Cumpără acţiunea Stirom, spun analiştii. Patronii greci lasă profitul în companie pentru investiţii

Producătorul de ambalaje din sticlă Stirom Bucureşti (STIB) va păstra, pentru finanţarea investiţiilor, peste 95% din profitul net pe anul trecut, de 13,5 milioane de lei,  potrivit unui raport trimis la Bursă. Broker Cluj Napoca tocmai a emis recomandarea „Cumpără" acţiunile STIB, căci sunt subevaluate, conform raportului primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - vin, 29 mart. 2013, 11:37
Cumpără acţiunea Stirom, spun analiştii. Patronii greci lasă profitul în companie pentru investiţii

Acţiunile Stirom Bucureşti (STIB) sunt însă foarte puţine pe piaţă. Grupul grec Yioula Glassworks, cea mai mare companie de profil din Europa de Sud-Est, deţine peste 93% din acţiunile STIB,  prin  firma MGL Mediterranean Glass, înregistrată în Cipru.

Nu sunt previzibile curând nici planurile de deschidere spre piaţă promise de directorul general al Stirom, Spyridon Vamvakas.

Vamvakas a anunţat, cu ocazia transferului de pe piaţa Rasdaq pe piaţa principală a Bursei, din mai anul trecut, că Stirom Bucureşti (STIB) vrea să atragă finanţare prin majorare de capital la bursă de circa 10 milioane euro.

Scopul emisiunii de acţiuni era de a susţine investiţii în produse inovative, optimizarea consumului de energie şi pentru proiecte în protecţia mediului.

Între timp, firma a obţinut cea mai mare finanţare din fonduri europene anunţată de o companie de la  bursă: 51,5 milioane de lei.

Proiectul de investiţii finanţat din bani europeni vizează tocmai eficientizarea consumului energetic prin investiţii în procesul de fabricaţie a ambalajelor din sticlă şi are o valoare totală de 166,3 milioane de lei.

Stirom Bucureşti (STIB) este cel mai mare producător intern de articole de sticlărie, potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu.  Este furnizorul companiilor care utilizează ambalaje din sticlă, dar şi al reţelelor de magazine de tip „cash and carry”, sau ale supermarketurilor. Produce sticlărie de ambalaj pentru industria alimentară şi a băuturilor, precum şi articole de menaj.

„Potrivit analizei fundamentale, Stirom Bucureşti (STIB) este subevaluată faţă de companiile similare şi potenţialul de creştere al acţiunii este susţinut de programul de investiţii ambiţios”, scrie Andrei Rădulescu în raportul Broker Cluj Napoca, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Preţul ţintă al acţiunilor STIB este de 6,79 de lei / titlu, cu peste 64% mai mare decât cel de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Ultima tranzacţie a fost făcută, însă marţi, iar în ultimele 52 de săptămâni nu s-au făcut decât 513, în valoare de 1,5 milioane de lei. Astfel, compania este evaluată la peste 67 de milioane de lei.

Stirom Bucureşti (STIB) are o cotă de 59% pe piaţa românească de ambalaje din sticlă şi de 33% pe cea de menaj, potrivit oficialilor compnaiei. Stirom se bate mai ales cu fabrici de sticlă din Bulgaria, Moldova şi Cehia, iar pe segmentul de menaj principalii concurenţi sunt cei din China, Turcia şi Belgia.

Yioula Glassworks este cea mai mare companie de profil din Europa de Sud-Est, potrivit directorului Stirom. Grupul mai are încă şase fabrici de sticlă în Grecia, Bulgaria şi Ucraina.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...