Cupru Min: Statul vrea cel puţin 105 milioane de dolari pe cuprul de la Abrud

Preţul minim din oferta pentru atragerea de investiţii la Cupru Min este 6.900 de dolari pe tonă, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă. Cantitatea de concentrat de cupru din minereul scos la vânzare este de circa 45.000 de tone iar, din acestea, doar circa o treime reprezintă cupru. Astfel, suma pe care statul o doreşte pentru cupru este de circa 105 milioane de dolari.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 12:16
Cupru Min: Statul vrea cel puţin 105 milioane de dolari pe cuprul de la Abrud

‘Am estimat pentru ultimul trimestru al anului un preţ al cuprului de 7.000 de dolari pe tonă. Preţul minim din ofertă este de 6.900 de dolari pe tonă. În costul minereului intră şi investiţiile de mediu şi decopertare’, a precizat Vosganian.

Luni s-a împlinit termenul-limită pentru înscrierea în cursa pentru atragerea de investiţii la Cupru Min. Trei companii, respectiv Yildirim Holding Inc. (Turcia), Trafigura (Olanda) şi Glencore (Elveţia), au depus documente de înscriere.

Cupru Min oferă la vânzare prin metode combinate, constând în licitaţie cu oferta în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate, o cantitate maximă de 331.890 de tone de concentrat de cupru, care va fi ajustată în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare, se arată în anunţul Ministerului Economiei.

Avansul solicitat este de 40 de milioane de euro, plătibil într-o singură tranşă, în termenul stabilit potrivit contractului de vânzare, dar nu mai târziu de data de 1 decembrie 2013. Contractul de vânzare a concentratului de cupru se încheie pe o perioadă de 7 ani. Cantitatea maximă de concentrat de cupru livrată în contul avansului este de 45.360 de tone, ajustabilă în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare, având conţinuturile specificate în fişa tehnică.

‘Preţul de vânzare al concentratului de cupru este determinat în funcţie de cotaţia bursei de metale din Londra pentru cuprul din concentratul de cupru, dar nu mai puţin decât preţul (cotaţia) minim(ă) pe tona de cupru din concentratul de cupru adjudecat(ă) în cadrul prezentei proceduri’, se mai specifică în anunţ.

Cumpărătorul va suporta costurile pentru preluarea concentratului de cupru din incinta societăţii şi pentru transportul acestuia, precum şi orice alte costuri asociate.

Preţul de pornire a licitaţiei este de 6.900 de dolari pe tonă pentru cuprul din concentratul de cupru (pentru cantitatea maximă de concentrat de cupru oferită). Preţul adjudecat în cadrul licitaţiei va reprezenta preţ minim de cumpărare, care se va aplica pentru întreaga cantitate de concentrat de cupru care va forma obiectul contractului de vânzare şi pe toată perioada de derulare a contractului.

Documentul de Ofertare, care conţine informaţii despre etapa de verificare a eligibilităţii potenţialilor cumpărători şi care detaliază documentele necesare în această etapă, a putut fi procurat începând cu data de 26 iulie 2013.

Criteriile de eligibilitate, care trebuie întrunite în mod cumulativ sunt solvabilitatea, seriozitatea în afaceri, administrarea diligentă şi absenţa datoriilor bugetare.

Verificarea şi analizarea documentelor se va face până la data de 6 septembrie 2013, când se va întocmi lista cu potenţialii cumpărători eligibili care pot participa, în continuare, la procesul de selecţie (lista scurtă). Potenţialii cumpărători de pe lista scurtă pot achiziţiona caietul de sarcini cu privire la procedura de selecţie şi pot solicita accesul la date şi informaţii referitoare la societate.

Caietul de sarcini poate fi procurat începând cu data de 9 septembrie, ora 9.00.

Pentru participarea la negocierea pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cei înscrişi pe lista scurtă vor depune până la 23 septembrie, ora 12.00, următoarele documente: dovada achiziţionării caietului de sarcini, oferta preliminară şi neangajantă, amendamentele sau comentariile asupra proiectului de contract de vânzare a concentratului de cupru şi a anexelor acestuia.

Societatea va purta negocieri cu fiecare dintre cei interesaţi începând cu 30 septembrie 2013, până la data de 4 octombrie 2013. De asemenea, societatea va redacta forma finală a proiectului contractului de vânzare a concentratului de cupru, aşa cum a rezultat în urma negocierilor, şi o va transmite tuturor potenţialilor cumpărători până la 8 octombrie 2013.

Pentru participarea la licitaţia cu ofertă în plic, potenţialii cumpărători care au depus oferte neangajante vor depune până cel târziu la 14 octombrie, ora 13.00, următoarele: documentele solicitate în caietul de sarcini pentru această etapă, oferta de cumpărare în plic sigilat şi dovada privind achitarea taxei de participare la licitaţie.

Verificarea şi analizarea documentelor de participare se va face în aceeaşi zi, iar lista celor acceptaţi, respectiv a celor respinşi, va fi publicată tot pe 14 octombrie, la ora 18.00.

Pe 15 octombrie, ora 10.00, se va deschide plicul sigilat conţinând oferta de cumpărare şi, pe baza preţului minim de ofertare, se va stabili câştigătorul.

Cupru Min a trecut şi anul trecut printr-o procedură de privatizare, care, însă, nu s-a finalizat. În 26 martie 2012, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min, la preţul de 200,772 milioane de euro. Ulterior, licitaţia a fost anulată, cele două părţi nereuşind să ajungă la o înţelegere.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a instalat peste 650 de metri de conductă nouă, dotată cu senzori de detecţie a avariilor, în galeria de termoficare de pe Bulevardul Timişoara
Primăria Capitalei a instalat peste 650 de metri de conductă nouă, dotată cu senzori de detecţie a avariilor, în galeria ...
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat astăzi că instituția pe care o conduce a montat în galeria de termoficare pe Bulevardul Timişoara peste 650 de metri de conductă nouă,......
Deloitte România: Toţi contribuabilii trebuie să fie gata de la 1 ianurie 2024 să emită facturi electronice. Există o perioadă de grație de șase luni pentru anumite firme
Deloitte România: Toţi contribuabilii trebuie să fie gata de la 1 ianurie 2024 să emită facturi electronice. Există ...
Toţi contribuabilii care derulează operaţiuni taxabile în România trebuie să fie gata, încă de la 1 ianuarie 2024, ...
SelfPay raportează o cifră de afaceri de 86 de milioane de lei pentru primele șase luni din an, în creștere cu 24%. Compania a ajuns la aproape 10.000 de stații de plată
SelfPay raportează o cifră de afaceri de 86 de milioane de lei pentru primele șase luni din an, în creștere cu 24%. ...
Compania SelfPay, operatorul celei mai mari rețele de stații de plată de tip self-service din România, a înregistrat ...
Italia plănuiește să copieze modelul francez de acordare de subvenții pentru achiziția de mașini, prin care e sprijinită industria locală și descurajată cumpărarea de autoturisme chinezești
Italia plănuiește să copieze modelul francez de acordare de subvenții pentru achiziția de mașini, prin care e sprijinită ...
Italia, a treia economie a zonei euro, ia în considerare acordarea de noi subvenţii pentru achiziţionarea de maşini, ...