Cum te poate ajuta un specialist în finanțe personale să îți organizezi bugetul și să faci economii

Finanțele personale erau un subiect tabu până în urmă cu aproximativ un deceniu, fiecare persoană gestionându-și banii după cum credea de cuviință și după educația financiară primită în familie. Acest aspect al vieții private nu era discutat decât cu cei mai apropiați membri ai familiei.
Ion Dobreanu - joi, 30 dec. 2021, 10:47
Cum te poate ajuta un specialist în finanțe personale să îți organizezi bugetul și să faci economii

În statele din occident este normal ca fiecare persoană/familie să aibă un specialist în finanțe personale cu care să se consulte periodic. Acesta le oferă sfaturi pertinente despre direcțiile de investiții, planuri de budgeting și metode de a calcula corect taxele datorate statului.

Mai nou și cetățenii din țara noastră au început să fie mai interesați de finanțe personale, budgeting și investiții. Dacă până acum românii preferau să apeleze la un credit atunci când se găseau într-un impas financiar, mai nou aceștia preferă să își analizeze comportamentul de consum și să calculeze mai atent unde se duc banii câștigați cu greu. Domeniul finanțelor personale este abia la început, iar experții apar pe piață ca ciupercile după ploaie.

Specialiștii de la comparatorul internațional de credite Finbino ne recomandă să discutăm cu un profesionist care să ne ajute să ne înțelegem mai bine personalitatea financiară, dar și să apelăm la un credit doar în cazurile de maximă necesitate. Dacă putem soluționa un impas financiar cu doar câteva schimbări în obiceiurile financiare, este inutil să ne asumăm responsabilitatea unui credit și să plătim dobânzi degeaba. La ce ne mai poate ajuta, totuși, un expert în finanțe personale?

●       Obiceiuri de consum mai sănătoase

Mulți dintre noi considerăm normal să cheltuim periodic bani pe mese comandate, haine de firmă și îndeplinirea oricărei dorințe materiale de îndată ce ne răsare în suflet. Un specialist în finanțe personale ar spune că aceste obiceiuri sunt complet nesănătoase, iar o analiză atentă ar releva cu siguranță faptul că muncim o mare parte din timp pentru a cumpăra lucruri de care nu avem, de fapt, nevoie. Cu un plan de cheltuieli bine pus la punct ne putem asigura că muncim cu folos și că banii pe care altă dată îi cheltuiam pe lucruri inutile vor fi investiți sau economisiți pentru viitor.

●       Bani pentru urgențe

Foarte puțini români pot sta liniștiți în cazul apariției unor cheltuieli neprevăzute sau, mai rău, în cazul pierderii sursei principale de venit. Este recomandat să avem puși deoparte bani suficienți pentru a trăi cel puțin 6 luni fără salariu, dar, având în vedere ultimele evenimente internaționale, se pare că acest termen a crescut la cel puțin 12 luni. Un expert în finanțe personale poate crea un plan de economii care să vă ajute să strângeți suma necesară acoperirii oricărei situații de urgență.

●       Investiții cu randament mare

Bursa de valori poate fi un loc unde banii muncesc în folosul nostru, spre deosebire de obiceiul bine cunoscut de a-i ține în conturi bancare fără dobândă sau, mai rău, în casă. Un expert în finanțe ne poate ajuta să găsim investiții cu risc mic unde banii noștri pot crește de-a lungul timpului în loc să fie lăsați pradă inflației. Sigur, putem porni pe acest drum și pe cont propriu, dar această decizie necesită sute de ore de cercetare pe care nu oricine le are la dispoziție.

●       Plan financiar pentru perioada pensionării

După cum arată mediul economic național, dar și internațional, este clar că simpla pensie pe care o vor primi de la stat generațiile aflate acum în câmpul muncii nu va fi suficientă peste 20-30 de ani. Din fericire, există numeroase instrumente financiare la care putem apela pentru a ne asigura un trai decent după vârsta pensionării, iar un adviser financiar priceput le cunoaște și ne poate ajuta să le implementăm încă de la vârste tinere.

Persoanele cu multă voință pot încerca să descopere pe cont propriu tainele gestionării veniturilor și cheltuielilor personale sau din familie, dar și metodele cele mai sigure pentru a investi banii câștigați.

Cei care nu au timp sau nu vor să se apuce de învățat economie pot apela cu încredere la experții în finanțe personale. Cu doar 1-2 ore petrecute împreună cu specialistul tău o dată pe an poți obține un buget bine pus la punct, un plan de economii și o strategie excelentă pentru a investi banii în loc să îi cheltuiești pe lucruri care nu aduc decât bucurie de moment.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...