Patronul UPC vrea schimbări profunde în Formula 1. Fiecare cursă va fi „un eveniment media”

Formula 1 intră în renovare. Liberty Media, noul proprietar al celui mai prestigios sport cu motor, vrea schimbări profunde în modul în care este organizat şi promovat campionatul mondial. Grupul american, prezent şi în România prin compania de cablu UPC, vrea mai multe Grand Prix-uri în Formula 1, mai multă promovare, rating-uri mai bune şi venituri comerciale mai mari.
Economica.net - joi, 29 dec. 2016, 22:05
Patronul UPC vrea schimbări profunde în Formula 1. Fiecare cursă va fi

Fiecare Grand Prix va deveni „echivalentul Super Bowl” (cel mai vizionat şi cel mai profitabil eveniment sportiv din SUA în fiecare an). Fiecare cursă va fi un eveniment media de o săptămână, cu programe şi campanii de promovare construite în jurul rivalităţilor dintre piloţi şi echipe, dar şi în jurul tehnologiilor avansate folosite în Formula 1, potrivit unei surse apropiate noii conduceri a F1, citată de Financial Times. Noul format ar trebui să fie mai interactiv, să atragă mai mulţi fani, noi sponsori şi să crească veniturile.

Noul patronat vrea mai multe Grand Prix-uri „pe pieţe media mari” şi o mai bună exploatare a pieţei americane, fiind luate în calcul localizări precum New York, Los Angeles, Las Vegas şi Miami. Compania americană vrea să recucerească şi fanii din Europa de Vest.

Formula 1 va putea vinde către sponsori „drepturi de denumire” pentru fiecare cursă, va avea departament de marketing şi va fi mult mai prezentă pe social media şi alte tipuri de platforme digitale.

„Nu există marketing, research, analiza datelor, platforme digitale. Acest sport generează conţinut unic în lume, cu potenţial global, şi nu a făcut destul pentru a profita la maximum de asta. Trebuie să promovăm rivalităţile şi tehnologia investită în acest sport”, a comentat sursa Financial Times, citată drept un director executiv apropiat F1. „Probabil că nu există niciun sport atât de intens tehnologic şi cu toate acestea nu avem un sponsor din domeniul tehnologiei”.

Liberty, controlată de miliardarul american John Malone, a cumpărat Formula 1 în acest an de la fondul de investiţii CVC Capital într-o tranzacţie care a evaluat cel mai performant sport cu motor la 8 miliarde de dolari. Chase Carey, fost vicepreşedinte executiv al 21st Century Fox, companie controlată de miliardarul Rupert Murdoch, va fi noul preşedinte al Formula 1, în locul lui Peter Brabeck-Letmathe, preşedintele Nestlé. Bernie Ecclestone, vechiul boss al Formula 1, va avea probabil un rol de tranziţie în conducerea sportului pentru următorii doi-trei ani.

În ultimul an fiscal, Formula 1 a avut venituri de 1,8 miliarde de dolari, din care aproximativ 35% din drepturi de difuzare, o treime din comisioanele plătite de oraşele care găzduiesc Grand Prix-uri, 15% din publicitate şi sponsorizări, iar restul din producţie TV, licenţiere de brand-uri, ospitalitate şi alte surse.

Formula 1 a fost criticată de investitori pentru ritmul lent al modernizării şi adaptării la era internetului, dar şi pentru că a pierdut fani. Presiunile se văd doar în veniturile organizatorilor, ci şi în conturile echipelor: veniturile echipelor au scăzut în 2015 la 750 milioane de dolari, de la 950 milioane de dolari în 2012.

Totodată, trecerea de la regimul free-to-air la vizionarea cu plată a curselor pe anumite pieţe cheie, inclusiv în Asia, a afectat serios ratingurile F1.

Liberty Media are de gând să îmbunătăţească şi relaţiile dintre echipe şi forul organizator, după tensiunile generate în ultimii ani de mandat ai lui Ecclestone, în principal în jurul distribuirii banilor pentru premiere.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...