Cum văd managerii economia României în următoarele trei luni – sondaj INS

Managerii din industria prelucrătoare, din construcţii şi din servicii estimează o creştere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni, în timp ce în cazul comerţului cu amănuntul tendinţa ar fi una de scădere, arată rezultatele anchetei de conjunctură publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 28 feb. 2017, 07:38
Cum văd managerii economia României în următoarele trei luni - sondaj INS

Conform statisticii, pe durata următoarelor trei luni, în industria prelucrătoare, managerii preconizează o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). În acest sens, pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +38%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tendinţa va fi de scădere moderată (sold conjunctural -7%).

De asemenea, în cazul preţurilor produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni, respectiv un sold conjunctural de +6%. Referitor la numărul de salariaţi, estimările arată o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, estimările arată un salt moderat a volumului producţiei, cu un sold conjunctural de +13%. Totodată, managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi şi sold conjunctural de +3%, iar preţurile lucrărilor de construcţii vor înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +7%).

La nivelul comerţului cu amănuntul, managerii sunt mai sceptici şi preconizează pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere a activităţii economice, respectiv un sold conjunctural de -17%. În acest context, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere (sold conjunctural -19%), în timp ce angajatorii prognozează scăderea moderată a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de -14%.

Tot pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul şi sold conjunctural de +13%.

Pe segmentul serviciilor, potrivit estimărilor din luna februarie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

La capitolul salariaţi, în sectorul de servicii se anticipează o relativă stabilitate (sold conjunctural +4%), iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate, respectiv un sold conjunctural +3%.

INS precizează faptul că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care, însă, nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...