Cum văd managerii economia României în următoarele două luni

Economica.net
28 05. 2014
constructii_27657200_79061100_03432500

Potrivit estimărilor din luna mai 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +23%). Managerii sunt de părere că numărul de salariaţi va creşte moderat (sold conjunctural +11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, datele colectate de către INS de la managerii societăţilor comerciale arată, pentru perioada mai-iulie, o creştere moderată (sold conjunctural +12%).

De asemenea, în cadrul anchetei de conjunctură din luna mai a.c., managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%).

În cazul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (sold conjunctural +53%) şi pentru fabricarea băuturilor (sold conjunctural +41%), se va înregistra tendinţă de creştere accentuată.

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%), iar la numărul de salariaţi se estimează un sold conjunctural fiind de +2%, total industrie prelucrătoare.

Conform sursei citate, în sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +22%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +21%).

Angajatorii prognozează, pentru mai-iulie, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%), în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +17%).

În sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%), precum şi o stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%) şi a preţurilor (sold conjunctural +3%).

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic, precizează INS.