Tărâţă „fixează” preţul de an agricol bun: 200 de euro e tona de grâu. Fermierii nu ar trebui să vândă ieftin

Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mari mari latifundiari ai ţării, se aşteaptă la un an agricol bun şi o producţie pe măsură. Afacerile sale ar putea atinge pragul de 100 de milioane de euro în 2014.
Economica.net - lun, 26 mai 2014, 21:03
Tărâţă

Omul de afaceri Culiţă Tărâţă, proprietarul TCE 3 Brazi Holding, compania care a avut în arendă terenul din Insula Mare a Brăilei, estimează afaceri de 90-100 de milioane de euro pentru anul acesta, ca urmare a unui an agricol bun din punct de vedere meteorologic. „Culturile arată bine. Şi cantitativ arată bine. Estimez că vom termina anul cu afaceri de 90-100 de milioane de euro la nivel de grup”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Culiţă Tărâţă.

Acesta susţine că există însă o presiune pe preţ venită din partea traderilor şi că fermierii nu ar trebui să vândă ieftin, mai ales că ploile din anul acesta i-a obligat să aplice plantelor cu 2-3 tratamente în plus faţă de anii anteriori. ” Mie îmi este frică de preţurile practicate de traderi. Îi sfătuiesc pe fermieri să nu vândă ieftin”, a declarat acesta.

Pentru patronul TCE Trei Brazi, un preţ corect ar fi de aproximativ 200 de euro tona de grâu, 185-190 de euro tona de porumb , în jur de 400 de euro pentru tona de rapiţă şi 190 de euro pentru tona de orz.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la 21 mai, preţul mediu la grâul de panificaţie era între 184,65 de euro pe tonă,în Oltenia,la 171,7 euro în Muntenia. Porumbul se vindea, în medie, cu 150,2 euro pe tonă în Oltenia şi cu 154,27 în Muntenia, iar orzul costă în medie 145 de euro pe tonă, în Banat.

TCE 3 BRAZI are în exploatare o suprafaţă totală de 59.335 hectare de teren agricol, acesta regăsindu-se în cea mai mare explotaţie agricolă din Europa, Insula Mare a Brăilei cu 56.135 de hectare. Restul terenului exploatat de companie  se află în judeţul Neamţ  aceasta din urmă fiind lucrată în fermele de vaci de lapte Zăneşti şi Girov (ovine). De asemenea, din cadrul grupului mai fac parte frmele  de porcine  Başca şi Baby Beef.

TCE 3 BRAZI practică cultura: cerealelor păioase (grâu, orz), porumbului, plantelor oleaginoase (floarea soarelui, soia, rapiţă), cartofului, sfeclei de zahăr şi a furajelor, recoltele obţinute fiind destinate exportului sau valorificării interne în hrana animalelor.

În 2012, businessul familiei Tărâţă a ajuns la 103,6 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac și a răspuns acuzelor formulate de dimineață de Confederația...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...
Cîţu: Salariile cu mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate
Cîţu: Salariile cu mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate
Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că veniturile în sectorul bugetar trebuie să fie direct ...