Cum va evolua cursul de schimb luni? Vezi ce spun specialistii

Valoarea accizelor pentru anul viitor se va calcula în funcție de cursul de schimb euro-leu pe care îl va afișa luni Banca Națională a României, conform Codului Fiscal. Analiștii vorbesc despre o posibilă creștere a cursului de schimb leu-euro.
Alina Stanciu - sâm, 29 sept. 2012, 21:17
Cum va evolua cursul de schimb luni? Vezi ce spun specialistii

În multe medii se discută despre creșterea cursului de schimb euro-leu în apropierea zilei de referinţă pentru calculul accizelor. Specialiștii societății de administrare a investițiilor au testat această ipoteză, pornind de la evoluția cursului euro leu din anii 2006-2011, pentru a vedea dacă in jurul date de 1 octombrie euro se întărește în fața leului astfel încât să fie asigurată o bază cât mai mare pentru calculul accizelor în anul următor şi deci încasări bugetare mai mari.

“La o primă vedere, în fiecare an din intervalul 2006 – 2011, au fost volatilităţi accentuate pe curs în preajma începutului lunii octombrie”, spune autoarea analizei, Daniela Vasile, private portfolio director in cadrul Certinvest.

În anul 2006, cursul a avut o evoluţie relativ lină în a doua jumătate a anului, înscriindu-se pe un trend descendent. Totuşi, începând cu 18 septembrie, Euro a început să se aprecieze faţă de RON, după data de 22 septembrie cursul reluându-şi trendul descendent. În data de 2 octombrie, prima zi lucrătoare din luna octombrie, cursul a avut valoarea de 3,5361, un nivel superior celor atinse până pe 21 septembrie.

În anul 2007, în a doua jumătate a anului, cursul s-a aflat pe un trend ascendent, de apreciere a monedei europene faţă de RON. Tendinţa ascendentă s-a accentuat începând cu luna septembrie, cursul de schimb fiind pe 1 octombrie de 3,3515, urmând ca în perioada următoare, pe parcursul lunii octombrie, cursul să se stabilizeze. Pe final de an, cursul a crescut însă considerabil, ultima valoare din an fiind de 3,6102.

În anul 2008, cursul s-a înscris pe un trend relativ stabil, cu o uşoară tendinţă ascendentă. Creşterea s-a accelerat pe 29 septembrie, cursul atingând pe 1 octombrie valoarea de 3,7348, după care, începând cu data de 6 octombrie a început să se corecteze, revenind la valorile de la mijlocul lunii septembrie. După aceasta, cursul a crescut într-un ritm accelerat până la sfârşitul anului, pe care l-a încheiat cu 3,9852.

După jumătatea anului 2009, cursul de schimb a afost relativ stabil, cu o uşoară tendinţă ascendentă. Pe 21 septembrie, cursul a intrat într-o perioadă de corecţie, atingând un minim pe 29 septebrie, de 4,1851. Data de 1 octombrie a marcat însă un curs de schimb de 4,2495, cursul stabilizându-se pentru următoarea lună în jurul acestei valori.

După jumătatea anului 2010, cursul a fost destul de stabil, cu volatilităţi relativ accentuate, pe o tendinţă ascendentă. Luna septembrie a cunoscut volatilităţi mari, între valorile de 4,24 – 4,28. Cursul din 1 octombrie a fost de 4,2672, înscriindu-se în perioada următoare pe un trend uşor ascendent, încheind anul cu 4,2848.

Și anul 2011 a fost marcat de volatilităţi, după jumătatea anului tendinţa fiind de apreciere a monedei europene faţă de leu. Pe parcursul lunii septembrie, tendinţa a fost tot de creştere, cursul acentuându-şi tendinţa începând cu data de 29 septembrie (cursul oficial de atunci a fost de 4,2984), iar pe 3 octombrie cursul anunţat de BNR a fost de 4,3222, cursul continuându-şi trendul de apreciere a euro, rămânând stabil la un nivel de 4,36 până spre finalul anului.

Anul 2012 a cunoscut o tendinţă ascendentă a cursului de schimb EUR-RON, volatilităţile pe curs începând să se manifeste din a doua jumătate a anului (din iulie 2007). Maximul a fost atins pe 3 august (4,6481), în perioada următoare cursul corectându-se uşor până la începutul lui septembrie, după care şi-a reluat tendinţa ascendentă. Ultima valoare cunoscută, din 27 septembrie a fost de 4,5140, iar pe piaţa interbancară, cursul se tranzacţiona vineri, pe 28 septembrie în jurul prânzului la 4,528 – 4,53.

 

Te-ar mai putea interesa și
Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze ar putea fi prelungită până la finalul anului
Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze ar putea fi prelungită până la finalul anului
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat azi că mecanismul prețurilor plafonate la energie electrică și gaze naturale ar putea fi menținut până la finalul anului, în condițiile în care ar fi......
Piața terenurilor, echilibru în 2024, întrebări și șanse de creștere în 2025
Piața terenurilor, echilibru în 2024, întrebări și șanse de creștere în 2025
În pofida climatului dificil, marcat de incertudini privind evenimente politice si evoluții economice, piața terenurilor ...
Concurența investighează Octogon, afacerea cu GPL din Constanța controlată de Nawaf Salameh. Suspiciune de abuz de poziție dominantă
Concurența investighează Octogon, afacerea cu GPL din Constanța controlată de Nawaf Salameh. Suspiciune de abuz de poziție ...
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Octogon Gas ...
Premierul Ciolacu crede că va ajuta pensionarii cu o majorare tip one-off (o singură plată)
Premierul Ciolacu crede că va ajuta pensionarii cu o majorare tip one-off (o singură plată)
Premierul a anunțat că pentru pensiile mici și mijlocii se va acorda o majorare de tip one-off (o singură plată). O ...