Cum vor evolua piețele de capital în următoarele 3-6 luni

O evoluţie ascendentă sustenabilă a pieţelor de capital este dependentă de relansarea sustenabilă a investiţiilor de către companiilor private, potrivit raportului macroeconomic mondial, realizat de Andrei Rădulescu, analist SSIF Broker.
Economica.net - joi, 15 mart. 2012, 22:02
Cum vor evolua piețele de capital în următoarele 3-6 luni

Analistul este de părere că o serie de incertitudini se menţin în economia mondială, cu impact imediat la nivelul pieţelor financiare (în orice moment sunt posibile pusee de volatilitate). Printre aceşti factori de risc raportul menționează: criza datoriilor suverane din Zona Euro şi consecinţele acesteia (reuşita proceselor de consolidare bugetară), decelerarea economiei mondiale, problemele cu care se confruntă economia Chinei, evoluţia cotaţiilor internaţionale la ţiţei. De asemenea, o serie de aspecte fundamentale împiedică o evoluţie sustenabilă ascendentă a pieţelor de capital: viteza de circulaţie a banilor, problema eficienţei programelor monetare neconvenţionale, şomajul pe termen lung, deprecierea capitalului uman şi declinul potenţialului economic, îndeosebi în rândul economiilor dezvoltate.

„Reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pieţele de capital (corecţii pe pieţele mature (declin de cel puţin 10%) şi bear market pe pieţele de frontieră (-20%)). Pe de altă parte, reluarea investiţiilor de către companiile private ar putea determina creşteri de peste 10% pe indicii bursieri din pieţele mature şi evoluţii mai accelerate pe pieţele de frontieră. Deocamdată, acord o probabilitate mai redusă acestui scenariu”, spune Rădulescu.

Într-un scenariu central, analistul consideră că, pe termen scurt, „se menţin perspective neutrale/benigne” din punct de vedere macroeconomic pentru pieţele de capital pe mapamond: evoluţie a indicilor din pieţele mature în intervalul (-7,5% : + 7,5%), evoluţii ale indicilor din pieţele de frontieră în intervalul (-15% : +15%).

„Pe de o parte, economia mondială nu a intrat într-un nou ciclu, iar factorii de risc sunt ridicaţi, la nivelul tuturor regiunilor Statele Unite, Europa şi Asia. Totodată, decelerarea productivităţii muncii în Statele Unite, criza din Europa, decelerarea din economiile emergente, sunt câţiva din factorii care exprimă premise de decelerarea a rezultatelor raportate de companiile listate pe termen scurt. Pe de altă parte, în acest moment acţiunile sunt subevaluate (cel puţin prin prisma comparaţiei cu obligaţiuni), iar companiile deţin lichidităţi importante (cel puţin în Statele Unite) (ar putea relua investiţiile în orice moment)”, mai spune raportul.

Rădulescu mai atrage atenţia asupra faptului că, pe plan intern, este ridicată probabilitatea unor corecţii importante după data cu privire la acordarea de dividende de către companii.

Evoluţii recente

Indicii bursieri pe mapamond au consemnat cel mai bun debut din ultimii 15 ani, evoluţie determinată în principal de atenuarea preocupărilor cu privire la criza datoriilor suverane din Europa (în contextul măsurilor Băncii Centrale Europene şi a deciziilor adoptate de liderii politici europeni), de evoluţia indicatorilor macroeconomici americani, dar şi de rezultatele/perspectivele de rezultate ale companiilor din Statele Unite. Indicele S&P 500 a crescut cu peste 8% ytd (n.r. – year to date – perioada de la începutul exercițiului financiar până la luna de raportare), în timp ce indicele Dow Jones Stoxx 600 a urcat cu 8% ytd.

Pe plan intern, indicii bursieri au consemnat ritmuri mai accelerate de evoluţie de la începutul anului, până în prezent, evoluţie determinată de ameliorarea sentimentului din pieţele mature, de subevaluarea companiilor, dar şi de perspectivele favorabile cu privire la dividendele pe care unele companii le-ar putea acorda pentru exerciţiul financiar 2011. Indicele BET s-a apreciat cu peste 20% ytd, în timp ce indicele BET-C a urcat cu aproximativ 17%. Cel mai important avans a fost înregistrat de indicele companiilor financiare, cele mai lichide şi cu cele mai bune perspective în ceea ce priveşte dividendele pentru anul 2011 (indicele BET-FI a crescut cu peste 30% ytd). Fondul Proprietatea a fost locomotiva bursei interne în această perioadă, atât din punct de vedere al lichidităţii, dar şi în ceea ce priveşte ritmul de apreciere (aproximativ 40% ytd).

Sezonul de raportări financiare pe trimestrul IV 2011 a fost unul mai echilibrat pe mapamond, atât în Statele Unite, dar şi în Europa sau Asia. În Statele Unite companiile au continuat să raporteze în general rezultate peste estimările pieţei (aproximativ 60% din cazuri). Profiturile companiilor au crescut cu aproximativ 9% an/an în trimestrul IV, în decelerare comparativ cu trimestrele anterioare. Se remarcă companiile din industrie (avans de 17,7% an/an) şi sectorul tehnologic (17,3% an/an). Pe de altă parte, profiturile din sectorul telecomunicaţii au scăzut cu aproximativ 23% an/an. Situaţia a fost mai precară în Zona Euro, unde companiile resimt din plin criza datoriilor suverane.

 

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă că Direcția Națională Anticorupție a deschis un nou dosar în care cercetează activitatea predecesorului său, social democratul......
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...