Cupru Min: Ministerul Economiei a publicat anunţul de intenţie pentru atragerea de investiţii

Ministerul Economiei a publicat anunţul de intenţie pentru atragerea de investiţii la societatea Cupru Min Abrud, document în care se estimează că modalitatea de selecţie a investitorului va fi aprobată de conducerea societăţii în cursul lunii iunie 2013, potrivit site-ului instituţiei.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 10:34
Cupru Min: Ministerul Economiei a publicat anunţul de intenţie pentru atragerea de investiţii

‘Se estimează că modalitatea de atragere de investiţii şi de selecţie a investitorului va fi aprobată de conducerea societăţii în cursul lunii iunie 2013 şi va fi dată publicităţii prin anunţul privind atragerea de investiţii la SC Cupru Min SA, care va conţine detalii cu privire la achiziţionarea caietului de sarcini, precum şi cu privire la calendarul operaţiunilor’, se menţionează în anunţul de intenţie.

Realizarea procesului de atragere de investiţii se va face prin orice metodă prevăzută de lege (asociere în participaţiune, cooperare, etc.), suma obţinută de la investitorul selectat urmând să fie utilizată pentru efectuarea investiţiilor de mediu, dotarea tehnologică a societăţii, deschiderea de noi fronturi de lucru şi capital de lucru. Selectarea investitorului se va face pe baza unui proces competitiv.

Caietul de sarcini va conţine informaţii detaliate cu privire la condiţiile de participare la selecţie, documentele de participare solicitate, condiţiile de eligibilitate, modalităţile de prezentare şi conţinutul ofertelor, criteriile în baza cărora vor fi evaluate ofertele depuse de investitorii care participă la selecţie, modalitatea de punctare a ofertelor pentru desemnarea ofertei câştigătoare, modalitatea de acces la date şi informatii, garanţiile solicitate.

Scrisorile de Interes trebuie transmise până în 10 iunie 2013. Acestea vor conţine şi o prezentare a investitorului, cuprinzând informaţii detaliate despre acţionariatul acestuia şi/sau structura de control corporativ, experienţa investitorului în domeniul finanţării şi/sau operării de societăţi care activează în industria minieră, în mod particular în sectorul cuprifer, precum şi despre capabilităţile financiare ale acestuia, care să demonstreze posibilitatea efectivă şi imediată de implicare într-un proiect comun de investiţii cu societatea, pentru dezvoltarea acesteia.

În cazul în care înainte de punerea în vânzare a caietului de sarcini sau de cumpărarea acestuia, investitorul care a prezentat o Scrisoare de Interes trebuie să comunice în scris societăţii că doreşte efectuarea unei vizite cu scopul de a-şi forma o opinie generala asupra situaţiei companiei. Societatea va asigura accesul investitorului pe amplasamentele acesteia şi la informaţii publicabile, cu semnarea în prealabil a unui angajament de confidenţialitate, fără achitarea unei taxe.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, că strategia de atragere a investitorilor pentru Cupru Min va fi prezentată în 17 iunie, 7 companii fiind interesate de societate în condiţiile în care autorităţile ar fi intenţionat privatizarea ei, formulă la care se poate recurge după ce compania va fi repusă pe picioare.

‘Am adoptat un memorandum în Guvern, iar potrivit recomandărilor din acest document, am selectat un consultant juridic, tehnic şi financiar. Este vorba despre Boştină şi Asociaţii şi Zamfirescu, Racoţi şi Asociaţii. Ei au prezentat termenele şi astfel, până în 17 iunie, consorţiul va pregăti strategia de atragere a investiţiilor pentru Cupru Min, evaluarea necesarului de investiţii pentru mediu, tehnologie şi descopertă. Până în 18 iunie vom derula procedurile interne, va avea loc convocarea Consiliului de Administraţie pentru aprobarea strategiei şi aprobarea documentului în Comisia de coordonare, structură a Ministerului. Apoi voi semna această procedura. Până la jumătatea lunii iunie vom avea depuneri de oferte şi deschiderea lor, analizarea documentelor de participare’, a afirmat Varujan Vosganian.

Oficialul a adăugat că nu vor fi acceptate variantele care vizează managementul controlat de firma investitoare, nici ajutoarele de stat solicitate.

‘Avem două motive pentru care nu privatizăm. Primul este pentru că avem două litigii. Unul se referă la garanţia oferită de Roman Copper şi reţinută de statul român pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale. Compania solicită în instanţă returnarea sumei. De asemenea, Energomineral solicită 78 milioane lei în contul unor acţiuni pe care spune ca le-a efectuat. Noi am contestat. La Curtea de Apel s-a decis să se întoarcă la fond. Al doilea motiv pentru care nu privatizăm este că piaţa cuprului se află într-o situaţie delicată. Preţul bursier a scăzut cu 25%. Nu este un moment propice pentru a vinde o companie. Diferenţa este că atunci când faci atragere de investiţii poţi să negociezi perioada în funcţie de evoluţia preţurilor. Durata contractului depinde de preţul internaţional al cuprului. Dacă va reuşi, Cuprumin se pune pe picioare, va avea autorizaţie de mediu, va avea zăcăminte şi ne putem întoarce atunci la privatizare’, a precizat Vosganian

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...