Cupru Min, liber la privatizare, după ce a câştigat procesele cu fostul investitor

Ministerul Economiei vrea să listeze la bursă producătorul de cupru Cupru Min Abrud, întrucât compania a câştigat procesele cu fostul investitor, litigii care au împiedicat până acum privatizarea companiei în acest mod, a declarat, joi, Sorin Găman, director general adjunct al Direcţiei Generale de Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei.
Economica.net - joi, 10 apr. 2014, 10:16
Cupru Min, liber la privatizare, după ce a câştigat procesele cu fostul investitor

‘Listarea la bursă a companiei este soluţia propusă de Ministerul Economiei. Aceasta întrucât compania nu mai este grevată de procesele pe care le avea cu fostul investitor, procese pe care le-a câştigat’, a spus Găman, prezent la Forumul Minier Român.

El a adăugat că Cupru Min este o companie pe profit şi care nu are datorii la stat, dar are un necesar mare de investiţii.

Citeşte şi Statul, prin Cupru Min, sapă deja în muntele unde e şi Roşia Montană

La mijlocul lunii decembrie 2013, Ministerul Economiei a anunţat că va elabora o nouă strategie de investiţii la Cupru Min, după ce niciuna dintre cele două companii interesate de Cupru Min nu a depus oferte angajante pentru a cumpăra concentrat de cupru de la Cupru Min.

‘Până la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10,00) niciuna dintre cele două companii, Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia, aflate în faza de negociere, nu a depus ofertă angajantă în etapa finală a procedurii’, se arată într-un comunicat al ME.

Reprezentanţii ministerului explicau faptul că, pe parcursul negocierilor, ambii participanţi au solicitat modificări ale unora dintre condiţiile iniţiale, stabilite prin caietul de sarcini, vizând în principal preţul minim sau garanţii suplimentare asupra activelor societăţii.

‘Având în vedere că modificarea acestor condiţii ar fi reprezentat o schimbare esenţială a prevederilor obligatorii din caietul de sarcini, Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri, deoarece ar fi fost încălcate principiile esenţiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt ce a fost comunicat ofertanţilor. Ţinând cont de observaţiile desprinse din derularea acestei proceduri, în perioada următoare se vor reanaliza principiile din Memorandum care au stat la baza acesteia, precum şi condiţiile din caietul de sarcini, urmând a se stabili o nouă strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investiţiilor la Cupru Min’, se mai preciza în comunicat.

În primele zece luni ale anului trecut, Cupru Min a avut un profit de 13,9 milioane de lei, mai mare decât cel înregistrat în tot anul 2012, când a consemnat un profit de 11 milioane de lei, iar veniturile totale ale companiei în această perioadă s-au ridicat la 138,5 milioane de lei. De asemenea, în ultimele şapte luni din 2013, a fost dublat volumul de investiţii în descopertă, crescând, astfel, gradul de asigurare cu rezerve de minereu de la 7,2 luni la aproximativ 12 luni.

Înfiinţată în 1977, sub denumirea de Sucursala Minieră Abrud, exploatarea avea ca obiect principal de activitate extracţia şi prepararea minereurilor cuprifere sărace de la Roşia Poieni. Zăcământul era evaluat la peste un miliard de tone de minereu cu un conţinut mediu de 0,353% cupru şi cu aproximativ 3,9 milioane de tone de metal.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...