Cumpără SIF Transilvania, spun analiştii. Ţinta de preţ a crescut până la 0,9 lei pe acţiune

Acţiunea SIF Transilvania (SIF3) are un potenţial de creştere de aproape 25% faţă de preţul actual din piaţă, ca urmare a creşterii preţului ţintă de către analiştii Broker Cluj, potrivit unui raport al firmei trimis la redacţia ECONOMICA.NET. Pentru patru dintre cele cinci SIF-uri este recomandată cumpărarea.
Adrian N. Ionescu - mar, 22 ian. 2013, 10:54
Cumpără SIF Transilvania, spun analiştii. Ţinta de preţ a crescut până la 0,9 lei pe acţiune

Preţul ţintă al SIF Transilvania (SIF3) este de 0,904 lei / acţiune. Preţul de piaţă se apropiase la 5 bani de ţinta de preţ estimată în septembrie.

SIF Transilvania are cel mai mare randament previzibil al dividendului (peste 23%) şi cel mai mare profit pe 2012 dintre SIF-uri, de 212 milioane de lei.

SIF Transilvania (SIF3) este a treia societate de investiţii financiare, după SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2) la care preţul ţintă este actualizat de Broker Cluj Napoca, ca urmare a aprecierii pe piaţă a acţiunilor lor.

Toate cele trei SIF-uri menţionate mai sus, ca şi SIF Banat Crişana (SIF1), beneficiază de recomandarea „CUMPĂRĂ“, a analistului Andrei Rădulescu de la Broker Cluj Napoca.

La SIF Oltenia (SIF5), cea mai recentă recomandare s-a oprit la „PĂSTREAZĂ“.

„Recomandarea  „CUMPĂRĂ“ se menţine (în acest caz la SIF3, n.r.)“, ca urmare  a faptului că societatea „continuă să fie subevaluată şi tendinţa de creştere este susţinută de aşteptările privind dividendele  mari“, scrie Andrei Rădulescu în raportul trimis la ECONOMICA.NET.

Analistul avertizează, ca de obicei, şi asupra riscului deteriorării climatului financiar global, respectiv intern: „într-un scenariu negativ, acţiunea SIF3 ar putea scădea până la 0,565 lei“.

Creşterea acţiunilor SIF este stimulată şi de eventualitatea schimbării conducerilor acestora în primăvară.

Anul trecut, fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă, cunoscut investitor la bursă, declara că s-ar putea strânge uşor suficient cvorum într-o adunare a acţionarilor care să schimbe măcar 3 – 4 administratori.

După ce, fostul preşedinte al SIF Banat Crişana (SIF1), Ioan Cuzman s-a împăcat cu contestatarii săi, doar la SIF Transilvania (SIF3) şi la SIF Oltenia (SIF5) perspectivele au rămas neclare.

La SIF4 se duce un conflict deschis  între administratorii de la SAI Muntenia Invest şi grupul de acţionari grupaţi în jurul brokerului Bogdan Juravle. Doar conducerea SIF2 pare să beneficieze de încrederea acţionarilor.

Dividendele oferite de patru dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare vor fi mai mari decât cele date anul trecut, şi cu 80% într-un caz, potrivit estimărilor unui raport al SSIF Broker Cluj Napoca.

Totuşi dividendele mari „nu îi vor ajuta, însă, multă vreme pe liderii SIF-urilor, mai precis atunci când nu vor mai avea ce vinde. Atunci nu vor mai avea nici din ce da dividende. Ceea ce ne aduce în faţa ipotezei că, mai devreme sau mai târziu, SIF-urile vor dispărea. Cel puţin cele care nu şi-au schimbat strategia de administrare, cum am zis, ca SIF Moldova“, declara nu demult, pentru ECONOMICA.NET, analistul de la SSIF Broker.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt , de obicei modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi pot asuma răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Analiză Euler Hermes – Don`t Look Up! Economiile avansate vor continua să depășească piețele emergente în 2022
Analiză Euler Hermes – Don`t Look Up! Economiile avansate vor continua să depășească piețele emergente în 2022
Redresarea post-criză rămâne robustă, dar continuă să fie inegală din cauza discrepanțelor tot mai mari între economiile ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea distribuitorului de piese auto Augsburg International de către firma elvețiană Autonet Group
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea distribuitorului de piese auto Augsburg International de către firma elvețiană ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Autonet Group Holding AG din Elveția a preluat societatea Augsburg ...
Compania de consultanță financiară Savvy a devenit membră al GGI Global Alliance, cea mai mare asociație multidisciplinară din lume
Compania de consultanță financiară Savvy a devenit membră al GGI Global Alliance, cea mai mare asociație multidisciplinară ...
Savvy, o companie din România cu peste 16 ani experiență în audit, contabilitate, fiscalitate, administrarea resurselor ...