Cum vor fi alocate acţiunile cumpărate în oferta Transelectrica şi la ce preţ

Preţul de subscriere la oferta de vânzare a acţiunilor Transelectrica va putea fi schimbat pe parcursul ofertei, având în vedere că stabilirea preţului final va urmări metoda „licitaţiei olandeze“. Cei care au subscris la un preţ mai mic nu vor primi acţiuni în caz de suprasubscriere.
Adrian N. Ionescu - mie, 14 mart. 2012, 14:45
Cum vor fi alocate acţiunile cumpărate în oferta Transelectrica şi la ce preţ

Oferta a început astăzi şi se va încheia în 27 martie, dar eventualelel modificări de preţ vor fi primite doar cu cel mult două zil eînainte.

Aproape un milion de acţiuni Transelectrica, adică 10% din totalul celor oferite de stat spre vânzare, sunt rezervate segmentului de retail, al micilor investitori. Preţul cel mai probabil la care aceştia vor subscrie va fi apropiat de cel minim, de 14,9 lei/acţiune, stabilit în prospectul de ofertă, dar de teama că ar putea să rateze subscrierea, unii investitori ar putea da ordine la preţuri mai mari. Preţul maxim este de 19.2 lei / acţiune.

Mecanismul de alocare a acţiunilor vizează obţinerea celei mai mari sume din vânzare în condiţiile maximizării ratei de subscriere, potrivit ofertei publice de vânzare.

Astfel, preţul final de ofertă la fiecare din cele două suboferte (pentru investitori mici, respectiv investitori mari) se va fixa la nivelul celui mai mic preţ licitat, care asigură vânzarea a cel puţin 70% din acţiunile oferite.

Cei ce au subscris la perţuri inferioare preţului final nu vor primi nici o acţiune.

Cei care au subscris la preţuri superioare preţului final vor primi toate acţiunile subscrise, iar celor care au subscris chiar la preţul final li se vor aloca acţiunile după metoda pro-rata, dacă titlurile rămase depăşesc volumul ordinelor.

Alocarea pro- rata este aceea în care, de pildă, dacă oferta a fost depăşită de cerere cu 100% (gradul de suprasubscriere a acţiunilor), fiecărui solicitant i se dă cu 50% mai puţin.

Sau: cererea fiecăruia este onorată în proporţia dată de raportul dintre oferta totală şi cererea totală. Dacă, la Transelectrica (TEL), acest raport este de 1/6, cine a subscris (a cerut) 6 acţiuni TEL, care acum valorează la bursă cam 100 de lei, va primi doar una. Dacă raportul este mai mare, atunci nu va primi nici una.

În cazul de faţă raportarea se face la volumul total de acţiuni subscrise chiar la preţul final stabilit pentru fiecare dintre cele două segmente de ofertă.

Oferta de vânzare pe bursă a 15% din acţiunile Transelectrica (TEL) se va derula la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe două paliere: cel pentru micii investitori, cu subscrieri de mai puţin de 500.000 de lei, reprezentând 10% din ofertă şi  cel pentru investitorii mari, care vor cumpăra acţiuni în valoare de cel puţin 500.000 de lei, care reprezintă 90% din ofertă,

În baza subscrierilor realizate pe fiecare tranşă în parte se  va calcula câte un preţ în funcţie  de care se vor stabili alocările, pentru fiecare palier în parte.

Preţurile se încadrează în plaja estimărilor făcute de brokerii şi analiştii consultaţi de Economica.net în această dimineaţă, pentru articolul UPDATE Ultimele pariuri pe preţul Transelectrica. Guvernul îl discută chiar azi .

Totodată, a fost aleasă îmbinarea metodei segmentării ofertei ca şi cea a discountului, enunţate în articolul Cum pot cumpăra mai bine începătorii acţiuni la marile companii ale statului, cu diferenţa că discountul nu a fost rezervat doar investitorilor mici.

Oferta se va derula prin agenţiile BCR şi prin casele de brokeraj, Intercapital Invest şi Swiss Capital

Te-ar mai putea interesa și
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical Digital și Sons of Coding, companii de software cu sediul în Oradea......
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Grupul auto francez Renault a raportat marţi venituri peste aşteptări pentru primul trimestru al acestui an, graţie cererii ...
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 "regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe" legate de condiţiile meteorologice, inundaţiile şi ...