Profit din hârtie igienică: Cumpără acţiunile Vrancart Adjud, spun analiştii

25 03. 2013
vrancart_lila_camilla_37437400

Potenţialul de creştere al acţiunilor Vrancart Adjud (VNC) „este susţinut pe termen scurt de faptul că VNC este subevaluată faţă de cele companiile similare şi, pe termen mediu şi lung, de politica de investiţii agresivă din ultimii ani“, scrie analistul Andrei Răduelscu în raportul Broker Cluj Napoca, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

„Recomandarea este Cumpără VNC“, conchide analistul, ale cărui calcule au ajuns la un preţ ţintă de 0,091 lei / acţiune, cu peste 20% mai mare decât cel de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Vrancart Adjud (VNC) are o cotă de piaţă de circa 20% pe piaţa internă a hârtiei igienice şi pe segmentul cartonului ondulat, folosit mai ales la ambalaje. În 2011, compania a produs aproape 100 de tone de hârtie igienică şi de carton ondulat.

Anul trecut, compania a scos un profit net de 5,1 milioane de lei, de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2011, din afaceri de peste 180 de milioane de lei, în creştere cu peste 10%. Cheltuielile cu dobânzile au înjumătăţit profitul brut.

Vrancart Adjud (VNC) şi-a bugetat un profit de 7 milioane de lei pentru acest an, cu şi afaceri de peste 195 milioane de lei.

„Compania a investit agresiv în ultimii ani, atât în tehnologie, cât şi pentru a îmbunătăţi eficienţa colectării  de materie primă reciclabilă“, potrivit raportului Broker Cluj Napoca.

Profitul a fost reinvestit în aceşti ultimi ani şi, luna viitoare, managementul propune acţionarilor includerea unei părţi a profitului de anul trecut în capitalul social, prin majorare.

Acţionarul majoritar îşi va conserva deţinerea de aproape 75%, ca şi fondul de pensii „AZT Viitorul tău“, administrat de o filială a grupului Allianz Ţiriac, care a ajuns la aproape 7,5%, la începutul acestui an.

Pe parcursul ultimilor doi ani au mai raportat deţineri şi un fond al ING Groep şi Hyposwiss Fund Danube Tiger, de peste 5,5% , respectiv 4,4%.

Acţiunile Vrancart Adjud (VNC) nu sunt, însă prea lichide, adică nu se găsesc uşor la cumpărare şi nu i se găsesc uşor cumpărători la vânzare.

Compania valorează la BVB aproape 60 de milioane de lei, dar ieri nu s-au făcut decât 17 tranzacţii, în valoare de 71.500 de lei, iar în ultimele 52 de săptămâni valoarea schimburilor nu a ajuns la 2 milioane de lei.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.