„Cumpără Biofarm“ cu grijă, spun analiştii. Îşi respectă bugetul şi recuperează creanţele mai repede

„Titlurile BIO (simbolul bursier al Biofarm Bucureşti, n.r.) merită să fie păstrate în portofoliu, dacă există deja, sau să fie achiziţionate cu prudenţă“, potrivit opiniei analiştilor firmei de brokeraj Tradeville Bucureşti. Analiştii bucureşteni preiau estimarea de preţ ţintă a celor consultaţi de Thompson Reuters. Profitul net pe 2012  se anunţă a fi mai mare decât cel bugetat, iar ţinta de vânzări va fi atinsă.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 dec. 2012, 13:57
„Cumpără Biofarm“ cu grijă, spun analiştii. Îşi respectă bugetul şi recuperează creanţele mai repede

Producătoarea de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO) a avut rezultate bune pe trimestrul 3, respectiv pe primele 9 luni ale anului: un profit net de peste 17 de milioane lei, din afaceri de peste 77 de  milioane lei.

Cifra de afaceri bugetată pentru anul 2012 a fost acoperită în proporţie de 77%, iar ţinta privind profitul net a fost depaşită. Astfel, suntem de părere că obiectivele anului 2012 vor fi îndeplinite“, spun analiştii firmei de brokeraj Tradeville.

Ca urmare, este menţinut preţul ţintă de 0,22 lei / acţiune, estimat acum două luni, ca medie a aprecierilor analiştilor consultaţi de Reuters, preluate de Tradeville.

Preţul ţintă este cu peste 12 % mai mare decât preţul actual de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Atât lichiditatea ridicată, cât şi gradul scăzut de îndatorare sunt argumente în favoarea demarării unui program susţinut de dezvoltare bazat pe accesibilitatea produselor din portofoliu sau în favoarea plăţii de dividende“, spun analiştii Tradeville.

Firma de brokeraj Tradeville estimează că Biofarm va înregistra, în 2012, un profit net de 0,02 lei / acţiune, dublu faţă de 2011, şi un dividend de 0,01 lei / acţiune, ceea ce ar presupune un randament al dividendului de  5% (raportul dividend /acţiune la preţ de cumpărare pe acţiune).

Preţul ţintă este neschimbat faţă de raportul din octombrie şi este cu 3 bani mai mare decât estimarea din septembrie a Erste Group Research.  Echipa de analişti de la BCR a Erste era nemulţumită, atunci, de restanţele de plată din sistemul de distribuţie farmaceutic, dar şi a dificultăţilor suplimentare ale taxei clawback. 

Acum, analiştii de la Tradeville remarcă „valorile ridicate ale indicatorilor de lichiditate, precum şi durata de încasare a creanţelor care a scăzut considerabil, la 86 de zile (de la 136, n.r.), situându-se la o valoare redusă în comparaţie cu competitorii firmei“.

Prin taxa clawback statul ia înapoi circa 30% din banii pe care îi dă pe medicamentele generice, prin casele de sănătate. Taxa ar putea scădea spre 20%, dacă Guvernul va schimba modul de calcul, eliminând TVA din calcule, conform promisiunilor.

Principalii acţionari ai Biofarm (BIO) sunt Societăţile de Investiţii Financiare SIF Oltenia (SIF 5, cu 25,28%), SIF Banat-Crişana (SIF1, 16,66%), SIF Moldova (SIF2, 12,21%) şi AVAS (1,04%).

Parteneriatul SIF-urilor la Biofarm a fost menit iniţial participării la licitaţia privind privatizarea Antibiotice, amânată până la o dată neprecizată.

Avertisment
Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări, şi pot fi modificate mai devreme de 12 luni, dacă intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, care sun tîntodeauna particulare şi trebuie luate în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Finanţele propun majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc
Finanţele propun majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc
Ministerul Finanţelor propune majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc şi reducerea plafonului neimpozabil pentru veniturile obţinute ca urmare a......
E oficial! Schimbări importante la Codul Fiscal! Impozite și accize mai mari, crește și TVA pentru anumite domenii- DOCUMENT
E oficial! Schimbări importante la Codul Fiscal! Impozite și accize mai mari, crește și TVA pentru anumite domenii- DOCUMENT
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat proiectul de OUG care modifică mai multe dintre prevederile Codului Fiscal. ...
Parlamentarii au votat schimbări importante pentru toate firmele din România. Ce înseamnă „starea de dificultate” și „acordul de restructurare” și cum pot  salva ele mii de firme anual?
Parlamentarii au votat schimbări importante pentru toate firmele din România. Ce înseamnă „starea de dificultate” ...
Parlamentul României a adoptat, zilele trecute, legea care transpune prevederile Directivei Europene 2019/1023, care introduce ...
A intrat în funcțiune noul mecanism de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță (FUI) de energie electrică. În iulie FUI este Electrica Furnizare
A intrat în funcțiune noul mecanism de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță (FUI) de energie electrică. În ...
ANRE a publicat lista cu Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) desemnați în funcție de cota de piață, un mecanism nou ...