Curentul ar fi trebuit să se ieftinească, dar rămâne la acelaşi preţ. De ce?

Economica.net
25 06. 2014
factura_curent_81290400_37639900

Preţul energiei electrice plătite de consumatorii casnici din România ar fi trebuit să scadă cu cel puţin 1,3%, de la 1 iulie, însă va rămâne acelaşi. Efectul recalculării preţului reglementat ca urmare a încărcării abuzive cu certificate verzi a consumatorilor de către furnizori, ce ar fi trebuit să ducă la ieftinirea curentului, a fost anulat de introducerea taxei pe stâlp care a urcat costurile producătorilor şi distribuitorilor de energie.

Potrivit preşedintelui ANRE, Nicolae Havrileţ, ar fi putut fi chiar şi mai rău, să crească preţul curentului cu 0,8%, din cauza taxei pe stâlp, însă taxa „a fost ponderată doar în proporţie de 70% în preţ”. Un alt motiv pentru care preţul nu a crescut cu un procent aproape de 1% este că ponderea de achiziţie a energiei electrice de pe piaţa liberă a urcat până la 30%, iar energia de pe bursă s-a ieftinit considerabil în ultimul an.

ANRE recunoaşte din 1 iulie în facturile la electricitate costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica aferente taxei pe construcţiile speciale. La Nuclearelectrica, reglementatorul a aprobat un tarif de 154 de lei, în creştere cu 6%, pentru energia livrată în regim reglementat. La Hidroelectrica, încă nu s-au publicat majorările de preţ admise, însă vor fi mult mai mici, până în 1%, spune Havrileţ, pentru a putea păstra preţul final la consumator la un nivel scăzut.
  
Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an. Prima tranşă din taxă a fost plătită până la 26 mai, iar a doua are ca termen data de 25 septembrie.
  
Potrivit estimărilor administratorului judiciar al Hidroelectrica, compania trebuie să plătească în acest an 163 milioane de lei impozit pe construcţiile speciale, în timp ce costurile pentru Nuclearelectrica sunt evaluate la aproximativ 100 de milioane de lei.

Piaţa consumatorilor casnici de energie electrică este în proces de liberalizare, care va fi finalizat în 2017. La acel moment, 1005 din energia pe care o primesc gospodăriile va proveni de pe piaţa liberă.