Cum va putea juca Europa, afectată de secetă, pe piața mondială a grâului. Rusia bate orice record, iar Ucraina și-a reluat exporturile

Producția mondială de grâu este prognozată la un nivel record, după ce estimările pentru Rusia, Ucraina, Maroc și Mexic au fost revizuite în sus de Departamentul pentru Agricultură al SUA. Și exporturile europene ar trebui să crească la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, în ciuda unei recolte mai mici. Însă concurența acerbă din partea Rusiei și Ucrainei va mai domoli vânzările de peste granițe. România a exportat în primele 10 săptămâni ale acestui an comercial 1 milion de tone de grâu, din cele 6,2 milioane livrate de UE.
Alina Stanciu - mar, 13 sept. 2022, 22:00
Cum va putea juca Europa, afectată de secetă, pe piața mondială a grâului. Rusia bate orice record, iar Ucraina și-a reluat exporturile

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează pentru acest an de marketing o cantitate mai mare de grâu disponibilă la nivel mondial, pe fondul unor producții record în Rusia și reluarea exporturilor din Ucraina. Rezervele estimate au crescut cu 3,6 milioane de tone, ajungând la 1.059,6 milioane, având în vedere producția de 91 de milioane de tone estimate pentru Rusia, cu 3 milioane în plus față de prognoza din august și cu 20% peste anul trecut.

Dacă se vor realiza, suprafața recoltată, randamentul și producția de grâu ale Rusiei vor atinge toate niveluri record. În plus, din cauza dificultăților logistice și a cotelor impuse de Kremlin, Rusia stă pe o stocuri mari care vor fi eliberate la export cât de curând.

„Pe parcursul anului, se așteaptă ca Rusia să crească livrările lunare pentru a compensa livrările mai mici ale principalilor competitori, printre care și UE. Statele membre, luate împreună, au o recoltă de grâu mai mică și vor avea nevoie de mai mult grâu la intern pentru furaje, din cauza producției mai mici de porumb. Ucraina are, de asemenea, o recoltă mai mică și se confruntă în continuare cu constrângeri logistice în ceea ce privește exporturile sale. În timp ce coridorul de cereale este deschis în prezent, există dubii legate de  reînnoirea acestuia. Astfel, în calitate de cel mai mare exportator și cu o recoltă excepțională, Rusia încearcă să își extindă piețele de peste mări, prin creșterea exporturilor și prin continuarea deschiderii de noi piețe, cum ar fi Algeria”, susțin analiștii UE.

Ce se întâmplă în Europa – americanii estimează exporturi record și aici

În ceea ce privește situația din Europa, anul comercial 2022/23 (iulie/iunie) a început în forță, cu exporturi de peste 6 milioane de tone cumulate. „Susținute de stocuri de început ample, ne așteptăm ca exporturile să crească la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani, în ciuda unei recolte mai mici. Însă, ritmul bun al livrărilor lunare este așteptat să se diminueze pe măsură ce concurența crește, atât pe plan intern, cât și internațional”, potrivit analiștilor americani.

UE va utiliza anul acesta mai mult grâu și pentru consumul intern, motivele fiind multiple. Eliminarea restricțiile legate de COVID înseamnă revenirea turismului și a consumului. La aceasta se adaugă afluxul de refugiați din Ucraina și un consum mai mare pentru hrana animalelor, din cauza producțiilor foarte slabe de porumb.

Mărimea recoltei de porumb este estimată a fi cu 17 % mai mică decât în anul precedent. În mod similar, recolta de orz din UE va fi mai mică, iar prețul grâului din UE este mai mic decât cel al porumbului și orzului.

„În ciuda ritmului puternic de la începutul sezonului, se așteaptă ca livrările lunare de grâu din UE să scadă pe măsură ce mai mult grâul din Marea Neagră devine disponibil pe măsură ce se încheie recolta. Ucraina și Rusia sunt cei mai mari concurenți ai UE, în special în Africa și în Orientul Mijlociu, iar grâul din Ucraina a început să se miște prin coridorul de cereale, cu peste 500.000 de tone expediate în ultima lună”.

Ce se întâmplă cu prețurile

Față de raportul USDA din august, prețurile globale ale grâului au scăzut ușor. Cotațiile din UE au scăzut cu 21 dolari/tonă pe fondul unui euro mai slab și a reluării livrărilor în zona Marea Neagră în urma acordului dintre Ucraina și Rusia privind coridorul de cereale. Cotațiile rusești sunt cele mai competitive și au scăzut cu 36de dolari/tonă din cauza ofertelor mari disponibile și a taxelor de export în scădere.

Cotațiile canadiene au scăzut și ele cu 11 dolari/tonă din cauza condițiilor climatice îmbunătățite din Saskatchewan și Alberta, deși ploile au întârziat lucrările pe câmp, în timp ce  cotațiile australiene au înregistrat o scădere de 24 de dolari/tonă, în condițiile în care se estimează producții excepționale.

Cotațiile din Argentina au scăzut cu 10 dolari/tonă, deoarece ploile din ultimele săptămâni au susținut condițiile de creștere puternice (Buenos Aires Cereal Exchange a raportat 79,9% de condiții normale spre bune), în timp ce cotațiile americane au fost mixte față de luna precedentă, influențate de o combinație între presiunile legate de recolta de grâu de primăvară și de îngrijorările tot mai mari că nu se va mai menține coridorul de cereale din Ucraina.

Astfel, Hard Red Spring (HRS) a scăzut cu 15 dolari față de luna trecută, ajungând la 382 de dolari/tonă, Hard Red Winter a crescut cu 5 dolari/tonă, ajungând la 392 de dolari, iar fertele pentru Soft White Winter (SWW) s-au îmbunătățit cu 13 dolari/tonă, ajungând la 375 de dolari.
Soft Red Winter (SRW) a crescut cu 7 dolari/tonă până la 351 de dolari pe fondul creșterii cererii internaționale.

Cum se poziționează România

Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, în primele zece săptămâni ale acestui an comercial (01.07 – 04.09) UE a livrat peste 6,2 milioane de tone de grâu, din care 1 milion de tone au fost vândute de România. Momentan, suntem al doilea cel mai mare exportator de grâu al UE, după Franța care a vândut 2,4 milioane de tone, adică de 2,4 ori mai mult decât noi.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...