Banat Crişana (SIF1 , 4,3%).

BT Clasic

Are peste 48% din avere în depozite bancare, în obligaţiuni municipale aproape 20% şi în obligaţiuni corporatiste aproape 13%, potrivit datelor administratorului BT Asset Management.

La 1 ianuarie 2009, BT Clasic pornea cu o pondere de 17% de acţiuni dintr-un total al activelor de 23,6 milioane de lei, în topul acţiunilor cu expunere de peste 1% din portiofoliu se numărau în primul rând SIF1 (4,4%) şi Banca Transilvania (2,2%) şi apoi Petrom (SNP, 1,9%) şi alte 3 SIF-uri (Muntenia, Oltenia şi Moldova).


Fondul BCR Dinamic

Este încadrat de AAF la subcategoria fondurilor diversificate echilibrate, pentru că are o pondere de acţiuni de peste 47% din activele nete de 30 de milioane de lei, potrivit datelor administratorului Erste Asset Management România.

Fondul a făcut achiziţii semnificative din 30 iunie 2012 încoace, pentru că, deşi valoarea portofoliului a crescut cu mai puţin de un milion de lei, ponderea acţiunilor a sporit cu 7 procente.

Cele mai mari deţineri la 30 iunie 2012 erau cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP, 7,7 % din portofoliul de 29,7 milioane lei), OMV Petrom (SNP, 6,9%), Banca Transilvania (TLV, 3,9%), BRD (3,5%) şi SIF Oltenia (SIF5, 3,5%), SIF Moldova (SIF2, 3,4%). Celelalte 3 SIF-uri, Transgaz (TGN) şi Conpet (COTE) au ponderi de peste 1%.

La 1 ianuarie 2009, BRD era încă în fruntea favoritelor BCR Dinamic, urmată de OMV Petrom (SNP) , TGN şi TLV. „Alocarea strategică a fondului prevede investirea a 50% din active în acţiuni, 35% în instrumente cu venit fix, restul de 15% fiind plasat în instrumente ale pieţei monetare“, prevăd documentele fondului.

Trebuie precizat că fondurile diversificate nu îşi propun să „bată“ bursa. Investitorii nu trebuie să se aştepte ca fondurile diversificate vor ţine mereu pasul cu creşterile bursiere, căci fac plasamente consistente în depozite bancare şi obligaţiuni, tocmai pentru a păstra un grad de risc moderat“, a precizat Mihnea Bărbulescu, directorul de vânzări al Erste Asset Management, pentru ECONOMICA.NET.

Performanţele fondurilor trebuie comparate cu benchmark-urile (reperele, n.r.) pe care şi le-au definit şi pe care au promis investitorilor că le vor depăşi, spune oficialul Erste.

BCR Dinamic are drept reper un nivel rezultat din ponderarea performanţei indicelui BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile, cu dobânda medie a depozitelor bancare pe o lună, şi cu dobânda medie a depozitelor pe 12 luni, calculate de BNR.


Raiffeisen Benefit

Este tot un fond diversificat echilibrat şi are una dintre cele mai variate portofolii de pe piaţă, fiind unul dintre fondurile cu cea mai mare expunere pe pieţele externe.

Fondul are peste 27% din activul de 15 milioane de lei în acţiuni, inclusiv în propriul fond Raiffeisen România Acţiuni, potrivit raportului pe august al Raiffeisen Asset Management. Riscul aferent acţiunilor este ponderat cu o proporţia de peste 29% a deţienrii de titluri de stat, dar şi cu deţinerile cu risc redus în fondul cu plasamente monetare Raiffeisen RON Plus.

Plasamentele internaţionale ale Raiffeisen Benefit depăşeau 26% din portofoliu, la 30 iunie 2012, potrivit raportului pe Semestrul 1.

Fondul are 8,74% din active în obligaţiunile ING Bank, 7% în cele ale Unicredit BK Austria, în încercarea de a profita de randamentele crescute ale acestora. Băncile sunt nevoite, în această perioadă, să plătească scump împrumuturile pe care le fac.

De asemeni, Raiffeisen Benefit are titluri ale unor celebre fonduri de investiţii precum IShares Dow Jones Industrial Average (4%) şi JP Morgan Emerging Markets Equity Fund (2%).

Fondul Raiffeisen Benefit are o expunere directă pe Bursa din Bucureşti de nici 4,5 % din portofoliu. Cele mai mari deţineri sunt OMV Petrom (SNP, 1,3%), SIF Moldova (SIF2, 1,15%). Celelalte deţineri sunt Banca Transilvania (TLV), SIF Banat Crişana (SIF1), SIF Oltenia (SIF5), Transgaz (TGN), BRD, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Fondul Proprietatea (FP).


BRD Diverso (Europa Regional)

Este încadrat la categoria fonduri flexibile, dar a rămas cu o structură echilibrată, de numai 39% acţiuni în portofoliul de 24,5 milioane de lei. Acţiunile preferate sunt şi în acest caz OMV Petrom (8,8% din portofoliu), Fondul Proprietatea (FP, 7,8%), SIF Moldova (SIF2, 3,5%) şi SIF Oltenia (SIF5, 2,7%).

Ca şi în cazul altor administratori, şi BRD Asset Management cumpără acţiunile băncii din care face parte. BRD Diverso are peste 2% din avere în acţiunile BRD.

Orientarea spre pieţele europene a fondului i-a adus în portofoliu acţiuni ale companiei energetice cehe CEZ, ale celei petroliere poloneze PKN, ale farmaceuticei ungare Richter Gedeon, şi a companiilor de telecomunicaţii Telefonica (Spania) şi Telecomunikacjia Polska. Expunerea pe acţiuni străine ajunge la 10% din portofoliu.

Cel mai mare pachet ale fondului Carpatica Global este tot în acţiuni FP: 8,4% din portofoliul de 24 de milioane de lei. SIF1, SIF2, SIF5, Transgaz şi OMV Petrom nu lipsesc nici din acest portofoliu. Fondul administrat de Carpatica Asset Management, o filială a Băncii Comerciale Carpatica (BCC), are de asemenea un pachet de acţiuni ale acesteia, dar de numai 0,3% din portofoliu, pentru că titlurile BCC nu sunt deloc bine văzute pe piaţă.

Un gest simbolic similar este expunerea de mărime similară în acţiunile Bursei concitadine de derivate Sibex din Sibiu. Un titlu mai puţin prezent în alte portofolii este cel al Ropharma.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...