Cum va arăta cel mai mare mall din Timişoara

Unul dintre cei mai activi dezvoltatori de pe piața imobiliară din România are în plan construcția unui centru comercial la Timişoara.
Andrada Ghira - vin, 24 oct. 2014, 21:01
Cum va arăta cel mai mare mall din Timişoara

Fondul de investiții sud-african NEPI vrea să construiască cel mai mare mall din Timișoara, cu o suprafață închiriabilă de 80.000 mp, iar Iulius Mall va trece pe locul doi, cu o suprafață închiriabilă de 66.500 mp.

NEPI a cumpărat în primăvara acestui an terenul fostei fabrici Dermatina din Timişoara, de la fraţii Emil şi Marius Cristescu. În total, mallul regional va avea o suprafaţă închiriabilă de 80.000 mp. Recent, compania a anunțat că procesul de obţinere a autorizaţiilor necesare construcției mallului din Timișoara „înregistrează progrese semnificative”.  Ancora centrului comercial va fi un hipermarket Carrefour.

Singurul mall modern din Timișoara este Iulius, care are o suprafață închiriabilă de 66.500 mp, potrivit datelor DTZ Echinox.

În primăvara acestui an, și după repetate amânări, dezvoltatorul Plaza Centers a anunțat că va începe la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor construcția unui mall la Timișoara, care va avea o suprafață închiriabilă de 38.000 mp. Rămâne de văzut dacă planurile israelienilor se vor concretiza.

Cele mai multe malluri au fost construite în orașele unde puterea de cumpărare este ridicată, precum București. Aici, Produsul Intern Brut (PIB) ajunge la aproape 15.000 de euro. A existat însă și o excepție. Aradul a atras mai mulți investitori chiar pe aceeași stradă. Pe unii i-a costat scump: Immofinanz a închis mallul, iar alți dezvoltatori, precum AFI Europe, au înghețat planurile. Dezvoltatorii au ignorat orașe cu un PIB semnificativ mai mare decât la Arad, precum Braşovul sau Timişoara. Dacă excludem Bucureștiul și Ilfovul, singurul oraș din provincie cu cel mai mare PIB, 8.000 de euro/ cap de locuitor și cu cele mai puține malluri este Timișoara, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers.

Cine mai avea planuri să construiască malluri la Timișoara

Fortress Gate trebuia să fie un mall cu o suprafaţă închiriabilă de 21.000 mp. În 2009, lituanienii de la Europa Group au vândut proiectul către Cerealcom Timiş, controlată de Mioara Simcelescu, care intenţionează să construiască un hotel de cinci stele.

Şi omul de afaceri Ion Ţiriac anunța investiții într-un mall – Civis Center Timişoara, de 65.000 de mp, în parteneriat cu spaniolii de la Riofisa. Valoarea proiectului urma să fie de 150 de milioane de euro.

Cei de la Gruppo Policentro vroiau să dezvolte un complex amplu – Policentro, însă proiectul este îngheţat din 2008.

Timişoara Outlet Village urma să fie dezvoltat de italienii de la Promos Brescia, care vroiau să construiască un outlet cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp şi cu 130 de magazine.

Timişoara Shopping City este un mall care trebuia construit la patru kilometri de oraş, în partea de nord şi care ar fi trebuit să aibă o suprafaţă închiriabilă de 30.000 mp.

Te-ar mai putea interesa și
Investiție de 8 mil. euro prin PNRR la Universitatea din Târgu Mureș
Investiție de 8 mil. euro prin PNRR la Universitatea din Târgu Mureș
Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a anunţat că universitatea a câştigat o nouă finanţare......
Posibilă rețea de influenţă, finanţată de Moscova, în Parlamentul European
Posibilă rețea de influenţă, finanţată de Moscova, în Parlamentul European
Liderii grupurilor liberal şi al Verzilor din Parlamentul European au cerut vineri o anchetă internă după identificarea ...
Oțelărie de 900 de milioane de euro în România, anunțată de o companie cu sediul în Turcia
Oțelărie de 900 de milioane de euro în România, anunțată de o companie cu sediul în Turcia
Investiție masivă anunțată de companie turcă în România, care vrea să contruiască o oțelărie. Pentru primă fază ...
Rusia a atacat două hidrocentrale din Ucraina vizând infrastructura energetică a țării
Rusia a atacat două hidrocentrale din Ucraina vizând infrastructura energetică a țării
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că hidrocentrala Kaniv, de la sud-est de Kiev, şi o alta aflată ...