Cumpără acţiunile Prospecţiuni SA. Firma lui Tender este subevaluată

Preţul ţintă al acţiunilor companiei de prospecţiuni geologice Prospecţiuni SA Bucureşti (PRSN) a fost actualizat cu aproape 4,6% peste ţinta stabilită anterior de analiştii de la SSIF broker Cluj Napoca. Actualizarea survine după anunţarea rezultatelor preliminare pe anul trecut. Compania este subevaluată, potrivit raportului primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 06 mart. 2013, 07:04
Cumpără acţiunile Prospecţiuni SA. Firma lui Tender este subevaluată

Noul preţ ţintă pentrui acţiunile Prospecţiuni SA Bucureşti (PRSN) este de 0,228 lei / titlu, cu 20% peste preţul de la Bursa de Valori Bucureşti  (BVB), unde compania este evaluată la 135 de milioane de lei.

Prospecţiuni (PRSN) „continuă să fie subevaluată, în urma analizei fundamentale (a performanţelor companiei, n.r.), chiar dacă rezultatele preliminare pe 2012 au fost în urma estimărilor noastre“, scrie Andrei Rădulescu, analist senior la  SSIF broker Cluj Napoca, în raportul primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Indicatorii care măsoară performanţele companiei sunt sensibil sub mediile celor ale firmelor din acelaşi domeniu cu care Prospecţiuni (PRSN) este comparată: patru companii americane printre care Schlumberger şi Halliburton, ca şi două companii norvegiene.

Acţiunea Prospecţiuni (PRSN) are indicatorul PER (raportul preţ/acţiune faţă de profit net/acţiune, n.r.) de numai 6,8, în vreme ce media companiilor analizate este de 16,4.

Compania este subevaluată şi după raportul dintre preţul acţiunii şi vânzări (0,4 faţă de media 2,2), respectiv după cel dintre preţ şi valoarea contabilă (0,4 faţă de media 2,3), potrivit analistului de la SSIF Broker Cluj Napoca.

Prospecţiuni (PRSN) a obţinut un profit brut de 23,7 milioane de lei (19,9 milioane, după taxarea cu 16%), anul trecut, cu peste 38% sub cel din 2011.

Cifra de afaceri a companiei a scăzut uşor (0,3%) până la 314,3 milioane de lei, de asemeni cu doar un milion sub estimarea anterioară Broker Cluj.

Compania controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender este liderul autoritar al pieţei de prospecţiuni geologice, iar principalii săi clienţi sunt OMV Petrom şi Romgaz.

Prospecţiuni (PRSN) a declanşat „o politică agresivă de internaţionalizare“ şi pare să fi găsit o soluţie la dependenţa de marii săi clienţi, prin extinderea operaţiunilor în străinătate.

În urma prospectării în perimetrele din Africa, PRSN a găsit zăcăminte exploatabile de metale grele, precum zirconiu şi titan. În diferite stadii de prospectare se află resursele  aur, cupru şi fosfaţi.

Compania a încheiat cu Petrom un contract de explorări de 80 de milioane de euro, pe următorii ani, se mai spune în raportul Broker Cluj.

 

Te-ar mai putea interesa și
Hotelier din Tulcea: Am început foarte bine de Paşte, dar de 1 Mai a fost dezastruos. De turiştii străini nici nu mai vorbim
Hotelier din Tulcea: Am început foarte bine de Paşte, dar de 1 Mai a fost dezastruos. De turiştii străini nici nu mai ...
Turismul este principalul domeniu de activitate din judeţul Tulcea afectat în ultimele luni de războiul din Ucraina, secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici......
Rusia vrea să taie Ucraina de centrala nucleară Zaporojie ocupată – Dacă vrea curent, să plătească, declară un vicepremier rus
Rusia vrea să taie Ucraina de centrala nucleară Zaporojie ocupată – Dacă vrea curent, să plătească, declară ...
Rusia vrea să taie Ucraina de centrala sa nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de armata rusă, cu excepţia ...
Ciolacu: Niciodată în situaţii de criză nu se majorează impozitele, deci nu se vor majora nici în România
Ciolacu: Niciodată în situaţii de criză nu se majorează impozitele, deci nu se vor majora nici în România
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că "niciodată" în situaţii de criză nu se majorează ...
Registrul Auto Român oferă consultanță tehnică la achiziționarea unui vehicul
Registrul Auto Român oferă consultanță tehnică la achiziționarea unui vehicul
Registrul Auto Român are, din această săptămână, o nouă activitate, RAR eXpert, care constă în verificarea amănunţită ...