Cumpărăturile online versus offline: diferenţele s-au diminuat – studiu GfK

Diferenţele între cumpărăturile efectuate online şi cele offline nu sunt aşa de mari cum par, se arată în studiul GfK FutureBuy.
Economica.net - mie, 08 iun. 2016, 08:49
Cumpărăturile online versus offline: diferenţele s-au diminuat - studiu GfK

GfK a chestionat 23.000 de cumpărători din 23 de ţări din Asia Pacific, America Latină, Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu, întrebându-i când a fost ultima dată când au hotărât dacă să achiziţioneze ceva din mediul online sau dintr-un magazin şi care au fost factorii care au înclinat balanţa în favoarea unui mediu sau al altuia.

Cei mai importanţi factori luaţi în calcul în decizia cumpărătorilor de a face achiziţia online, mai degrabă decât din magazin, au fost banii economisiţi (55%), cumpărături mai uşor de realizat (28%), o mai bună selecţie a produselor (26%) şi cumpărături mai rapide (25%).

Cel de-al cincilea cel mai popular factor este împărţit în mod egal între cei care spun că au ales online-ul deoarece au obţinut informaţii mai bune de acolo şi cei care spun că l-au ales pentru că fac deja achiziţii în mod obişnuit din online (20%).

Un studiu asemănător realizat la nivelul ţării noastre arată că top trei criterii la nivel global sunt esenţiale şi pentru români, şi anume, banii economisiţi (52%), o mai bună varietate de produse (43%) şi uşurinţa cumpărăturilor (37%).

‘Românii apreciază mai mult decât alte naţiuni diversitatea ofertei din online pentru că au posibilitatea de a face comparaţii între produse şi servicii şi, în final, o alegere mai bună. De asemenea, uşurinţa la cumpărături în mediul virtual este un criteriu care contează mai mult pentru conaţionali decât pentru cei din alte ţări’, a declarat Cristina Vasile, Group Account Manager, FMCG Lead GfK România.

Cu toate acestea, patru dintre motivele care cântăresc cel mai mult în opţiunea de a cumpăra online se regăsesc şi în primele cinci cele mai importante motive care îi determină pe oamenii să cumpere din magazine, se arată în studiul GfK FutureBuy.

Factorul principal care înclină balanţa către decizia de a achiziţiona din magazine este acela că oamenii pot vedea şi testa produsele înainte de a le cumpăra (peste 50% din cei chestionaţi).

O treime au răspuns că preferă magazinele fizice deoarece este mai uşor să facă cumpărăturile de acolo, comparativ cu 28% care au ales acelaşi criteriu drept un avantaj al online-ulului.

Al treilea motiv al cumpărătorilor în alegerea magazinului este că pot returna produsele (29%), urmat de rutină (28%).

Al cincilea cel mai popular motiv se împarte în mod egal între obţinerea unei mai bune informări şi economisirea de bani (cu câte 22%).

În România, în linie cu rezultatele la nivel global, cei chestionaţi consideră un avantaj major al magazinelor fizice faptul că pot încerca produsele înainte de a le cumpăra (56%).

Al doilea criteriu care contează şi care nu apare în top cinci motive menţionate de respondenţii din alte ţări este obţinerea rapidă a produselor (51%), iar al treilea este rutina (30%).

‘Aceste rezultate conduc la două concluzii importante. Prima este aceea că motivaţiile care determină realizarea de cumpărături din magazin faţă de cele din online nu sunt atât de diferite pe cât ne aşteptăm. De exemplu, sfatul experţilor nu este un diferenţiator cheie într-o direcţie sau în alta. Prin urmare, pentru a menţine traficul în magazine, este imperios necesar ca retailerii (în parteneriat cu producătorii) să inoveze pentru a oferi motive pentru a fi vizitaţi şi pentru a creşte apetitul pentru a cumpăra din magazinul lor, categoria sau marca lor. Ne aşteptăm ca, în ciuda unui scurt hiatus, punctele de vânzare fizice să devină mai importante decât oricând’, a declarat James Llewellyn, director studii de shopper la GfK.

‘A doua concluzie este aceea că, pentru a reuşi în viitor, retailerii trebuie să creeze o sinergie între online şi offline, şi nu neapărat diversitatea ofertei. În cele din urmă vorbim despre aceiaşi cumpărători care doresc să-şi îndeplinească aceleaşi nevoi, cu aceleaşi produse şi servicii. În viitor vor fi mai puţine dezbateri cu privire la online şi la offline şi ne vom concentra din nou pe chestiuni fundamentale precum varietate, preţ, accesibilitate şi experienţă, precum şi felul în care împlinim şi depăşim aşteptările cumpărătorilor în fiecare dintre ele şi în toate’, a adaugat James Llewellyn.

GfK a realizat un studiu online printre 23.000 de consumatori cu vârste peste 18 ani din 23 de ţări din Asia Pacific, America Latină, Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu. Datele sunt ponderate pentru a reflecta componenţa demografică a populaţiei online de peste 18 ani din fiecare ţară.

Prezentă pe piaţa locală din 1992, GfK România este un important institut de cercetare de piaţă, cu o cifră de afaceri de 16,2 milioane euro în 2014. Activităţile GfK România sunt structurate în două sectoare, Consumer Choices şi Consumer Experiences.

GfK are peste 13.000 de experţi în cercetarea de piaţă si oferă insight-uri globale importante, îmbinate cu expertiză locală, în peste 100 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...