Cum verifică Rompetrol calitatea carburanţilor

Grupul Rompetrol, al doilea jucător de pe piaţa carburanţilor din România, a explicat, pentru cititorii ECONOMICA.NET, cum se verifică benzinele şi motorinele oferite consumatorilor.
Economica.net - mar, 30 oct. 2012, 22:17
Cum verifică Rompetrol calitatea carburanţilor

„Calitatea produselor Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia, acolo unde se produc carburanţii vânduţi în România-n.red.) este garantată prin analizarea parametrilor specifici începând cu materia primă (ţiţei), a semifabricatelor (produsul aflat în faze intermediare) în fluxul tehnologic şi până la produsul finit (benzină, motorină) în staţiile de distribuţie” se arată într-o informare a Rompetrol remisă redacţiei ECONOMICA.NET.

Dupa obţinerea combustibilului în rafinărie şi efectuarea analizelor aferente, este emis certificatul de conformitate în numele Rompetrol Rafinare pentru toate produsele.

Transportul carburanţilor este însoţit de documente care atestă verificarea calităţii lor: declaraţia de conformitate şi buletinul de analiză. Toate mijloacele de transport, de la rafinărie la depozite şi apoi în staţiile de carburanţi, sunt prevăzute cu sigilii, numarul şi seria acestora fiind menţionate în documentele aferente transportului – aviz de însoţire a mărfii şi nota de încărcare. „Aceste elemente de siguranţă atestă faptul că parametrii fizico-chimici ai produselor sunt în conformitate cu specificaţiile standard ale produselor” spun cei de la Rompetrol.

Verificări în trei puncte

Compania petrolieră verifică proprii carburanţi în trei puncte. Întâi, în momentul livrării de la rafinărie, când sunt efectuate analize la fiecare încărcare în autocisterne şi vagoane de cale ferată. Apoi, în depozitele Rompetrol, când se fac masurători pentru verificarea unei eventuale contaminări în cel putin 2 situaţii: la sosirea fiecarui vagon, înainte de descărcare (pentru evitarea descărcării unui produs neconform) şi în rezervoare, zilnic, când se determina cantităţile din stocuri, înainte de suplimentarea lor. În fine, se mai face un control în statiile de distributie. Se preleveaza probe inainte de descărcarea autocisternei, pentru a nu contamina produsele deja existente în rezervoarele din staţii.

Sunt efectuate periodic analizele standard pentru a verifica o eventuala contaminare, iar analizele pentru a determina contaminarea cu apa se fac chiar zilnic.

Controlul calitatii carburantilor Rompetrol Rafinare este asigurat in laboratoarele Rompetrol Quality Control (RQC), divizia de laboratoare a grupului, care este acreditată RENAR.
Orice parametru gasit neconform este raportat Ministerului Economiei, prin rapoartele de încercare emise, iar acesta se adreseaza OPC, care sancţionează vânzătorul. „Calitatea serviciilor RQC a fost recunoscută încă din anul 2005 de către Ministerul Economiei şi Finanţelor prin participarea la proiectul finanţat de Uniunea Europeană privind respectarea normelor comunitare de introducere a motorinei şi benzinei pe piaţa din România, „Sistem de monitorizare calitativă şi cantitativă a benzinei şi motorinei”, transpus in Ordinul nr. 742/2004″ mai spun cei de la Rompetrol.

Rompetrol vinde, prin compania sa de distribuţie Rompetrol Downstream, circa un milion de tone de carburanţi, pe segmentul de vânzări cu amânuntul, având 16,5% din piaţă, anul trecut, potrivit ultimelor date disponibile.

Ce se verifică

BENZINA:

cifră octanică research
cifră octanică motor
conţinut de plumb
conţinut de benzen
analiză FIA (aromate, olefine)
distilare
presiune de vapori REID
sulf total
conţinut de oxigen (calcul)
conţinut oxigenate

MOTORINĂ:

densitate
cifră cetanică
sulf total
distilare
hidrocarburi aromatice policiclice
continut de biocarburanţi

Standardele de analiză sunt SR EN 590:2010- pentru motorină şi SR EN 228:2008- pentru benzină

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...