Cum se impozitează executarea silită şi darea în plată a unui imobil de către Fisc

Impozitul pe tranzacţia imobiliară se plăteşte oricum! Chiar dacă locuinţa ţi-a fost executată silit, chiar dacă o dai în plată pentru că nu mai ai bani să plăteşti ratele la credit. Să sperăm însă, că impozitul se va aplica la valoarea imobilului din grilele notarilor şi nu la valoarea totală a datoriilor date de clienţi băncilor, după cum apreciază consultantul fiscal Adrian Benţa. Avocatul Gheorghe Piperea spune că prin hotărâre judecătorească se poate obţine ştergerea datoriilor şi atunci respectivul impozit nu ar mai trebui să fie plătit. O iniţiativă legislativă propune impozit zero.
Gabriela Ţinteanu - vin, 13 mai 2016, 15:14
Cum se impozitează executarea silită şi darea în plată a unui imobil de către Fisc

De moarte şi de Fisc nu scapi niciodată! Este o replică celebră de film care se dovedeşte foarte actuală în România de azi. Astfel, dacă o persoană a cumpărat în perioada 2007 – 2008 un apartament pe credit cu 90.000 de euro, iar în 2015, imobilul a fost executat de bancă la o valoare de 24.000 de euro echivalent lei, Fiscul cere un impozit pe tranzacţie de 2.500 de lei.

Fără casă şi cu popriri pe veniturile din salarii în contul datoriilor către bancă, persoanele aflate în această situaţie riscă oricând să se trezească şi cu conturile blocate pentru neachitarea taxei pe tranzacţia imobiliară.

Practic, este vorba de cotele de impozit stabilite prin Codul Fiscal şi care se aplică la valoarea de vânzare a imobilului și sunt stabilite în funcție de perioada de deținere. Dacă au fost dobândite într-un termen de până la trei ani inclusiv, anterior vânzării, impozitul este de 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv și de 6.000 lei + 2% la valoarea care depășește 200.000 lei inclusiv, dacă prețul este mai mare decât această valoare.

Cota de impozit pentru imobilele avute în proprietate mai mult de trei ani este 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv și de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv, dacă prețul este mai mare decât această valoare. În această situaţie se încadrează cele mai multe imobile care se pretează la darea în plată.

Pentru stat, executarea silită şi darea în plată sunt tranzacţii imobiliare

Consultantul fiscal Adrian Benţa consideră că, „indiferent de faptul că un proprietar a fost executat silit sau îşi dă în plată locuinţa, impozitul către stat trebuie plătit. Cel mai probabil la valoarea imobilului din catalogul notarilor. Pe stat nu îl interesează că este vorba de darea în plată sau de executare silită, pentru el schimbarea proprietarului unui imobil este o tranzacţie pentru care trebuie plătit un impozit”.

Benţa consideră că un client care apelează la legea dării în plată trebuie să plătească acel impozit de 2% în general pe tranzacţia imobiliară, onorariul notarului care se aplică la aceeaşi valoare din catalogul notarilor precum şi taxele de radiere a ipotecii şi de publicitate imobiliară.

Ştergerea datoriilor în instanţă ar putea ar putea scăpa clientul şi de impozitul de 2%

Avocatul Gheorghe Piperea explică totuşi că ar exista varianta ca acest impozit de 2% să fie şters hrin hotărâre judecătorească odată cu ştergerea totală a datoriilor după darea în plată a locuinţei. „Practic, după cei trei paşi care implică darea în plată a imobilului pentru ca un consumator să scape de toate datoriile cu care este înregistrat, inclusiv la Biroul de Credit, trebuie să notifice în instanţă că a fost finalizată darea în plată, iar după 30 de zile să ridice hotărârea instanţei prin care datoriile celui în cauză au fost şterse definitiv”, a declarat Piperea.
Pe 22.03.2016 la Senat a fost înregistrată o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal, care propune printre altele şi stabilirea unui impozit zero pentru imobilele care sunt vândute la un preț mai mic decât cel la care au fost cumpărate în perioada de boom imobiliar. Totuşi, pentru a benficia de impozit zero pe darea în plată sau pe executarea silită, ar trebui ca această iniţiativă legislativă să fie promovată foarte urgent, până la începerea vacanţei parlamentare.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...