Cum va arăta internetul Wi-Fi al viitorului în viziunea Cisco : Open Roaming, securitate şi digitizarea spațiilor fizice cu tehnologii wireless

Pe 20 iunie, sărbătorim Ziua mondială Wi-Fi, o inițiativă globală a Wireless Broadband Alliance, care își propune să contribuie la reducerea decalajului digital. Ziua mondială Wi-Fi recunoaște rolul semnificativ pe care tehnologia Wi-Fi îl are în conectarea orașelor și comunităților din întreaga lume. Cu această ocazie gigantul american Cisco prezintă cinci tendințe Wi-Fi care vor avea un impact asupra digitalizării și pot conduce la îmbunătățirea conectivității la nivel mondial.
Lidia Neagu - Dum, 20 iun. 2021, 07:12
Cum va arăta internetul Wi-Fi al viitorului în viziunea Cisco : Open Roaming, securitate şi digitizarea spațiilor fizice cu tehnologii wireless

1) 5G și Wi-Fi 6: conectivitate pentru reducerea decalajului digital 

În prezent, jumătate din populația globului nu are acces la oportunități de business, de învățare sau asistență medicală. În aproape fiecare țară, decalajul digital afectează comunitățile rurale și populația săracă în mod inegal.  

Următoarea generație de tehnologii wireless, inclusiv 5G și Wi-Fi 6, pot contribui la reducerea acestui decalaj. Aceste tehnologii ajung în zone în care fibra optică este extrem de scumpă, inclusiv în comunitățile rurale. De aceste avantaje va beneficia deopotrivă personalul din prima linie din sănătate, producție și educație, dar și angajații mobili. Conexiunile wireless reprezintă un element esențial în reducerea decalajului digital, deoarece aceste noi tehnologii stimulează progresul și inovația pentru milioane de oameni.   

2) Wi-Fi 6, cel mai nou standard Wi-Fi 

Următoarea generație a standardului Wi-Fi este Wi-Fi 6, cunoscut și ca 802.11ax. Wi-Fi 6 are la bază aceleași inovații din domeniul wireless ca 5G. 

Pe lângă viteza semnificativ mai mare comparativ cu  generația anterioară, Wi-Fi 6 oferă o capacitate cu până la 400% mai mare, fiind mult mai eficientă în spații mari precum amfiteatre, stadioane și săli de conferință. 

Latența este mult îmbunătățită, ceea ce permite scenarii de utilizare în timp aproape real. Rețeaua Wi-Fi 6 solicită mai puțin bateriile dispozitivelor conectate, oferind o experiență de utilizare mai predictibilă.  

3) Securitate Wi-Fi  

Una dintre politicile de securitate Wi-Fi importante este schimbarea parolelor implicite. Majoritatea dispozitivelor de rețea, cum ar fi Access Point-urile wireless, au parole de administrator implicite astfel încât configurarea dispozitivelor să fie mai simplă. Schimbarea parolelor implicite pentru dispozitivele de rețea cu parole mai complexe – dar și schimbarea frecventă a acestora – sunt modalități simple, dar eficiente, prin care putem îmbunătăți securitatea Wi-Fi. 

Alte metode prin care asigurăm securitatea rețelei Wi-Fi includ criptarea, rețelele private virtuale, sistemele wireless de prevenire a intruziunilor și managementul unificat al amenințărilor. Această ultimă metodă oferă o modalitate simplificată de integrare a mai multor funcții de securitate. Aceste funcții sunt integrate într-un singur punct din rețea, eliminând nevoia de soluții punctuale de la mai mulți furnizori. 

4) Open Roaming 

OpenRoaming este o inițiativă multi-vendor, prin care se asigură o legătură mai bună între rețelele mobile și Wi-Fi. OpenRoaming facilitează conectarea unui dispozitiv mobil la o rețea Wi-Fi de înaltă calitate și comutarea ușoară între rețele. 

Permite utilizatorilor, inclusiv celor de tip guest să se conecteze automat și securizat în momentul în care dispozitivul lor se află în perimetrul unei rețele Wi-Fi membre și care respectă standardele de securitate. Fără să fie nevoie să descoperiți despre ce SSID e vorba, fără nume de utilizator și parole nesigure; doar conectare sigură și rapidă. 

5) Digitizarea spațiilor fizice cu tehnologii Wi-Fi 

Sute de miliarde de metri pătrați de spații fizice rămân o necunoscută, deoarece nici echipele IT și nici cele de management nu au informații despre comportamentul oamenilor (clienți, vizitatori, angajați) și al obiectelor (active, senzori, dispozitive inteligente). Serviciile bazate pe localizare, cum ar fi Cisco DNA Spaces, utilizează date din infrastructura wireless și le transformă în informații. 

Într-o lume în care website-urile și aplicațiile noastre mobile devin din ce în ce mai inteligente, DNA Spaces a fost concepută pentru a face clădirile mai inteligente. Înainte de pandemie, majoritatea clienților Cisco foloseau platforma pentru configurarea conexiunii Wi-Fi, pentru a localiza active sau pentru a obține rapoarte lunare și statistici cu privire la performanța locațiilor. 

În prezent, un nou set de aplicații facilitează revenirea în siguranță la birou, inclusiv urmărirea contactelor pe baza prezenței Wi-Fi, numărarea în timp real a persoanelor aflate în clădire, dar și monitorizarea mediului de lucru și a modului de utilizare a spațiului, astfel încât să fie respectate condițiile de distanțare fizică impuse de pandemie. 

Te-ar mai putea interesa și
Herbert Diess, Volkswagen: Avem registrul de comenzi plin, aşa cum se întâmpla rareori în trecut
Herbert Diess, Volkswagen: Avem registrul de comenzi plin, aşa cum se întâmpla rareori în trecut
Directorul general al Volkswagen, Herbert Diess, este încrezător că producătorul auto va depăşi în a doua parte a anului problemele cauzate de majorarea preţurilor la materiile prime şi......
VTEX a finalizat procesul de listare la bursă a ofertei publice inițiale
VTEX a finalizat procesul de listare la bursă a ofertei publice inițiale
VTEX, platforma de comerț digital enterprise pentru branduri de top și retaileri, prezentă și în România, a anunțat ...
AFM: 40.000 de persoane fizice s-au înscris la Rabla Clasic și 5.901 pentru Rabla Plus
AFM: 40.000 de persoane fizice s-au înscris la Rabla Clasic și 5.901 pentru Rabla Plus
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că aproape 40.000 de persoane fizice s-au înscris în Programul Rabla ...
Cîţu: Am aprobat măsurile de relaxare a restricţiilor de la 1 august. Nu se relaxează foarte mult, multe sunt menţinute
Cîţu: Am aprobat măsurile de relaxare a restricţiilor de la 1 august. Nu se relaxează foarte mult, multe sunt menţinute
Guvernul a aprobat măsurile de relaxare, de la 1 august, a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, a ...