1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Cum vor face chinezii din economia lor cea mai mare forţă a lumii

Consumând tot mai mult, răspunde o analiză a McKinsey & Company, una dintre cele mai mari firme de consultanţă din lume. Şi de ce le-ar păsa firmelor româneşti de asta? McKinsey a oferit un studiu liderilor companiilor lumii, care încearcă să înţeleagă cum vor putea transforma apetitul chinezilor pentru consum în factor de creştere a ţărilor de origine a companiilor respective.

15 mar, 2012 | Adrian N. Ionescu | Mc Kinsey & Company

Studiul este util şi firmelor româneşti care vor să intre pe piaţa chineză şi care trebuie să cunoască profilul consumatorului chinez şi să înţeleagă ce vor chinezii mai mult şi de ce.

Proporţia familiilor chineze „avute“ de la oraş (mainstream), care au resurse mai mari decât cele necesare pentru nevoile curente, va creşte de la 6% în prezent la peste 51% până în 2020, potrivit analizei McKinsey. Aceste familii au acum venituri disponibile anuale de 16.000 până la 34.000 de dolari SUA (echivalent cu 106.000 - 229.000 renminbi, sau yuani).

China repetă istoria ţărilor care au trecut deja pritr-o dezvoltare rapidă, dar are şi date specifice care ţin de vastitatea spaţiului său economic şi de diferenţele majore dintre obiceiurile de consum ale locuitorilor acestora.

Chinezii vor cheltui tot mai mult pentru lucruri care nu le sunt de folos neapărat şi pentru a-şi satisface nevoi tot mai sofisticate. Ca mulţi alţii, se vor judeca pe ei înşişi şi pe ceilalţi după ceea ce cumpără şi vor dori marfă de calitate tot mai ridicată.

În fine, analiza McKinsey spune cât de mult se vor schimba caracteristicile consumatorilor chinezi pe măsura îmbătrînirii lor.

Din punctul de vedere al apetenţelor pentru consum, analiştii constată că acestea sunt suficient de diferite pentru a tratat diferitele regiuni din China ca nişte ţări separate, cu culturi diferite.

Faţă de toate acestea şi de toate datele statistice oferite în raportul lor, analiştii McKinsey identifică trei mari provocări la care trebuie să facă faţă companiile străine pentru a câştiga o poziţie cât mai bună în competiţia pentru banii chinezilor.

Cea mai mare provocare pentru companiile multinaţionale este să-şi folosească poziţia de lider în China pentru a contribui la creşterea la nivel mondial. China este ţara cu cel mai mare grup „mainstream“ din lume (consumatori cu resurse suplimentare celor de satisfacere a nevoilor principale- n.r)“, trăsătură ce va fi folosită ca atare, remarcă studiul Mc Kinsey.

A doua provocare este tocmai diversitatea obişnuinţelor de consum, menţionată mai sus. „China ar trebui să fie tratată ca o colecţie de ţări aproape separate. Companiile ar trebui să redefinească rolul diviziilor lor regionale şi să delege mai multă putere de decizie acestora“.

Nevoile de consum ar putea deveni atât de variate în regiunile Chinei, încât birourile regionale ar trebui să fie integral responsabile pentru propriul profit, pentru planificarea strategică și de cercetare a consumatorilor, inovaţii, portofolii, și modele de marketing.

A treia provocare provine din faptul că masa nediferenţiată a consumatorilor și creşterea costurilor publicitare a făcut ca aportul unui brand sau produs cheie să fie crucial pentru succesul din ultimul deceniu.

Curând însă va fi necesară repoziţionarea brandurilor pentru preferinţe de consum ceva mai înguste.

„Fără îndoială, comporatmanetul consumatorului chinez va suferi şi schimbări neaşteptate, dar cercetarea noastră relevă direcţia clară pe care se vor înscrie, totuşi, aceste schimbnări.

Pentru a fi siguri că participă la această călătorie, companiile de pe piaţa chineză trebuie să facă încă de pe acum cunoştinţă cu consumatorul chinez al anului 2020“, conchide McKinsey.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO