Cât de prost tratează asigurătorii români daunele auto din Bulgaria

Furtul mașinilor este deja un fenomen în Bulgaria și nu de puține ori victime au fost turiști din România. Din acest motiv, unele firme de asigurare de la noi exclud de la plata daunelor evenimentele petrecute pe teritoriul țării vecine în timp ce altele le tratează în mod special.
Şerban Buşcu - mar, 29 iul. 2014, 21:01
Cât de prost tratează asigurătorii români daunele auto din Bulgaria

Trei dintre cele mai importante firme de asigurare din România tratează în mod special furtul automobilului pe teritoriul Bulgariei, fie că îl exclud total de la plata daunei fie că introduc o franșiză. Potrivit datelor ECONOMICA.NET, Carpatica nu despăgubește deloc asigurații în caz de furt pe teritoriul țării vecine în timp ce Groupama și Generali percep o franșiză de 10% și, respectiv, 20%. Franșiza presupune ca asiguratul să își asume o parte din risc.

În cazurile de mai sus, dacă asiguratului îi este furată mașina el va primi cu 10% și, respectiv, 20% mai puțin decât valoarea asigurată. Dacă cele trei societăți citate mai sus aplică un tratament special în cazul tuturor produselor de tip CASCO(inclusiv în cazul polițelor scumpe de tipul full CASCO), alte societăți aleg să trateze în mod special Bulgaria doar pentru produsele mai ieftine. Omniasig, de exemplu, are în portofoliu o poliță denumită CASCO Express care costă cât un RCA și care acoperă un singur risc adică cel de coliziune pe teritoriul țării. Produse asemănătoare, fără acoperire în afara țării, au în portofoliu și Astra Asigurări, Asirom sau Euroins.

Albania, Turcia și fostele țări sovietice sunt excluse de la plată

Și alte țări sunt tratate special din cauza riscurilor mari. Eventuale evenimente produse în Albania, Rusia sau fostele țări sovietice nu sunt acoperite de nicio companie de asigurare din România. De un tratament special are parte și Turcia. În cazul acestei țări, doar Astra, Allianz-Țiriac, Uniqa și Omniasig oferă acoperire însă nu și pentru furt.

O pagină de riscuri asigurate şi trei de excluderi

Aproape toate contractele de asigurare CASCO încheiate de societăţile de profil din România conţin cel mult o pagină cu riscurile asigurate şi cel puţin trei pagini cu excluderi de la plata daunei. 

 
Majoritatea clauzelor care prevăd situaţiile când asiguratul nu este despăgubit sunt fireşti şi ţin de culpa directă a clientului ori de lipsa de predictibilitate a anumitor evenimente. Cu toate acestea, am întâlnit cazuri în care clauzele contractuale sunt mai mult decât interpretabile sau chiar privează clientul de despăgubire în situaţii asupra cărora nu poate avea niciun fel de control.
Una dintre prevederile contractuale mai puţin clare arată că asiguratul nu beneficiază de despăgubire în situaţia în care „nu a luat toate măsurile necesare pentru  limitarea pagubei“. Această excludere este prezentă în contractele majorităţii societăţilor importante, iar la una dintre ele se aplică nu doar în cazul daunelor din accidente, ci şi în situaţia în care automobilul este expus unui furt sau unei tentative de furt. Nici măcar agenţii respectivei societăţi nu ne-au putut explica cum poate un client să limiteze paguba în cazul în care îi este furată maşina.

Într-o altă situaţie, firma de asigurare spune că nu acordă despăgubiri pentru „pagubele produse ca urmare a trepidaţiilor în timpul mersului“. Nici în acest caz nu am reuşit să obţinem o explicaţie clară, deşi am insistat şi pe cale oficială.
Nimeni nu plăteşte erorile din service

Una dintre situaţiile în care niciun asigurător nu va face plata daunei este aceea în care dauna este majorată ca urmare a greşelilor din service, iar acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că asigurătorii au, printre unităţile de service, parteneri agreaţi pe care îi recomandă clienţilor.

Practic, din momentul în care automobilul şi-a început drumul către service (incluzând eventuala tractare), valabilitatea asigurării încetează. Dacă, de exemplu, în urma unei greşeli de reparaţie, dauna constatată iniţial este majorată, clientului nu-i rămâne decât să ceară despăgubiri service-ului. Mai mult, este exclusă de la plată  chiar şi situaţia în care automobilul este furat în timpul în care se află în reparaţii. Asigurătorii nu plătesc nici în cazul exploziei anvelopelor sau în situaţia în care apar daune provocate de fenomene naturale, cum ar fi ploaia, grindina sau îngheţul.

Nu sunt incluse în asigurare nici pagubele provocate motorului sau altor componente prin creşterea temperaturii şi nici cele produse prin acţiunea curentului electric. În cazul în care se constată că dauna a fost majorată ca urmare a rulării în condiţiile apariţiei unei defecţiuni, asigurătorii refuză, de asemenea, plata. Una dintre societăţi aduce ca exemplu situaţia în care şoferul continuă să ruleze după ce s-a spart baia de ulei.

De asemenea, dacă se constată că părţile componente ale automobilului nu au fost întreţinute corespunzător, este refuzată despăgubirea. Exemplul adus aici vizează pagubele provocate motorului sau cutiei de viteze din cauza lipsei sau insuficientei ungeri. În sfârşit, dacă poliţa de asigurare nu are şi o componentă specială, societatea nu va plăti pentru pagubele generate de tentativele de furt.

Te-ar mai putea interesa și
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană fiind rănită,......
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul să rămână la 5%. Decizia se va lua în vară
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul ...
Băncile care acordă credite prin programul Noua Casă au solicitat ridicarea plafonului de 70.000 de euro pentru creditele ...