1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Cum se raportează românii la noul coronavirus. Cinci din zece spun că amploarea epidemiei a fost exagerată de presă

Cinci din zece români (47%) cred că presa a exagerat amploarea epidemiei de coronavirus și mai puțin de jumătate dintre ei sunt îngrijorați pentru ei înșiși. Și-au modificat însă în mare parte comportamentul: vor să stocheze alimente, dar o treime nu își permit și sunt mult mai deschiși să testeze produse noi. Majoritatea cred că lucrurile vor intra în normal în iunie.

06 apr, 2020 | ECONOMICA.net

Doar 43% dintre români sunt îngrijorați pentru ei înșiși, comparativ cu îngrijorarea pe care o resimt față de amploarea mondială a crizei (86%) sau de gradul în care aceasta afectează România (78%), arată un studiu realizat de compania Ipsos. Mai mult, aproximativ jumătate dintre respondenți (47%) cred că presa a exagerat amploarea epidemiei de coronavirus, si tot atâția (46%) nu sunt de acord cu această afirmație.

"Această opoziție de păreri poate fi un indicator cu privire la numărul relativ mare de oameni prezenți pe străzile din România comparativ cu alte orașe europene, ca și soluțiile de luptă cu panica implementate de alții (spălarea străzilor cu clor etc.)", susțin analiștii companiei.

Pe de altă parte, pare să existe un consens mult mai mare cu privire la consecințele economice ale acestei crizei. 9 din 10 (87%) cred că un număr mare de oameni va intra în șomaj, în timp ce 83% se așteaptă la o criză economică mondială, iar 57% spun că un mare angajator din zona în care locuiesc va da faliment.

36% dintre români nu au bani să facă stocuri

Aproape jumătate din românii din mediul urban (43%) sunt preocupați cu privire la posibilitatea de a asigura cele necesare pentru ei și familiile lor, în timp ce 36% se tem că, deși ar dori să facă stocuri de produse, nu au banii necesari în acest scop. Apar însă oportunități pentru branduri mai puțin cunoscute. Spre exemplu, 33% au încercat o marcă sau un produs nou pentru că marca lor obișnuită nu mai era disponibilă.

Românii cred că lucrurile vor reveni la normal în iunie

Șapte din zece români speră că lucrurile vor reveni la normal în luna iunie a acestui an, peste media celorlalte țări cele mai afectate în acest moment de pandemie, însă doar 58% cred că își vor relua obișnuințele și vor reîncepe să facă toate lucrurile pe care le făceau până acum, inclusiv să plece în vacanțe și călătorii.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat în perioada 28-30 martie în rândul a 1.000 de respondenţi din România, cu vârste cuprinse între 18 şi 74 de ani. Studiul este reprezentativ la nivel urban.

Interviurile au fost realizate online, pe baza panelului Ipsos. Initiaţiva face parte dintr-un program global care acoperă țări precum China, Franța, Italia, Japonia, Marea Britanie sau Spania.


Grupul internaţional de origine franceză Ipsos ocupă numărul 3 global în domeniul cercetării de piaţă, este listat la Bursa din Paris şi este prezent în 90 de ţări. În România, grupul Ipsos este prezent prin trei entităţi: Ipsos România, Ipsos Interactive Services şi Ipsos Digital, cu peste 1.000 de angajaţi ȋn total.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO