Cumpără acţiunile Prospecţiuni SA. Firma lui Tender este subevaluată

Preţul ţintă al acţiunilor companiei de prospecţiuni geologice Prospecţiuni SA Bucureşti (PRSN) a fost actualizat cu aproape 4,6% peste ţinta stabilită anterior de analiştii de la SSIF broker Cluj Napoca. Actualizarea survine după anunţarea rezultatelor preliminare pe anul trecut. Compania este subevaluată, potrivit raportului primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 06 mart. 2013, 07:04
Cumpără acţiunile Prospecţiuni SA. Firma lui Tender este subevaluată

Noul preţ ţintă pentrui acţiunile Prospecţiuni SA Bucureşti (PRSN) este de 0,228 lei / titlu, cu 20% peste preţul de la Bursa de Valori Bucureşti  (BVB), unde compania este evaluată la 135 de milioane de lei.

Prospecţiuni (PRSN) „continuă să fie subevaluată, în urma analizei fundamentale (a performanţelor companiei, n.r.), chiar dacă rezultatele preliminare pe 2012 au fost în urma estimărilor noastre“, scrie Andrei Rădulescu, analist senior la  SSIF broker Cluj Napoca, în raportul primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Indicatorii care măsoară performanţele companiei sunt sensibil sub mediile celor ale firmelor din acelaşi domeniu cu care Prospecţiuni (PRSN) este comparată: patru companii americane printre care Schlumberger şi Halliburton, ca şi două companii norvegiene.

Acţiunea Prospecţiuni (PRSN) are indicatorul PER (raportul preţ/acţiune faţă de profit net/acţiune, n.r.) de numai 6,8, în vreme ce media companiilor analizate este de 16,4.

Compania este subevaluată şi după raportul dintre preţul acţiunii şi vânzări (0,4 faţă de media 2,2), respectiv după cel dintre preţ şi valoarea contabilă (0,4 faţă de media 2,3), potrivit analistului de la SSIF Broker Cluj Napoca.

Prospecţiuni (PRSN) a obţinut un profit brut de 23,7 milioane de lei (19,9 milioane, după taxarea cu 16%), anul trecut, cu peste 38% sub cel din 2011.

Cifra de afaceri a companiei a scăzut uşor (0,3%) până la 314,3 milioane de lei, de asemeni cu doar un milion sub estimarea anterioară Broker Cluj.

Compania controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender este liderul autoritar al pieţei de prospecţiuni geologice, iar principalii săi clienţi sunt OMV Petrom şi Romgaz.

Prospecţiuni (PRSN) a declanşat „o politică agresivă de internaţionalizare“ şi pare să fi găsit o soluţie la dependenţa de marii săi clienţi, prin extinderea operaţiunilor în străinătate.

În urma prospectării în perimetrele din Africa, PRSN a găsit zăcăminte exploatabile de metale grele, precum zirconiu şi titan. În diferite stadii de prospectare se află resursele  aur, cupru şi fosfaţi.

Compania a încheiat cu Petrom un contract de explorări de 80 de milioane de euro, pe următorii ani, se mai spune în raportul Broker Cluj.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
10 întrebări la care trebuie să știi răspunsul, dacă vrei să te angajezi dealer la cazino
10 întrebări la care trebuie să știi răspunsul, dacă vrei să te angajezi dealer la cazino
Jocurile de cazino atrag tot mai mulți români, însă dincolo de partea de divertisment, unii pot merge mai departe spre ...
Automobile Dacia și Ford România, cele mai puternice companii auto din Europa de Sud-Est
Automobile Dacia și Ford România, cele mai puternice companii auto din Europa de Sud-Est
Dacia și Ford ocupă locuri fruntașe în Southeast Europe`s Top 100 Biggest Companies, iar alți producători de componente ...
Ultimele modificări în energie: se schimbă compensațiile din facturile casnicilor, vor fi sprijinite și firmele, se plafonează prețurile și profitul furnizorilor, se suprataxează producătorii – proiect
Ultimele modificări în energie: se schimbă compensațiile din facturile casnicilor, vor fi sprijinite și firmele, se ...
Senatorii din Comisia Economică au adoptat mai multe amendamente la OUG 118/2021 care stabilea doar compensarea facturilor ...