Cum se va intra în Grecia, ca turist, din 15 iunie

Economica.net
25 05. 2020
grecia_1_73438300

Vineri, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei, un organism oficial al Uniunii Europene, a publicat o listă a aeroporturilor situate în 34 de ţări cu transmitere ridicată a coronavirusului, care va fi actualizată regulat şi va constitui un ghid pentru zboruri și turism. În ceea ce privește țările europene, EASA include următoarele state: Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie.

Raportul EASA privind zborurile are o secțiune separată pentru țările din afara UE, care include: Brazilia, Republica Dominicană, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite, Japonia, India, Indonezia, Iran, Ecuador, Canada, Qatar, Columbia, Kuweit, Belarus, Mexic, Bangladesh, Ucraina, Pakistan, Peru, Rusia, Arabia Saudită, Singapore, Turcia, Chile.

Deocamdată, în cazul Greciei sunt estimate circa 20 de ţări, care vor primi „undă verde” pentru a a trimite turişti, pe cale aeriană sau rutieră. Conform informațiilor existente, acestea ar fi: Cipru, Israel, China, Japonia, Australia, Norvegia, Danemarca, Austria, Bulgaria, Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia, Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia.

În Grecia a fost permis yahtingul din 25 mai și vor fi permise de la 1 iunie camparea și redeschiderea hotelurilor care rămân deschise 12 luni pe an, iar din 15 iunie se vor deschide și celelalte unități hoteliere, dar și aeroportul Elefterios Venizelos. De pe 1 iulie se vor redeschide și celelalte aeroporturi din țară. De pe 15 iulie se vor ridica gradual toate măsurile excepționale de siguranță.

De asemenea, țara a inclus câteva măsuri de protecție a angajaților și a companiilor, precum:

  • Extinderea dreptului de a nu suspenda contractele de muncă până în iulie,
  • Reducerea chirii pentru întreprinderi cu 40% până la sfârșitul lunii august,
  • Nou mecanism de susținere a ocupării forței de muncă prin programul SURE până la sfârșitul lunii septembrie,
  • Sprijinirea lucrătorilor sezonieri,
  • Plata rambursabilă în avans,
  • Reducerea plății în avans a impozitului,
  • Reducerea TVA pentru transporturi, cafea, băuturi nealcoolice și pachete turistice,
  • Capital de lucru pentru IMM-uri (TEPIX II) / Fondul de garantare / Banca de dezvoltare.

În fine, Grecia va fi împărțită în zone de risc, cel mai mic fiind în zona continentală și Creta, unde există posibilitatea transportului către spitale în maximum două ore, risc mediu, pentru zonele în care există unități spitalicești cu capacitatea de a trata cazurile de Covid-19, și risc ridicat, zonele unde există doar unități de sănătate simple.