Cum vor fi sancţionate statele cu derapaje democratice?

Patru state membre UE cer sancţiuni eficiente împotriva derapajelor de la valorile democratice . Comisia Europeana va trebui să imagineze o pedeapsă echilibrată şi eficientă, aflată între simpla presiune democratică şi aspră: retragerea dreptului de vot. România şi Ungaria ar putea fi vizate, dar, oricum, nu sunt singurele state aflate în situaţia asta.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 16:25
Cum vor fi sancţionate statele cu derapaje democratice?

România vede aici o posibilitate de a scăpa de MCV. Cererea Finlandei, a Danemarcei, a Suediei şi a Olandei a fost prezentat miniştrilor afacerilor europene reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg.

România şi Ungaria, probabil vizate aici, au acceptat bucuroase ideea întrucât, să n-o fi acceptat, aceasta ar fi însemnat că se autodenunţă ca nedemocratice, scrie RFI Romania

România are şi un alt motiv pentru a fi de acord cu astfel de idei , atât timp cât ele privesc toate statele UE şi nu singuralizează o ţară sau alta.

În cazul în care toate statele membre sint puse sub lupa Bruxelles-ului privind respectul valorilor fundamentale, aceasta reduce incidenţa Mecanismului de Verificare sşi Cooperare (MCV), aplicat doar României şi Bulgariei.

În loc de a mai fi pusă deoparte şi marginalizată, România ar intra într-un proces comun de monitorizare sau de observatie din partea Bruxelles-ului. Mecanismul s-ar activa punctual, la nevoie.

Acest lucru i-ar da României şi un obiectiv precis, dar şi un alt moral in reforme, se crede la Bucureşti.

Ce mecanism ?

Mecanismul de sancţiune al derapajelor democratice poate fi ceea ce Germania propunea de fapt de câţiva ani : o suspendare a fondurilor structurale ale ţării respective şi/sau reducerea puterii sale decizionale pe plan UE.

În prezent nu există decât două modalităţi de a sancţiona un stat care se face vinovat de a încălca valorile fundamentale ale UE : puterea discretă a presiunii democratice (complet ineficientă, după cum se vede acum în cazul Ungariei ) şi sancţiunea extremă prevăzută prin articolul 7 al Tratatului UE.

Acesta din urmă, aplicabil în caz de încălcări grave şi persistente ale drepturilor omului, ar crea mai multe probleme decât ar rezolva.

El retrage dreptul de vot al unui stat membru în jurul mesei decizionale a UE, ceea ce, în afară că pedepseşte statul respectiv, complică întregul proces UE de decizie.

Comisia Europeană, care cocheta şi ea cu această idee încă de anul trecut, trebuie să imagineze acum acest mecanism. Niciun termen clar nu a fost fixat pentru găsirea unei soluţii, Comisia va face mai întâi o analiză a aplicării Cartei drepturilor fundamentale în legislaţiile naţionale.

România, Ungaria, Franţa

În septembrie 2012 preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso spunea ca noi instrumente ar fi necesare intrucât : „am vazut in ultimele luni amenintari la adresa texturii legale si democratice in unele dintre statele europene… „

Nu ne putem gândi direct decât la România care ar fi dat de furcă europenilor în acest sens la jumătatea anului 2012.

Există însă şi cazul francez. În prima jumătate a anului 2012, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy adoptase un discurs cu parfum de extremă dreapta şi asta în scop pur electoralist.

Cazul Ungariei , aflat în plină actualitate încă astăzi, se află în atenţia europenilor din 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...