Cum va continua Hidroelectrica, în 2015, spectacolul marilor listări la Bursă din anii anteriori. Va fi cea mai mare IPO

În aceste zile, Hidroelectrica urmează să prelungească pentru încă un an contractul de intermediere încheiat cu Morgan Stanley şi Raiffeisen Bank, pentru aducerea acţiunilor sale la Bursa din Bucureşti, prin ofertă publică iniţială (IPO), a declarat pentru ECONOMICA.NET Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul de Energei al Guvernului. Hidroelectrica va alege să vândă fie acţiuni deja existente, fie acţiuni noi (emise pentru majorarea de capital), în funcţie de nevoia de finanţare a achiziţiei de producători de energie din regiune.
Adrian N. Ionescu - mar, 16 dec. 2014, 22:00
Cum va continua Hidroelectrica, în 2015, spectacolul marilor listări la Bursă din anii anteriori. Va fi cea mai mare IPO

Obiectul ofertei publice iniţiale de vânzare de acţiuni (IPO), prin care Hidroelectrica va ajunge la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), va depinde de perspectivele de achiziţie de către companie a unor producători de energie din regiune, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul de Energiei al Guvernului.

„Lucrăm la un model de IPO la Hidroelectrica, prin care să se optimizeze raportul dintre fondurile atrase şi fondurile proprii, astfel încât investitorii să aibă perspectiva obţinerii unui randament bun al banilor pe care îi plasează în acţiunile companiei”, a declarat  Gabriel Dumitraşcu  pentru ECONOMICA.NET.

Dacă Hidroelectrica îşi va majora capitalul social prin IPO, va trebui să spună investitorilor ce va face cu banii. Şi să le ofere perspectiva unor randamente previzibile şi atractive a investiţiei.

De aceea, banii trebuie să aibă ţinte de investiţii clare şi profitabile ale Hidroelectrica, stabilite printr-o strategie de dezvoltare regională. Ţintele ar putea fi achiziţii de producători de energie din regiune, potrivit oficialului guvernamental.

„Lucrăm cu două ipoteze. În perioada care urmează vom cerceta dacă există proiecte de achiziţii în regiune. Dacă vor exista perspective serioase de achiziţii şi de declanşare a dezvoltării la nivel regional a companiei, chiar cu ocazia ieşirii pe bursă, atunci vom face un IPO cu majorare de capital. IPO va avea, însă, ca obiect, doar vânzarea unui pachet de acţiuni deja existente, dacă majorarea de capital, respectiv creşterea fondurilor atrase, nu vor oferi un randament previzibil atractiv pentru investitori”, a mai declarat Gabriel Dumitraşcu.

Detectarea unor „ţinte serioase de achiziţie în regiune” va trebui să aibă loc până în momentul elaborării prospectului de ofertă, pentru ca acesta să prevadă o majorare de capital. Altfel, dacă intrarea într-un proces de achiziţii externe nu va fi fost suficient de sigură, prospectul va viza vânzarea a unei părţi din acţiunile deja existente în pachetul deţinut de Guvern.

Pe de altă parte, din ecuaţie nu trebuie scoasă nevoia de finanţare pentru modernizarea capacităţilor de producţie deja existente ale Hidroelectrica.

Compania ar putea înregistra un profit de peste 1,1 miliarde de lei ăn 2014, adică mai mult de 20% din sumele pe care le aşteaptă din IPO.

Mai mare decât Electrica şi Romgaz. Cu Petrom în vizor

IPO Hidroelectrica va fi cea mai mare de până acum din România şi avea loc, cel mai probabil, în ultimul trimestru al anului 2015.

Oferta va viza vânzarea a 15% din acţiunile companiei şi ar putea valora 500 de milioane de euro, potrivit aşteptărilor oficialilor. Preţul estimat astfel, nu este încă şi cel de ofertă, care se va decide împreună cu intermediarii IPO, în funcţie de testarea percepţiei investitorilor.

Recordul îl deţine IPO Electrica, încă de astă-vară. Atunci Electrica a atras din piaţă circa 443 de milioane de euro, în vreme ce oferta Romgaz din 2013 a fost de peste 390 de milioane de euro.

Gabriel Dumitraşcu a confirmat pentru ECONOMICA.NET dimensiunea estimărilor, în condiţiile în care preţul pe acţiune dorit trebuie să lase loc şi pentru aprecierea ulterioară a cotaţiilor la Bursă.

„Dorim ca oferta să aibă un mare succes, să obţinem un preţ bun, care să şi crească ulterior la cota Bursei.  Dacă, la început, probabil că valoarea de piaţă a Hidroelectrica va fi la BVB a doua după cea a Petrom, vrem ca ulterior să o întreacă”, a mai spus Gabriel Dumitraşcu.

Valoarea de piaţă (capitalizarea bursieră) a unei companii listate este produsul dintre preţul acţiunii şi numărul de acţiuni emise de companie.

Dacă prin IPO va avea loc o majorare de capital, prin emisiunea de acţiuni noi, Hidroelectrica ar putea valora peste 3,8 miliarde de euro, cu un miliard de euro mai puţin decât OMV Petrom (SNP), drepturile de preemţiune cuvenite Fondului Proprietatea fiind incluse în pachetul de 15% scos la vânzare. Proporţia de 15% este calculată faţă de numărul majorat de acţiuni.

Hidroelectrica ar trebui să recupereze o diferenţă în plus de 400 de milioane de euro, dacă în IPO se va vinde 15% din totalul acţiunilor deja existente, reducându-se dimensiunea pachetului deţinut de stat. Desigur, cotaţia SNP  ar trebui să fie aceeaşi ca în prezent.

Oferta nu va avea loc decât după încheierea tuturor litigiilor care au determinat decizia de intrare voluntară în insolvenţă a companiei.

Oficialul guvernamental a mai evocat nevoia de a prelungi perioada de restructurare a companiei cu încă 12 luni, care trebuie făcută în aceste zile, în care se împlinesc 18 luni de la declanşarea perioadei reglementate de 24 de luni. Exista pericolul teoretic ca, după expirarea acestei perioade iniţiale, la vară, să fie cerut direct falimentul companiei, dacă aceasta nu ieşea deja din insolvenţă.

Valoarea Hidroelectrica va întrece pe cea a Petrom şi în funcţie de structura IPO de anul viitor

Rapiditatea cu care valoarea de piaţă a Hidroelectrica o va întrece pe cea a OMV Petrom, acum cea mai mare companie românească, depinde de scopul ofertei publice de vânzare de acţiuni Hidroelectrica (IPO), programate penrtu al treilea trimestru al anului viitor. Dacă prin IPO va avea loc o majorare de capital, prin emisiunea de acţiuni noi, Hidroelectrica ar putea valora peste 3,8 miliarde de euro, cu un miliard de euro mai puţin decât Petrom.

Reprezentanţii Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, estimează un profit record de 1,1 miliarde lei la sfârşitul acestui an, în creştere cu 22% faţă de rezultatul anului trecut şi de 3 ori mai mare faţă de profitul înregistrat în anul 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...