Cupru Min: Ministerul Economiei a publicat anunţul de intenţie pentru atragerea de investiţii

Ministerul Economiei a publicat anunţul de intenţie pentru atragerea de investiţii la societatea Cupru Min Abrud, document în care se estimează că modalitatea de selecţie a investitorului va fi aprobată de conducerea societăţii în cursul lunii iunie 2013, potrivit site-ului instituţiei.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 10:34
Cupru Min: Ministerul Economiei a publicat anunţul de intenţie pentru atragerea de investiţii

‘Se estimează că modalitatea de atragere de investiţii şi de selecţie a investitorului va fi aprobată de conducerea societăţii în cursul lunii iunie 2013 şi va fi dată publicităţii prin anunţul privind atragerea de investiţii la SC Cupru Min SA, care va conţine detalii cu privire la achiziţionarea caietului de sarcini, precum şi cu privire la calendarul operaţiunilor’, se menţionează în anunţul de intenţie.

Realizarea procesului de atragere de investiţii se va face prin orice metodă prevăzută de lege (asociere în participaţiune, cooperare, etc.), suma obţinută de la investitorul selectat urmând să fie utilizată pentru efectuarea investiţiilor de mediu, dotarea tehnologică a societăţii, deschiderea de noi fronturi de lucru şi capital de lucru. Selectarea investitorului se va face pe baza unui proces competitiv.

Caietul de sarcini va conţine informaţii detaliate cu privire la condiţiile de participare la selecţie, documentele de participare solicitate, condiţiile de eligibilitate, modalităţile de prezentare şi conţinutul ofertelor, criteriile în baza cărora vor fi evaluate ofertele depuse de investitorii care participă la selecţie, modalitatea de punctare a ofertelor pentru desemnarea ofertei câştigătoare, modalitatea de acces la date şi informatii, garanţiile solicitate.

Scrisorile de Interes trebuie transmise până în 10 iunie 2013. Acestea vor conţine şi o prezentare a investitorului, cuprinzând informaţii detaliate despre acţionariatul acestuia şi/sau structura de control corporativ, experienţa investitorului în domeniul finanţării şi/sau operării de societăţi care activează în industria minieră, în mod particular în sectorul cuprifer, precum şi despre capabilităţile financiare ale acestuia, care să demonstreze posibilitatea efectivă şi imediată de implicare într-un proiect comun de investiţii cu societatea, pentru dezvoltarea acesteia.

În cazul în care înainte de punerea în vânzare a caietului de sarcini sau de cumpărarea acestuia, investitorul care a prezentat o Scrisoare de Interes trebuie să comunice în scris societăţii că doreşte efectuarea unei vizite cu scopul de a-şi forma o opinie generala asupra situaţiei companiei. Societatea va asigura accesul investitorului pe amplasamentele acesteia şi la informaţii publicabile, cu semnarea în prealabil a unui angajament de confidenţialitate, fără achitarea unei taxe.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, că strategia de atragere a investitorilor pentru Cupru Min va fi prezentată în 17 iunie, 7 companii fiind interesate de societate în condiţiile în care autorităţile ar fi intenţionat privatizarea ei, formulă la care se poate recurge după ce compania va fi repusă pe picioare.

‘Am adoptat un memorandum în Guvern, iar potrivit recomandărilor din acest document, am selectat un consultant juridic, tehnic şi financiar. Este vorba despre Boştină şi Asociaţii şi Zamfirescu, Racoţi şi Asociaţii. Ei au prezentat termenele şi astfel, până în 17 iunie, consorţiul va pregăti strategia de atragere a investiţiilor pentru Cupru Min, evaluarea necesarului de investiţii pentru mediu, tehnologie şi descopertă. Până în 18 iunie vom derula procedurile interne, va avea loc convocarea Consiliului de Administraţie pentru aprobarea strategiei şi aprobarea documentului în Comisia de coordonare, structură a Ministerului. Apoi voi semna această procedura. Până la jumătatea lunii iunie vom avea depuneri de oferte şi deschiderea lor, analizarea documentelor de participare’, a afirmat Varujan Vosganian.

Oficialul a adăugat că nu vor fi acceptate variantele care vizează managementul controlat de firma investitoare, nici ajutoarele de stat solicitate.

‘Avem două motive pentru care nu privatizăm. Primul este pentru că avem două litigii. Unul se referă la garanţia oferită de Roman Copper şi reţinută de statul român pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale. Compania solicită în instanţă returnarea sumei. De asemenea, Energomineral solicită 78 milioane lei în contul unor acţiuni pe care spune ca le-a efectuat. Noi am contestat. La Curtea de Apel s-a decis să se întoarcă la fond. Al doilea motiv pentru care nu privatizăm este că piaţa cuprului se află într-o situaţie delicată. Preţul bursier a scăzut cu 25%. Nu este un moment propice pentru a vinde o companie. Diferenţa este că atunci când faci atragere de investiţii poţi să negociezi perioada în funcţie de evoluţia preţurilor. Durata contractului depinde de preţul internaţional al cuprului. Dacă va reuşi, Cuprumin se pune pe picioare, va avea autorizaţie de mediu, va avea zăcăminte şi ne putem întoarce atunci la privatizare’, a precizat Vosganian

Te-ar mai putea interesa și
Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)
Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)
Activitatea economică în zona euro a înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani, în urma succesului campaniei de vaccinare şi a atenuării restricţiilor impuse......
Aspecte negative ale meseriei de detectiv
Aspecte negative ale meseriei de detectiv
Dispariţii, infidelitate, monitorizarea copiilor de către părinţi sau a angajaţilor de către companii, competiţia ...
Furnizorii de energie arată că nu ei sunt de vină pentru creșterea prețurilor la consumatori. Care sunt cauzele scumpirii accelerate a energiei electrice
Furnizorii de energie arată că nu ei sunt de vină pentru creșterea prețurilor la consumatori. Care sunt cauzele scumpirii ...
Asociația Furnizorilor de Energie (AFEER) arată că furnizorii de energie electrică depun toate eforturile pentru ca majorările ...
iPhone 13 – Apple lucrează cu furnizori din China pentru cel mal recent model – Nikkei
iPhone 13 – Apple lucrează cu furnizori din China pentru cel mal recent model – Nikkei
Grupul american Apple lucrează cu mai mulţi furnizori chinezi pentru a produce cel mal recent model de iPhone, a anunţat ...