Cum şi-au împărţit harta României companiile aeriene low-cost

Trei companii low-cost domină piaţa din România, iar ceilalţi operatori prezenţi se concentrează doar pe una sau două rute. Cel mai nou pariu al unei companii este cel al Ryanair, care în aproape doi ani a pus pe harta destinaţiilor trei aeroporturi din România. 
Andrada Ghira - mie, 02 mart. 2016, 22:02
Cum şi-au împărţit harta României companiile aeriene low-cost

România este a doua cea mai mare piaţă din regiune şi a înregistrat cea mai mare creştere a capacităţii luna trecută, arată cele mai recente date ale OAG, furnizor de informaţii şi soluţii cu privire la industria aviatică. Unul dintre factorii care a dus la această creştere este introducerea de noi rute şi creşterea capacităţii pe cele deja existente, măsuri luate în special de companiile low-cost. Iar creşterea numărului de rute şi a frecvenţelor a dus la majorarea cotei de piaţă.

Spre exemplu, dacă în februarie 2010 companiile low-cost aveau o cotă de piaţă de 34% din totalul de locuri alocate pe piaţa locală, în februarie anul acesta, această cotă a ajuns la 52%. 

Astfel, operatorii aerieni prezenţi pe piaţa românească au adăugat 55.000 de noi locuri, comparativ luna februarie din 2015. Profilul de creştere este similar cu cel al Poloniei, cu creşteri puternice atât din partea Wizz Air (5.000 de noi locuri), cât şi din partea Ryanair (28.000 de noi locuri). 

Pieţele cheie din România sunt Italia, Marea Britanie şi Spania, care au crescut cu 22%, 23%, respectiv 24% în 2015. Germania este a doua cea mai mare piaţă, însă creşterea anuală a fost de doar 2%, acolo unde operatorul dominant este Lufthansa. 

Ryanair a atacat rutele spre Italia

Locurile disponibile spre oraşele din Italia au fost cu 28.000 mai multe în februarie 2016, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar creşterea se datorează gigantului Ryanair, care a revenit pe piaţă românească în urmă cu doi ani, şi care are deja o cotă de 17% din locurile disponibile spre Italia. Mişcarea irlandezilor vine ca un avertisment pentru Wizz Air şi Blue Air, fiecare cu o cotă de 50%, respectiv 22% din capacitatea pe rutele dintre Italia şi Romania. 

De la Bucureşti, Wizz Air zboară pe 42 de rute, în timp ce Blue Air operează zboruri pe 29 de rute, iar Ryanair pe opt. Dintre acestea, cele trei companii concurează pe rutele spre Bologna, Bruxelles, Londra, Roma, Madrid, şi Milano. În timp ce Ryanair concurează cu Blue Air pe ruta Bucureşti-Dublin, Wizz Air şi Blue Air concurează cu zboruri spre Birmingham, Catania, Cluj-Napoca, Glasgow, Hamburg, Larnaca, Lisabona, Paris, Stockholm, Torino şi Valencia.  

Iar Ryanair ar putea ataca orice altă rută operată deja, spre Italia, dar şi spre Germania. Prezent luna trecută la Bucureşti, şeful Ryanair, Michael O’Leary, spunea că am putea vedea noi rute din Capitală, spre Germania, Polonia sau ţările scandinave. 

Wizz Air a cucerit provincia

Wizz Air a aterizat la Bucureşti în 2006. Iar de atunci a avut timp să crească. A profitat şi de falimentul MyAir, Sky Europe şi Malev, şi s-a extins în provincie. Wizz Air este singura companie care oferă zboruri internaţionale din cele mai multe oraşe din România. În timp de compania ungară s-a concentrat pe dezvoltarea reţelei în Transilvania, Blue Air a mizat pe Moldova. 

Wizz Air are o prezenţă puternică pe Aeroportul din Cluj-Napoca, de unde zboară spre 27 de destinaţii, dar şi pe Aeroportul de la Timişoara, de unde leagă oraşul de alte 15 oraşe europene. Compania mai operează zboruri şi de la Tîrgu Mureş, Sibiu, Craiova şi Iaşi. 

În schimb, Blue Air şi-a marcat teritoriul pe Aeroporturile din Bacău şi Iaşi, cu zboruri spre 11, respectiv 13 oraşe. Prezenţa Blue Air la Sibiu, Cluj-Napoca sau Constanţa este limitată, deocamdată, la trei rute de pe fiecare aeroport. 

Deşi Ryanair a mai operat în trecut zboruri de pe aeroporturile din Tîrgu Mureş şi Constanţa, renunţase la ele pentru a reveni în toamna lui 2013 cu anunţul intrării pe piaţa de la Bucureşti. Dacă primele rute lansate au fost Dublin şi Londra, compania a continuat cu Bruxelles şi Madrid. Anul trecut a adăugat reţelei din România şi zboruri spre Italia, iar anul acesta a anunţat stabilirea primei baze din România pe la Timişoara, de unde vor zbura avioane spre Londra, Milano, Bruxelles, Berlin, Dusseldorf, Frankfurt, dar şi Bucureşti. Nu mult după acest anunţ a venit şi vestea că Ryanair va opera zboruri între Craiova şi Valencia. 

Per total, Ryanair are o cotă de piaţă de 7% din toată capacitatea România, comparativ cu Wizz Air, care are o cotă de 30%, potrivit OAG. Wizz Air se uită cu atenţie la competitorul său, şi asta pentru că Rynaiar concurează operatorul ungar pe şase din cele opt rute lansate până acum de la Bucureşti. Ambiţiile Ryanair sunt de a transporta 10 milioane de pasageri în cinci ani.

Dar, până să depăşească Wizz Air, Ryanair trebuie să depăşească şi Blue Air, care a transportat anul trecut peste 2 milioane de pasageri şi care nu stă nici ea pe loc. 

Cine mai e prezent în România

O altă companie low-cost prezentă pe piaţa locală face legătura între Bucureşti şi Istanbul, acolo unde mai zboară doar companiile de linie Tarom şi Turkish Airlines. Pegasus a transportat în 2014 un număr de 70.000 de pasageri. O altă companie care se concentrează pe Spania este Vueling. Operatorul oferă zboruri pe rutele din Bucureşti spre Barcelona şi Bilbao, iar din Cluj-Napoca spre Barcelona. Eurowings, parte din grupul Lufthansa AG, a preluat operaţiunile Germanwings şi de la Bucureşti mai zboară doar spre Dusseldorf, în timp de flydubai zboară doar pe ruta Bucureşti-Dubai. Nu am inclus aici compania airberlin, singura care leagă Bucureştiul de capitala germaniei, şi asta pentru că modelul de operare diferă de cel al companiilor low-cost, iar publicaţia specializată CAPA numeşte Air Berlin un hibrid de low-cost, cu servicii precum cele ale unei companii de linie.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", transmite Agerpres....
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat în ultimele două zile ...