Cuprul României nu se mai vinde. Se dă la schimb

Statul nu mai vrea să cedeze pachetul majoritar de acţiuni la compania care exploatează cele mai mari rezerve de cupru din ţară. Mai nou, se doreşte atragerea unui investitor care să aloce 25 de milioane de euro pentru investiţiile tehnologice şi de mediu urmând a primi, în schimb, minereu cuprifer.
Florin Cojocaru - joi, 21 mart. 2013, 22:01
Cuprul României nu se mai vinde. Se dă la schimb

Compania Cupru Min, care are în concesiune cel mai mare zăcământ de cupru din Europa, caută un investitor interesat să pună la dispoziţia sa circa 25 de milioane de dolari pentru acoperirea investiţiilor tehnologice şi de mediu, a spus directorul OPSPI, Gabriel Dumitraşcu, pentru ECONOMICA.NET. La schimb, ar primi zăcământ cuprifer pe care să-l valorifice pe pieţe. Barter-ul ar urma să se facă la preţul din cotaţiile internaţionale, cu un anumit discount care să permită obţinerea de profit şi Cupru Min, dar şi partenerului ales.

„Cupru Min nu se vinde pentru că nu putem găsi un investitor interesat să cumpere când compania are pe rol două procese, cu Roman Copper şi Energo Mineral în care se cer sume de ordinul zecilor de milioane de euro. Varianta găsită este să atragem un investitor care, practic, să crediteze Cupru Min la schimb cu materie primă”, a precizat Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, acest investitor poate fi dintre cei care şi-au exprimat anterior interesul pentru cumpărarea Cupru Min sau oricare altă firmă solidă financiar cu interese în domeniu.

Dacă se ajunge la o înţelegere cu o firmă interesată să crediteze Cupru Min, atunci sumele care vor fi primite vor fi folosite pentru a dubla producţia în trei ani, de la 1,7 milioane de tone la 3,5 milioane de tone.

Informaţia privind noua metodă de atragere a unui investitor la Cupu Min a fost anunţată pentru prima dată, la sfârşitul lunii trecute, de ministrul Economiei Varujan Vosganian care a precizat că există un memorandul guvernamental în acest sens. Nu s-au oferit detalii privind motivul schimbării de strategie la Cupru Min.

Acum, Sorin Găman, director Resurse Minerale în cadrul MECMA spune că decizia a fost politică. „Aşa s-a dorit, aşa s-a făcut. Nu sunt eu în măsură să comentez deciziile politice”, precizează Găman.

În primăvara anului trecut, CupruMin a fost oferit la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia denunţă „presiunea fără precedent” a SUA asupra Turciei pentru renunţarea la sistemul de plată Mir
Rusia denunţă „presiunea fără precedent” a SUA asupra Turciei pentru renunţarea la sistemul de plată Mir
Kremlinul a denunţat miercuri "presiunea fără precedent" a SUA asupra Turciei, care va renunţa la sistemul de plată rusesc Mir, folosit de o mână de ţări în lume, de teama unor represalii......
Românii de la Bitdefender sunt pe monoposturile Ferrari şi pe căştile lui Leclerc şi Sainz. Parteneriat cu Scuderia Ferrari în Formula 1
Românii de la Bitdefender sunt pe monoposturile Ferrari şi pe căştile lui Leclerc şi Sainz. Parteneriat cu Scuderia ...
Producătorul român de soluţii de securitate cibernetică, Bitdefender, a semnat un parteneriat multianual cu Scuderia ...
Rusia: Campania militară din Ucraina va continua cel puţin până la cucerirea întregii regiuni Doneţk
Rusia: Campania militară din Ucraina va continua cel puţin până la cucerirea întregii regiuni Doneţk
Kremlinul a afirmat miercuri că "operaţiunea sa militară specială" în Ucraina trebuie să continue cel puţin până ...
Ciucă: Energia verde, digitalizarea, transportul inteligent – viitorul relaţiilor economice româno-nipone
Ciucă: Energia verde, digitalizarea, transportul inteligent – viitorul relaţiilor economice româno-nipone
Investiţiile în energia verde, în digitalizare şi în transportul inteligent reprezintă viitorul în relaţiile economice ...