1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Cum văd producătorii de generice recalcularea preţurilor la medicamente

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, solicită Ministerului Sănătăţii să nu mai aplice în calculul preţurilor medicamentelor generice referenţierea permanentă la 65% din preţul medicamentului inovativ corespunzător. Menţinerea acestei referenţieri va duce la dispariţia de pe piaţă a şi mai multor medicamente ieftine.

APMGR solicită Ministerului Sănătăţii să ţină cont de recomandările Consiliului Concurenţei în interpretarea prevederilor art. 8 din Ordinul 75/2009, şi să renunţe astfel la referenţierea permanentă la 65% din preţul medicamentului inovativ, în cadrul procesului actual de recalculare a preţurilor la medicamentele generice.

Calcularea preţului medicamentelor generice pe baza unei referenţieri circulare va forţa producătorii de medicamente generice să scadă preţul multor produse sub limita rentabilității, ceea ce va duce la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor ieftine, folosite de cei mai mulţi pacienţi.

Producătorii de medicamente generice au depus deja documentaţia solicitată de autorităţi pentru recalcularea preţului la medicamente, însă atrag atenţia asupra interpretării incorecte şi discriminatorii de către Ministerul Sănătăţii a modului de stabilire a preţului medicamentelor generice, prevăzut de Ordinul 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman.

Interpretarea Ministerului Sănătăţii asigură o protecţie suplimentară şi neconcurenţială medicamentelor inovative, chiar şi după data de expirare a brevetului acestora, pentru că obligă producătorii de medicamente generice să-şi raporteze continuu preţurile la 65% din preţul medicamentelor inovative corespunzătoare, spun oficialii APMGR.

"Raportarea repetitivă la preţul medicamentului inovativ este anticoncurenţială şi acţionează ca o barieră pentru medicamentele generice şi pentru libera concurenţă pe piaţa medicamentelor, punând obstacole suplimentare producătorilor de medicamente generice. Este esenţial ca autorităţile să înţeleagă anormalitatea situaţiei şi să o corecteze, pentru a preveni colapsul industriei locale care produce exclusiv medicamente generice", a declarat Laurenţiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO